Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Το φρούριο Σουομενλίνα στο Ελσίνκι


Ένα ακανόνιστου σχήματος θαλάσσιο φρούριο που έχει υπερασπιστεί όχι μια αλλά τρεις διαφορετικές χώρεςΥπάρχουν χιλιάδες φρούρια σε όλο τον κόσμο, αλλά το Σουομενλίνα, στη Φινλανδία, είναι διαφορετικό από τα περισσότερα. Από την εποχή της κατασκευής του, το 1748, δεν υπερασπίστηκε ένα, αλλά τρία διαφορετικά κυρίαρχα κράτη: το Βασίλειο της Σουηδίας, τη Ρωσική Αυτοκρατορία και, πιο πρόσφατα, τη Δημοκρατία της Φινλανδίας.


Η συναρπαστική ιστορία του φρουρίου, που είναι γνωστό και ως Sveaborg στα σουηδικά, αρχίζει στα μέσα του 18ου αιώνα. Είναι διάσπαρτο σε έξι διαφορετικά νησιά, είναι ένα ασυνήθιστο θαλάσσιο φρούριο που χτίστηκε από τους Σουηδούς στα νησιά Susiluodot κοντά στο λιμάνι του Ελσίνκι, μετά από μια πολεμική περίοδο μεταξύ Σουηδίας και Ρωσίας.


Οι εργασίες στο φρούριο διήρκεσαν περίπου 40 χρόνια. Εκείνη την εποχή, το Sveaborg μετονομάστηκε σε Viapori στα φινλανδικά. Το 1808, κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Σουηδικού πολέμου, το φρούριο καταλήφθηκε από τους Ρώσους και βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Ρωσικής αυτοκρατορικής κυβέρνησης. Η Φινλανδία έγινε το αυτόνομο Μεγάλο Δουκάτο της Φινλανδίας τον επόμενο χρόνο, αλλά το Viapori παρέμεινε υπό τη στρατιωτική κυριαρχία της Ρωσίας.


Οι Ρώσοι επέκτειναν τη βάση και πρόσθεσαν στρατώνες και μια ορθόδοξη εκκλησία. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το φρούριο έχασε τη σημασία του και αφέθηκε σε μεγάλο βαθμό να αποσυντεθεί. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας, υπέστη βαρύ βομβαρδισμό. Δεν επισκευάστηκε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.


Το 1906 ξέσπασε μια ανταρσία στο Viapori, λόγω της επαναστατικής αναταραχής στη Ρωσία, η οποία κατεστάλη και το φρούριο υπεράσπισε τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.


Στο τέλος του πολέμου, η Φινλανδία πέτυχε την ανεξαρτησία της και το 1918 το Viapori περιήλθε στη νεοϊδρυθείσα φινλανδική κυβέρνηση και μετονομάστηκε σε Suomenlinna (Κάστρο της Φινλανδίας). Αμέσως, άρχισε η ανακαίνιση του φρουρίου το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της χώρας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Από τη δεκαετία του 1960, οι αμυντικές δυνάμεις αποχώρησαν από το φρούριο και το φρούριο άρχισε να ανακαινίζεται και να γίνεται οικιστικό και τουριστικό μέρος. Το 1991, το Suomenlinna προστέθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα φιλοξενεί περίπου 800 κατοίκους και χώρο εργασίας για περίπου 400 άτομα.


Το Suomenlinna είναι τεράστιο, με 6 χιλιόμετρα αμυντικά τείχη που εκτείνεται σε έξι νησιά. Το αρχικό φρούριο χτίστηκε με πέτρες από την περιοχή. Λόγω του ποικίλου τοπίου στο οποίο χτίστηκε το φρούριο, αποκλίνει από τους συμβατικούς οχυρωματικούς κανόνες. Τα περισσότερα κτήρια, που χρονολογούνται από τις περιόδους της Σουηδίας και της Ρωσίας, διατηρούνται καλά.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου