Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Τα μυστικά ενός αγάλματος


Το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αποτελεί σημείο αναφοράς και τόπος συνάντησης γνωστών, φίλων, ερωτευμένων και διαδηλωτών, στο κέντρο της Αθήνας.

Πόσοι όμως ξέρουμε ότι έχει και το δίδυμό του;



Δείτε ακόμη:
Ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη έξω από την Παλαιά Βουλή
Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους

Το 1884 οι Ναυπλιώτες συγκέντρωσαν ένα αρκετά ικανό ποσό για την φιλοτέχνηση του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ανατέθηκε στον γλύπτη Λάζαρο Σώχο, το 1895. Η χύτευση έγινε στο Παρίσι, σε δύο αντίτυπα, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε και υλικό από κάποια κανόνια της Επανάστασης, που ήταν βάρους πέντε τόνων και τα οποία προήρχοντο από τα τηλεβόλα του Παλαμηδίου. Το ένα στήθηκε στο Ναύπλιο το 1901 και το άλλο τοποθετήθηκε στην Αθήνα, στις αρχές της οδού Κολοκοτρώνη, δίπλα από την Παλαιά Βουλή, το 1904.

Από έγγραφα της εποχής ήταν γνωστό πως ο καλλιτέχνης επιθυμούσε να φιλοτεχνήσει τον Κολοκοτρώνη ασκεπή, δηλαδή χωρίς κάλυμμα κεφαλιού, προκειμένου να φαίνεται η γνωστή του χαίτη. Οι πιέσεις όμως ήταν έντονες και τελικά ο ήρωας απέκτησε την εντυπωσιακή του περικεφαλαία. Δεν γνωρίζαμε ούτε τις αντιδράσεις, ούτε τα συναισθήματα του καλλιτέχνη, γι αυτή την επιβολή στην εικαστική του άποψη, μέχρι τις αρχές του 2000, όπου κατά τις εργασίες συντήρησης του έργου, από την αρχαιολογική υπηρεσία, αποκαλύφθηκε η ακόλουθη επιγραφή στην περικεφαλαία και το εσωτερικό της χαίτης "Παρά τη θέλησιν του Σώχου, Κολοκοτρώνη μου, ξαναφόρεσε την περικεφαλαία, Paris 1909."

Δεν είναι γνωστό εάν η ίδια σκωπτική επιγραφή υπάρχει και στο άγαλμα του Ναυπλίου, αλλά το περίεργο είναι το πώς αυτή η επιγραφή έχει χρονολογία το 1909, ενώ είναι γνωστό πως τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση το 1904.

Εξ ίσου περίεργη είναι η στάση του αλόγου του Κολοτρώνη.

Είναι γνωστό ότι στην διεθνή γλυπτική γλώσσα, εάν το άλογο του έφιππου ατόμου έχει και τα δυο μπροστινά του πόδια στον αέρα, σημαίνει πως αυτό το άτομο πέθανε στη μάχη. Εάν το άλογο πατά στη γη το ένα του μπροστινό πόδι και έχει το άλλο πόδι στον αέρα, τότε αυτός πέθανε αργότερα, από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια των μαχών. Εάν το άλογο έχει και τα τέσσερα πόδια στη γη, τότε το άτομο αυτό απεβίωσε από φυσικό θάνατο.

Κι όμως το άλογο του έφιππου Κολοκοτρώνη έχει το ένα του πόδι στον αέρα, αν και είναι γνωστό πως πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 1843, από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη μετά το γλέντι για το γάμο του μικρού του γιου.

Ίσως καλλιτέχνης και Αρχές ήθελαν να αποτίσουν ένα αιώνιο φόρο τιμής στον ηρωικό άντρα και παρέβλεψαν του κανόνες της διεθνούς γλυπτικής πρακτικής.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν τι ακριβώς δείχνει ο δείκτης του τεντωμένου του χεριού.

Η μετακίνησή του από την αρχική του θέση, έχει αποπροσανατολίσει τους ερευνητές, οι οποίοι εικάζουν διάφορα. Ίσως κάποτε να αποκαλυφθεί τι ήθελε να δείξει ο καλλιτέχνης με αυτή την κίνηση που έδωσε στο άγαλμα που φιλοτέχνησε.

πηγή: trivago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου