Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Οι 1.600 πυλώνες του Lovamahapaya


Το Lovamahapaya ήταν ένα αρχαίο κτίριο που βρισκόταν μεταξύ του μοναστηριού Ruvanveliseya και του Sri Maha Bodiya (το νότιο παρακλάδι της ιερής συκιάς κάτω από την οποία ο Βούδας πέτυχε τη Φώτιση) στην αρχαία πόλη Ανουρανταπούρα της Σρι Λάνκα και απέχει 200 χλμ από την πρωτεύουσα Κολόμπο. Χτίστηκε από τον βασιλιά DevanampiyaThissa, τον πρώτο βουδιστή βασιλιά της χώρας, τον 3ο αιώνα π.Χ. ενώ ανακαινίστηκε από τον βασιλιά Dutthagamani τον 2ο αιώνα π.Χ. τα ερείπια του οποίου διατηρούνται μέχρι και σήμερα.
 
 Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το Lovamahapaya ήταν ένα εννιαόροφο κτίριο που η κάθε του πλευρά είχε μήκος 122 μέτρα. Το κτίριο στηριζόταν σε 40 σειρές από πέτρινες κολόνες που η κάθε μια είχε 40 πυλώνες, συνολικά 1.600 πυλώνες. Οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με κοράλλια και πολύτιμους λίθους και η στέγη ήταν καλυμμένη με χάλκινα πιάτα, εξαιτίας των οποίων είναι γνωστό ως το Μπρούτζινο Παλάτι ή Lohaprasadaya. Κάθε επίπεδο του κτιρίου φημολογείται ότι είχε 1.000 δωμάτια. Αυτές οι περιγραφές μπορεί να είναι υπερβολικές, αλλά το Lovamahapaya ήταν ένα από τα πιο γνωστά κτίρια της εποχής του.


Σήμερα, πέρα από τους πυλώνες δεν έχει απομείνει τίποτα άλλο από το μεγαλοπρεπές κτίριο. Το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά -ήταν από ξύλο- κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Saddhatissa, λιγότερο από 30 χρόνια αργότερα.


Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, μέχρι την πτώση του βασιλείου Anuradhapura τον 10ο αιώνα, το Lovamahapaya χτίστηκε και καταστράφηκε πολλές φορές από εισβολές στρατών. Ο βασιλιάς Parakramabahu που βασίλεψε από το 1153 μέχρι το 1186 μ.Χ. αποκατέστησε τις πέτρινες κολόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου