Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ένας γιγαντιαίος κοραλλιογενής ύφαλος στις εκβολές του Αμαζονίου

Η εκβολές του Αμαζονίου

Μπορεί κανείς να δει κοραλλιογενείς υφάλους σε πεντακάθαρα τροπικά νερά και όχι σε λασπωμένες εκβολές κάποιου ποταμού. Η Patricia Yager, μια ωκεανογράφος από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, γέλασε όταν ένας Βραζιλιάνος συνάδελφός της, ο Rodrigo Moura, πρότεινε να ψάξουν για έναν ύφαλο στις εκβολές του Αμαζονίου.

Τελικά η ομάδα βρήκε αποδεικτικά στοιχεία της ύπαρξης ενός υφάλου εκεί.Ο ύφαλος που βρήκαν είναι μήκους άνω των 600 μιλίων και καλύπτει 3.600 τετραγωνικά μίλια. Σε ορισμένα μέρη, ο ύφαλος καλύπτεται από τις λασπώδεις εκροές του Αμαζόνιο μόνο τρεις μήνες το χρόνο, οπότε τα κοράλλια μπορούν και φωτοσυνθέτουν ελεύθερα. Σε μεγάλα τμήματα του υφάλου, όμως, το φως του ήλιου δεν φτάνει εύκολα, οπότε αυτές οι περιοχές κατοικούνται από σφουγγάρια και σαρκοβόρα ψάρια.

Ο Moura είχε βρει ένα χαρτί από το 1977 στο οποίο φαίνονταν ψάρια κοραλλιογενούς υφάλου. Σε μια έρευνα, η ομάδα έψαξε τον πυθμένα του ωκεανού και βρήκε κοράλλια, σφουγγάρια και ψάρια υφάλων. Είχαν βρει ακριβώς αυτό που έψαχναν.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου