Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Τα παλαιότερα βιβλία μαγειρικής σε διάφορες βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο


Vintage συνταγές με φλεγόμενα παγόνια και μυαλά καγκουρό.



Όσα χρόνια οι βιβλιοθήκες λειτουργούν ως αποθήκες σοφίας και γνώσης, άλλο τόσο διαθέτουν στα ράφια τους και μαγειρικά βιβλία. Στην πραγματικότητα, πολλά πρώιμα βιβλία μαγειρικής ήταν κάτι παραπάνω από απλές συλλογές συνταγών -οδηγίες για την παρασκευή φαρμάκων συχνά στριμώχνονταν στον άδειο χώρο της σελίδας με ιδέες δείπνου.

Τα βιβλία μαγειρικής κάποτε προορίζονταν κυρίως για νοικοκυριά ανώτερης κατηγορίας. Οι εκτυπώσεις τους τα έκαναν σχετικά πρόσφατα πιο διαδεδομένα. Οι σημερινές εκδόσεις τείνουν να περιέχουν καλές φωτογραφίες και ωραία γραφή. Δείτε μια συλλογή μερικών από τα παλαιότερα βιβλία μαγειρικής από βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο.


Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ - Libro de arte coquinaria


Ένα ιταλικό χειρόγραφο του 15ου αιώνα που συντάχθηκε από τον Maestro Martino από το Κόμο, σεφ ενός διάσημου καρδινάλιου. Ο Martino ήταν γνωστός ότι μαγείρευε στις πλούσιες δεξιώσεις του εργοδότη του. Ο Martino πιθανώς αξίζει τον τίτλο, αφού το βιβλίο του είναι το πρώτο γνωστό βιβλίο που καθορίζει τα συστατικά, τον χρόνο μαγειρέματος, τις τεχνικές, τα σκεύη και τις ποσότητες. Ο Martino περιλαμβάνει στο βιβλίο του τα πάντα: από μια πουτίγκα αμυγδάλου και ρυζιού μέχρι το "Πώς να ντύσει ένα παγόνι με όλα τα φτερά του, έτσι ώστε όταν μαγειρευτεί, να μοιάζει σαν ζωντανό και να βγάζει φωτιά από το ράμφος του". Επίσης, προτείνει ότι ο σωστός χρόνος βρασμού αυγών είναι όσο το διάστημα που απαιτείται για να απαγγείλει ο σεφ την Κυριακή Προσευχή, περίπου δύο λεπτά. Τον 15ο αιώνα, οι συνταγές του αποτελούσαν μεγάλο μέρος του πρώτου τυπωμένου βιβλίου μαγειρικής, του De Honesta voluptate et valetudine του Bartolomeo Platina.


Βιβλιοθήκη σπανίων βιβλίων και χειρογράφων Μπέινεκε, Κονέκτικατ, ΗΠΑ - Χειρόγραφο χωρίς τίτλο


Η βιβλιοθήκη του Γέιλ περιέχει ένα χειρόγραφο από τη δεκαετία του 1750. Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, οι συνταγές περιλαμβάνουν τα πάντα, από το ιατρικό "νερό της πανούκλας" μέχρι σου σοκολάτας. Το χειρόγραφο έχει 14 ενότητες και 502 συνταγές για διάφορα κρέατα, γλυκά και κονσέρβες. Λίγα είναι γνωστά για την προέλευση του χειρογράφου, το οποίο η βιβλιοθήκη αγόρασε το 2007.


Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας, Μαδρίτη, Ισπανία - Libro de cozina cōpuesto por maestre Ruberto de Nola


Το παλαιότερο βιβλίο μαγειρικής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ισπανίας είναι αντίγραφο του De re coquinaria από τον 15ο αιώνα. Αλλά συμπεριλαμβάνει το Libro de cozina του 16ου αιώνα που βασίζεται στον Ruberto de Nola, το οποίο είναι το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που δημοσιεύθηκε ποτέ στα καστιλιανικά. Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, οι συνταγές βασίζονται στο Llibre de Sent Soví, ένα μεσαιωνικό βιβλίο μαγειρικής, αν και προσθέτει μερικές συνταγές από την Οξιτανία (γνωστή και ως País d’Òc, «χώρα του Οκ», είναι η ιστορική περιοχή στη νότια Ευρώπη που συμπεριλαμβάνει σχεδόν το νότιο μισό της Γαλλίας, το Μονακό και μικρά κομμάτια της Ιταλίας και της Ισπανίας), τη Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και άλλες με αραβική καταγωγή". Το βιβλίο ήταν μια μετάφραση του έργου του Καταλανού σεφ του βασιλιά Φερδινάνδου Α' της Νάπολης, Ruberto de Nola.


The Wellcome Library, Λονδίνο, Αγγλία - Αγγλοσαξονικές φαρμακευτικές φόρμουλες


Το παλαιότερο στοιχείο με αναφορά στη μαγειρική στη συλλογή της Wellcome Library δεν είναι βιβλίο μαγειρικής. Αντ' αυτού, πρόκειται για μία σελίδα αγγλοσαξονικών φαρμακευτικών τύπων που γράφτηκαν τον 11ο αιώνα. Αυτές οι πέντε συνταγές, που γράφτηκαν το 1000 περίπου και αντιμετωπίζουν ασθένειες όπως η ηπατική νόσος και η θλίψη, καταγράφηκαν από τρεις διαφορετικούς ανθρώπους. Στο έγγραφο εμφανίζονται ενδείξεις σχετικά με τις τροφές της περιόδου. Σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, ίσως αποτελεί μέρος ενός άτυπου βιβλίου συνταγών που τηρούσαν οι μοναχοί. Η επιβίωσή του είναι κάτι θαυμαστό, μιας και αφαιρέθηκε από το αρχικό χειρόγραφο και μετατράπηκε σε κάλυμμα λατινικού σχολικού βιβλίου το 1558. Το σχολικό βιβλίο επιβίωσε μιας πυρκαγιάς το 1881 όταν πετάχτηκε από το παράθυρο.


The Oslo Public Library, Όσλο, Νορβηγία - Πλήρες λεξικό κουζίνας και κελαριού


Η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Όσλο, γνωστή ως βιβλιοθήκη Deichman, έχει ένα αντίγραφο του 1716 του Complete Kitchen and Cellar Dictionary, γραμμένο από τον Γερμανό συγγραφέα Paul Jacob Marperger. Με περισσότερο από χίλιες σελίδες, η εισαγωγή υπόσχεται ένα βιβλίο "στο οποίο περιγράφονται όλα τα είδη τροφίμων και ποτών, γνωστά και άγνωστα". Ανήκε στον Νορβηγό δικηγόρο, Johan Fredrik Bartholin, ο οποίος το δώρισε στο δήμο της πόλης Χριστιανία -το παλαιό όνομα του Όσλο- το 1784. Το βιβλίο βρίσκεται στη συλλογή Deichman από τότε που άνοιξε, το 1785.


The Free Library of Philadelphia, Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ - The Art of Cookery Made Plain and Easy


Η περίληψη των γαστρονομικών και οικιακών συνταγών της Χάννα Γκλασς, συμπεριλαμβανομένης μιας "με ινδικό κάρυ", το έκανε αγαπητό στις βρετανικές κουζίνες και στις αποικίες. Πολλοί Αμερικανοί πατέρες είχαν ένα αντίγραφο και η Βιβλιοθήκη της Φιλαδέλφεια έχει ένα από την έκτη έκδοση, που δημοσιεύθηκε το 1758. Ο τόμος αποδείχθηκε τόσο επιτυχής που η συγγραφική ταυτότητα αποδίδεται εδώ και αιώνες σε έναν άντρα, αφού, "οι γυναίκες μπορούν να μαγειρέψουν πολύ καλά, αλλά δεν μπορούν να φτιάξουν ένα καλό βιβλίο μαγειρικής". Αλλά αν και η Γκλασς δανείστηκε πολλές από τις 972 συνταγές της από άλλους συγγραφείς, όπως ήταν η συνήθεια τότε, ήταν αναμφίβολα η μεταγλωττίστρια του πιο δημοφιλούς βιβλίου μαγειρικής του 18ου αιώνα.


Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Κάρντιφ, Ουαλία - The secrets of the reverend Maister Alexis of Piedmont


Στις Ειδικές Συλλογές και Αρχεία του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ένα βιβλίο περιέχει "μυστικά" που περιλαμβάνουν μια συνταγή μαρμελάδας. Τα μυστικά του αιδεσιμότατου Maister Alexis του Πιεμόντε, που μεταφράστηκαν στα αγγλικά, δημοσιεύθηκαν στο Λονδίνο το 1595. Όπως πολλά πρώιμα βιβλία μαγειρικής, περιέχει "διάφορες ιατρικές, οικιακές και γαστρονομικές συνταγές". Ο Alexius Pedemontanus πιστεύεται ότι ήταν ο Girolamo Ruscelli, ενός Ιταλός χαρτογράφος και αλχημιστής. Το δημοφιλές βιβλίο του ξεκίνησε μια τάση δημοσιεύσεων γεμάτων με "μυστικές", συχνά-αλχημικές, συνταγές.


Εθνική βιβλιοθήκη της Αυστραλίας, Καμπέρα, Αυστραλία - The English and Australian Cookery Book


Ενώ η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστραλίας έχει μια σειρά παλαιών αγγλικών βιβλίων μαγειρικής στη συλλογή της, κατέχει επίσης ένα αντίγραφο αυτού που θεωρείται το πρώτο βιβλίο μαγειρικής της Αυστραλίας, το The English and Australian Cookery Book, του 1864. Το βιβλίο αποδίδεται στον Edward Abbott, έναν "αριστολόγο" (ένας αριστολόγος είναι ειδικός σε θέματα φαγητού και μαγειρέματος) της Τασμανίας που έγραψε το βιβλίο ανώνυμα. Εκδότης και βουλευτής, ο Abbott ήταν και εκκεντρικός. Κάποτε επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της Τασμανίας με ομπρέλα. Το βιβλίο του ήταν η προσπάθειά του να διαφοροποιήσει την αποικιακή αυστραλιανή διατροφή με την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Οι συνταγές περιλαμβάνουν εγκέφαλο καγκουρό που έχει τηγανιστεί σε λίπος εμού και ένα ισχυρό κοκτέιλ που ονομάζεται "Blow My Skull", το οποίο είναι φτιαγμένο από μοσχολέμονο, ζάχαρη, ρούμι, μπίρα και μπράντι.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου