Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Από που προήλθαν τα ονόματα μεγάλων πόλεων του κόσμου


Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Μεγάλο Μήλο ήταν να ονομαστεί Νέο Άμστερνταμ και τελικά ονομάστηκε Νέα Υόρκη, από τον δούκα του Γιόρκ όταν η περιοχή άλλαξε χέρια μετά τον δεύτερο Ααγγλο-ολλανδικό πολέμου.

Τι σημαίνει όμως Τόκιο; Στέρεψαν οι ιδέες και ονομάστηκε "Πόλη του Μεξικό"; Ποια είναι η πόλη με το όνομα σιδηρόδρομος; Δείτε πως προήλθε το όνομα μερικών πόλεων του κόσμου.



Τόκιο
Όταν ο Tokugawa Ieyasu έγινε ο πρώτος σογκούν του Tokugawa, έκανε το μικρό ψαροχώρι Έντο πρωτεύουσά του. Η πόλη μεγάλωσε υπό την εξουσία του και όταν ο αυτοκράτορας επέστρεψε στην εξουσία το 1868, μετακόμισε το αυτοκρατορικό παλάτι από το Κιότο (που ήταν τότε η πρωτεύουσα) στο Έντο και το μετονόμασε σε Τόκιο, που σημαίνει Ανατολική Πρωτεύουσα.

Τελ Αβίβ
Το αρχικό όνομα του εβραϊκού οικισμού στην Παλαιστίνη, ήταν Ahuzat Bayit, το οποίο μεταφράζεται σε "οικισμός". Τελικά οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να ανακατέψουν λίγο τα πράγματα συνδυάζοντας την εβραϊκή λέξη για την άνοιξη, δηλαδή "Αβίβ", με τη λέξη "Tel" που σημαίνει "τεχνητός λόφος".

Σίδνεϊ
Το 1788, ο καπετάνιος Arthur Phillip ανακάλυψε μια πηγή φρέσκου νερού για τον διψασμένο στόλο του σε έναν όρμο κοντά στο Port Jackson, το σημερινό λιμάνι του Σίδνεϊ. Αν και αρχικά θα ονομαζόταν Albion -από το αγγλικό Αλβιών- τελικά επελέγη να ονομαστεί ο όρμος Sydney Cove, από τον υπουργό Λόρδο Σίδνεϊ. Υπόψη, ο άνθρωπος αυτός δεν πάτησε ποτέ το πόδι στην Αυστραλία.

Ρίο Ντε Τζανέιρο
Δεν υπάρχει κανένας "Ποταμός του Ιανουαρίου", όπως ονόμασαν οι Πορτογάλοι εξερευνητές τον κόλπο Guanabara όταν τον ανακάλυψαν. Εκείνοι λοιπόν οι άνθρωποι λανθασμένα θεώρησαν ότι ο κόλπος ήταν το στόμιο ενός γιγαντιαίου ποταμού και ονόμασαν την περιοχή Ρίο ντε Τζανέιρο χωρίς να ψάξουν αν υπήρχε ποτάμι.

Μόσχα
Η ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Υπάρχουν δύο θεωρίες όσον αφορά την προέλευση του ονόματος Moskva. Η πρώτη αναφέρει ότι είναι παράγωγο φιννοουγγρικού ονόματος που σημαίνει "ποτάμι" ή αγελάδες, αρκούδες ή σκοτάδι. Η άλλη, πιο δημοφιλής θεωρία αναφέρει ότι το όνομα προέρχεται από μια σλαβική λέξη που σημαίνει υγρό, βαλτώδες ποτάμι.

Πόλη του Μεξικό
Όταν ο Κορτέζ κατέλαβε την Τενοτστιτλάν -και την εξαφάνισε- χρειαζόντουσαν ένα νέο όνομα για την ανακατασκευασμένη, ισπανική αποικιακή πόλη. Μιας και η κατεχόμενη φυλή ήταν γνωστή ως Mexica, και ο ΚΟρτέζ αναφερόταν στην πόλη ως Mejico y Tenochtitlan, η νέα πόλη αναφέρθηκε ως Ciudad de Mexico, δηλαδή "Πόλη του Μεξικού".

Παρίσι
Πήρε το όνομά του από την Κέλτικη φυλή Parisii, τους πρώτους κατοίκους του νησιού που βρίσκεται στη μέση του Σηκουάνα,κάπου στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ.

Χονγκ Κονγκ
Το όνομα της πόλης βασίζεται στην καντονέζικη προφορά των χαρακτήρων που σημαίνουν "ευωδιαστό λιμάνι". Το όνομα πιθανότατα αναφέρεται στον πρώιμο ρόλο του Χονγκ Κονγκ ως λιμάνι από το οποίο εξάγονταν ένα ντόπιο ξύλο στις βόρειες επαρχίες, όπου χρησιμοποιούνται για να κάνουν αρώματα και να το προσθέσουν στο κρασί για γεύση.

Λος Άντζελες
Η Πόλη των Αγγέλων πήρε το όνομά της από τους Ισπανούς έποικους από την ομορφιά του, καθώς την θεωρούσαν τον ουρανό στη Γη. Το αρχικό όνομα, όμως, ήταν πολύ μεγαλύτερο: El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porcincula, δηλαδή "Η πόλη της Παναγίας της βασίλισσας των Αγγέλων της Μικρής Μερίδας".

Λονδίνο
Αν και αφθονούν οι μύθοι για εξόριστους Τρώες και κάποιον βασιλιά Λουντ, το όνομα στην πραγματικότητα προέρχεται από τους Ρωμαίους, οι οποίοι ίδρυσαν τον οικισμό περίπου το 43 μ.Χ. και τον ονόμασαν Londinium. Τι σημαίνει όμως Londinium; Μάλλον είναι μια μορφή της κέλτικης λέξης για την πόλη, που πιστεύεται ότι ήταν είτε το όνομα κάποιου τοπικού επικεφαλής ή κάποιο παράγωγο της λέξης "lond", την κέλτικη λέξη για το "άγριος".

Σικάγο
Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη γαλλική προφορά μιας ινδιάνικης λέξη που σημαίνει "άγριο σκόρδο". Πριν οι όχθες της λίμνης Μίσιγκαν καλυφτούν με τσιμέντο, το χαμηλό υψόμετρο της πόλης ήταν καλό για την καλλιέργεια προϊόντων όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο, και οι Ινδιάνοι την ονόμασαν αναλόγως.

Μπανγκόκ
Ο βασιλιάς Rama I, ο ιδρυτής της πόλης, ονόμασε την πόλη: "Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit" (!) που μεταφράζεται σε "Η πόλη των αγγέλων, η μεγάλη πόλη, κατοικία του Σμαραγδένιου Βούδα, η απόρθητη πόλη του Θεού Ίντρα, η μεγάλη πρωτεύουσα του κόσμου προικισμένη με εννέα πολύτιμους λίθους, η ευτυχισμένη πόλη, με ένα τεράστιο βασιλικό παλάτι που μοιάζει με την ουράνια κατοικία όπου βασιλεύει ο θεός που θα μετενσαρκωθεί, μια πόλη που έδωσε ο Ίντρα και χτίστηκε από τον Vishnukarn".
Οι ντόπιοι την αποκαλούσαν "Krung Tep". Πολλοί δεν ξέρουν το ότι οι Δυτικοί αποκαλούν την πόλη Μπανγκόκ που σημαίνει "χωριό των άγριων δαμάσκηνων".

από: thrillist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου