Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Κάπου στο διάστημα βρίσκεται ένα αλκοολούχο νέφος ικανό να γεμίσει τρισεκατομμύρια ποτήρια μπύρας

Ο πρώην αστερισμός Αντίνοος ενώθηκε με τον Αετό το 1930. Εδώ σε μια αναπαράσταση του 1825 - πηγή

10.000 έτη φωτός μακριά από την Γη μας, κάπου κοντά στον αστερισμό του Αετού, βρίσκεται ένα νέφος αιθυλικής αλκοόλης.Το εν λόγω νέφος έχει διάμετρο 1.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ηλιακού μας συστήματος και περιέχει τόσο "διαστημικό ποτό" που μπορεί να γεμίσει 400 τρισεκατομμύρια ποτήρια μπύρας!

Το έτος φωτός είναι μονάδα μέτρησης μήκους - απόστασης (όχι χρόνου). Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι 299.792.458 μ/δευτερόλεπτο (m/s), επομένως το έτος φωτός ισοδυναμεί με 9.460.730.472.580.800 m ή περίπου 9,5 τετράκις εκατομμύρια χλμ. Για να πάρουμε μια ιδέα του πόσο τεράστια είναι αυτή η απόσταση, αν τα 1.000 χλμ είχαν μήκος 1/1000 του μέτρου, το έτος φωτός θα ισοδυναμούσε με την απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Τόκιο.

Μερικές αποστάσεις σε έτη φωτός
Το φως χρειάζεται 8,3 λεπτά να φτάσει από τον Ήλιο στη Γη (απόσταση που είναι περίπου 16 εκατομμυριοστά του έτους φωτός).
Η απόσταση Γης-Σελήνης είναι 1 δευτερόλεπτο και 25 εκατοστά φωτός.
Το κέντρο του Γαλαξία μας απέχει περίπου 28.000 έτη φωτός.
Η διάμετρος του Γαλαξία μας είναι περίπου 100.000 έτη φωτός.

Ο Αετός όπως φαίνεται με γυμνό μάτι - πηγή

Ο Αετός (Aquila), είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που αναγνώρισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Θεωρείται ως ένας από τους ωραιότερους αστερισμούς. Βρίσκεται δε κατά το ήμισυ στο βόρειο και κατά το άλλο ήμισυ στο νότιο ουράνιο ημισφαίριο. Εν μέρει δε κείται εντός του Γαλαξία. Το όνομά του οφείλεται στον μυθολογικό αετό του Διός που στο σύμπλεγμα αυτό των αστέρων οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν ότι έβλεπαν αετό να ίπταται και να μεταφέρει με τα νύχια του τον Γανυμήδη στον Δία προκειμένου να τον υπηρετήσει ως οινοχόος. Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς αναφέρουν τον αστερισμό με διάφορες ονομασίες, όπως "Διός Όρνις", "Οιωνών Βασιλεύς" στον Πίνδαρο και "Βάσανος" ή "Βασανιστήριον", παραπέμποντας στον αετό του μύθου του Προμηθέα. Αναφέρεται επίσης ως "Γυψ". - πηγή

Η αιθανόλη (οινόπνευμα ή αλκοόλ) είναι οργανική χημική ένωση. Ανήκει στα νευροτοξικά ψυχοενεργά ναρκωτικά, καθώς είναι από τα παλαιότερα ψυχαγωγικά ποτά, που ακόμη χρησιμοποιείται για αυτόν το σκοπό από τους ανθρώπους. Η αιθανόλη μπορεί να προκαλέσει αλκοολική δηλητηρίαση, όταν καταναλωθεί. Είναι η πιο γνωστή αλκοόλη, και βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά. Είναι γνωστή στην καθομιλουμένη και απλά ως "αλκοόλη". - πηγή

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου