Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Η πιο μακριά, αδιάκοπη ευθεία γραμμή σε στεριά και θάλασσα


Η κόκκινη γραμμή σε αυτόν τον παγκόσμιο χάρτη φαίνεται καμπύλη, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια απολύτως ευθεία γραμμή. Και αυτό γιατί η γη είναι σφαιρική, οπότε κάθε ευθεία που έχει σχεδιαστεί στην επιφάνεια της γης θα φαίνεται καμπύλη σε επίπεδη προβολή ενός χάρτη, αν βέβαια η γραμμή είναι αρκετά μεγάλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πορείες των δορυφόρων όταν χαρτογραφούνται πάνω από την επιφάνεια της γης εμφανίζονται σαν ημιτονοειδή κύματα. Ισχύει όμως και αντίστροφο: κάθε ευθεία γραμμή σε επίπεδο χάρτη είναι στην πραγματικότητα μια καμπύλη διαδρομή.

Αυτή η συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή είναι ξεχωριστή, διότι αντιπροσωπεύει τη μακρύτερη ευθεία γραμμή στη θάλασσα, που δε διακόπτεται δηλαδή από γη.Η εικόνα έγινε -πριν από πέντε χρόνια- από τον Patrick Anderson την οποία ανέβασε στο Reddit. Ο Patrick, δεν ταξίδεψε ο ίδιος αυτή τη διαδρομή αλλά βρήκε τις πληροφορίες στη Wikipedia, ως μια σειρά συντεταγμένων τις οποίες σχεδίασε σε έναν χάρτη. Το ποιος πρότεινε το μονοπάτι είναι κάπως μυστήριο. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιο ισχυρισμοί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθούν μαθηματικά εξαιτίας του τεράστιου αριθμού πιθανών διαδρομών.

Πρόσφατα, ο Rohan Chabukswar συνεργάστηκε με τον Kushal Mukherjee και ανέπτυξε έναν αλγόριθμο για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα. Με τη χρήση δεδομένων από ένα μοντέλο που δείχνει ολόκληρο τον πλανήτη σε χωρική ανάλυση περίπου 1,8 χιλιομέτρων, οι Chabukswar και Mukherjee απέδειξαν ότι ο Anderson -και η Wikipedia- ήταν σωστός.

Έτσι, η μακρύτερη ευθεία θαλάσσια διαδρομή ξεκινάει από τη νότια ακτή της επαρχίας Μπαλοχιστάν κάπου κοντά στο λιμάνι του Καράτσι στο Πακιστάν, περνάει από την Αραβική Θάλασσα, κατευθύνεται νοτιοδυτικά μέσω του Ινδικού Ωκεανού, διέρχεται μεταξύ της Μαδαγασκάρης και της αφρικανικής ηπείρου, από εκεί περνάει στον κύκλο της Ανταρκτικής και στη συνέχεια κινείται δυτικά μετά από το ακρωτήριο Χορν, στη συνέχεια βορειοδυτικά στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσω της νότιας Βερίγγειου θάλασσας και τελειώνει κάπου στη βορειοανατολική ακτή της χερσονήσου της Καμτσάτκας στη Ρωσία. Αυτή η διαδρομή έχει μήκος 32.090 χιλιόμετρα.


Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τη μεγαλύτερη ευθεία διαδρομή που μπορεί κανείς να οδηγήσει στη στεριά χωρίς να συναντήσει κάποιο μεγάλο σώμα νερού. Τα αποτελέσματα είναι λίγο αμφιλεγόμενα. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το μονοπάτι εκτείνεται από την πόλη Τσουάντζου στην ανατολική Κίνα μέσω της Μογγολίας, της Ρωσίας και της Ευρώπης και τελειώνει κοντά στην πόλη Σάγκρες της Πορτογαλίας. Η διαδρομή έχει μήκος 11.241 χιλιόμετρα και περνάει από 15 χώρες.


Υπάρχουν όμως και άλλες διαδρομές υποψήφιες για τη μακρύτερη ευθεία γραμμή στη στεριά. Χρησιμοποιώντας πάλι τη Wikipedia ως πηγή, η μακρύτερη συνεχής ευθεία γραμμή προς οποιαδήποτε κατεύθυνση στην ξηρά είναι 13.573 χλμ. Ξεκινάει στις ακτές της Δυτικής Αφρικής κοντά στο Γκρίνβιλ της Λιβερίας, περνάει από τη διώρυγα του Σουέζ και καταλήγει στην κορυφή μιας χερσονήσου περίπου 100 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Γουενζού στην Κίνα. Η διαδρομή διέρχεται από 18 χώρες. Εάν η Wikipedia είναι σωστή, η μεγαλύτερη διαδρομή γης είναι κατά 2.300 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από αυτή που αξιώνουν οι Chabukswar και Mukherjee.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου