Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Αυτο-πορτρέτα μπροστά σε καθρέφτες από τις πρώτες ημέρες της φωτογραφίας

Ο Ελβετός φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασονά το 1900

Το να κοιτάμε έναν καθρέφτη και να τραβάμε μια αυτοπροσωπογραφία με τη φωτογραφική μηχανή μας δεν είναι κάτι νέο. Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να τραβήξουν φωτογραφίες των εαυτών τους από τον 19ο αιώνα. Ως άνθρωποι, έχουμε ένα ενδιαφέρον για τους εαυτούς μας -μια περιέργεια που φτάνει στα όρια της αυτο-εμμονής. Μια φωτογραφία μας επιτρέπει να δούμε την ύπαρξή μας και το πως μας βλέπουν οι άλλοι.

Δείτε μια συλλογή από αυτο-πορτρέτα μπροστά σε καθρέφτη πριν από πολλά χρόνια.



Δείτε ακόμη:
Ένα selfie από το 1920

Η φωτογραφία είναι από την Εδουαρδιανή εποχή, την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Βλέπουμε μια άγνωστη γυναίκα που χρησιμοποιεί τον καθρέφτη της. Από τις άλλες φωτογραφίες που βλέπουμε στο πλάι, στα δεξιά του καθρέφτη, μάλλον η γυναίκα αυτήν ενδιαφερόταν για την φωτογραφία. Η φωτογραφία με έβαλε σε σκέψεις... Πόσες φωτογραφίες έχει εμφανισμένες η κυρία και πόσες εμείς πλέον...

Ένα από τα πρώτα αυτο-πορτρέτα μιας έφηβης πιστεύεται ότι τραβήχτηκε το 1914. Από τότε, η τρέλα της selfie έχει πιάσει για τα καλά και δεν φαίνεται να χάνεται σύντομα. Η φωτογραφία της Μεγάλης Δούκισσας Αναστασία της Ρωσίας την απεικονίζει σε μια καρέκλα. Τράβηξε την φωτογραφία της με τη βοήθεια ενός μεγάλου καθρέφτη. Η φωτογραφία της εστάλη σε μια φίλη της με το εξής μήνυμα: "Τράβηξα αυτή την φωτογραφία του εαυτού μου κοιτάζοντας στον καθρέφτη. Ήταν πολύ δύσκολο, καθώς τα χέρια μου έτρεμαν".

Η Αναστασία τράβηξε ακόμη μια με την αδελφή της το επόμενο έτος.

Το 1917, ο Αυστραλός πιλότος, Thomas Baker, τράβηξε μια φωτογραφία του εαυτού του ενώ ήταν 20 χρονών. Στην φωτογραφία φαίνεται ένα άδειο μπουκάλι κρασί και ένα ποτήρι -το αν είναι η πρώτη "party selfie" δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα.

Ο Henri Evenepoel ήταν ένας Βέλγος καλλιτέχνης που έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτή η αυτοπροσωπογραφία τραβήχτηκε το 1898, ένα χρόνο πριν πεθάνει.

Ο Λουξεμβουργο-Αμερικανός φωτογράφος Edward Steichen Jean τραβάει το δικό του πορτρέτο το 1917

Η φωτογράφος Ilse Bing χρησιμοποιείται μια Leica γι' αυτό το αυτο-πορτρέτο το 1931

Η Vivian Maier ήταν μια street photographer του 20ο αιώνα. ΤΟ 2013 έκανε το ντεμπούτο του ένα αμερικάνικο ντοκιμαντέρ προς τιμή της με τίτλο "Ψάχνοντας την Vivian Maier". Μερικές από τις φωτογραφίες της είναι αυτοπροσωπογραφίες που τράβηξε στο δρόμο χρησιμοποιώντας τις αντανακλάσεις των κτιρίων. Η φωτογραφία εδώ τραβήχτηκε το 1954 με μια Rolleiflex TLR.

Μερικά αυτο-πορτρέτα διαφόρων:



Παρά τη σημερινή τρέλα, τα αυτο-πορτρέτα δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Οι άνθρωποι αυτο-φωτογραφίζονται από το 1800 και θα συνεχίσει να το κάνουν.

υγ Κάπου παράτησα το selfi stick μου και δε θυμάμαι που!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου