Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ενα σπίτι από... σβώλους

«Το να ζεις σε ένα χωμάτινο σπίτι είναι οικολογικό, υγιεινό και οικονομικό», υποστηρίζει ο Κώστας Κοντομάνος, που έφτιαξε το σπίτι του χρησιμοποιώντας, αντί για το συνηθισμένο τσιμέντο, τα φυσικά υλικά της περιοχής: χώμα, άχυρο και πέτρα.



Το σπίτι, που βρίσκεται στο χωριό Νέσσωνας, κοντά στη Λάρισα, κατασκευάστηκε σύμφωνα με την αρχαία μέθοδο του κομπ (από την αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος). Το κομπ φτιάχνεται αναμιγνύοντας τα φυσικά υλικά και πλάθοντάς τα με τα χέρια και τα πόδια, ώστε στο τέλος να σχηματιστούν μάζες πηλού οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη.

«Πρόκειται για μια τεχνική φυσικής δόμησης, με τοπικό χαρακτήρα και με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντολογικό και οικονομικό κόστος. Για την κατασκευή του χρειάστηκαν 3-4 μήνες, προσωπική εργασία και μόλις 1.500 ευρώ», λέει ο Κ. Κοντομάνος, που εργάζεται ως οικονομολόγος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μικρή κατανάλωση
Το σπίτι είναι σχεδιασμένο ώστε να καταναλώνει ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται από τα φωτοβολταïκά, που βρίσκονται εγκατεστημένα στην οροφή μιας παρακείμενης κατοικίας.

Η κουζίνα λειτουργεί με υγραέριο και για τον ξυλόφουρνο χρησιμοποιούνται κλαδέματα και ξύλα της περιοχής, η οποία είναι κυρίως αγροτική. Ψυγείο δεν υπάρχει στον χώρο και τα τρόφιμα συντηρούνται στο υπόγειο κελάρι, όπου επικρατούν ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση των τροφίμων.

Η θέρμανση τον χειμώνα γίνεται με το τζάκι, αν και οι τοίχοι του σπιτιού είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο που συγκρατούν τη θερμότητα στο εσωτερικό. Σε αυτό βοηθά και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτιρίου, δηλαδή το ότι ο κύριος χώρος του σπιτιού βρίσκεται στον νότο και έχει μεγάλα παράθυρα για να μπαίνει ελεύθερα το φως.

Ετσι, όταν έξω έχει μηδέν βαθμούς Κελσίου, μέσα υπάρχει μια σταθερή ελάχιστη θερμοκρασία 14 βαθμών. Το καλοκαίρι η ψύξη επιτυγχάνεται με έναν έξυπνο, φυσικό τρόπο που δεν απαιτεί καθόλου ενέργεια.

Στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού που βρίσκονται στο βορρά υπάρχουν ανοίγματα - κενά απ’ όπου μπαίνει ανεμπόδιστα φρέσκος αέρας. Αντίστοιχα, από το υπέδαφος έρχεται με αγωγό ζεστός αέρας, ο οποίος, όταν φτάνει κάτω από το σπίτι, παγώνει σε μια υπεδάφια δεξαμενή όπου συλλέγονται τα νερά της βροχής.

Αυτό το σύστημα αερισμού που αξιοποιεί τους κανόνες της φύσης προσφέρει καθαρό αέρα, διατηρώντας μια υγιή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Επειδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί κανένα συνθετικό υλικό στην τοιχοποιία και μόνο φυτικές μπογιές, το κτίριο αναπνέει και διαπνέει άριστα.

Αν και μικρός, μόλις 25 τ.μ., ο χώρος είναι εξαιρετικά λειτουργικός. Τα περισσότερα έπιπλα, όπως το κρεβάτι και ο καναπές, είναι χτιστά, ενώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι προϊόν ανακύκλωσης.

«Επιλέξαμε τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης. Κάποια υλικά τα συλλέξαμε μόνοι μας, άλλα μας προσφέρθηκαν δωρεάν ή αγοράσαμε μεταχειρισμένα από παλιατζίδικα, όπως τα κουφώματα» λέει ο Κ. Κοντομάνος, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της ιστοσελίδας www.cob.gr, όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μέθοδο και άλλους παρόμοιους οικολογικούς τρόπους χτισίματος.

Με διαφορετικό τρόπο φτιάχτηκε και η υπαίθρια μπανιέρα στην αυλή, όπου, αντί για πηλό, χρησιμοποιήθηκαν τσουβάλια γεμάτα με χώμα. Τώρα ο ιδιοκτήτης σχεδιάζει να αντικαταστήσει τη στέγη με ένα φυτεμένο δώμα, όπως έχει κάνει σε ένα δεύτερο παρόμοιο σπίτι 30 τετραγωνικών μέτρων στην παραλία της Λάρισας.

Μεγάλο ενδιαφέρον
Ο 49χρονος οικονομολόγος έμαθε για την πανάρχαια τεχνική χτισίματος διαβάζοντας και ταξιδεύοντας στη Μεγάλη Βρετανία και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα την εφάρμοσε και τη διέδωσε, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να επιλέγουν τη φυσική δόμηση αντί του τσιμέντου.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολύ κόσμο να φτιάξει το σπίτι του με αυτό τον τρόπο, ακόμη και για μόνιμη κατοικία. Εξωτερικά μπορεί να διαμορφωθεί όπως θέλουμε, γιατί υπάρχει μεγάλη ελευθερία στον σχεδιασμό. Ουσιαστικά, πλάθεις το σπίτι με τα χέρια σαν γλυπτό», σημειώνει ο Κ. Κοντομάνος.

Και οικολογική αίθουσα διδασκαλίας
Τα απλά υλικά και ο δημιουργικός τρόπος κατασκευής ενέπνευσαν τους μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατασκευάσουν μια μικρή «οικολογική» αίθουσα διδασκαλίας στην αυλή του σχολείου.

Οι εργασίες, στις οποίες συμμετέχουν 50 μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού, θα ολοκληρωθούν με τη δημιουργία μιας φυτεμένης στέγης στην οροφή. Η κατασκευή του κτιρίου έχει διττό στόχο, καθώς θα χρησιμεύσει ως πείραμα ώστε να συγκριθούν οι συνθήκες θερμοκρασίας μέσα στην πράσινη αίθουσα και στην κλασική σχολική τάξη.

Πλεονέκτημα της δόμησης με φυσικά υλικά είναι ότι δεν έχουν ημερομηνία λήξης, όπως το τσιμέντο. Σε 2.000 χρόνια το κτίσμα θα είναι ακόμα εκεί, καθώς η κατασκευή είναι σταθερή και δεν κινδυνεύει από σεισμούς.

Αλλωστε το 80% των κατοίκων του πλανήτη εξακολουθούν να ζουν σε χωμάτινα σπίτια, γιατί είναι οικονομικότερα και εξασφαλίζουν πιο υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.

πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου