Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η άγνωστη ζωή του Διονυσίου Σολωμού


Σαν σήμερα, το 1857 πέθανε ο Εθνικός μας ποιητής.Γεννημένος στη Ζάκυνθο την άνοιξη του 1798, υπήρξε καρπός της εξωσυζυγικής σχέσης του κόντε Νικόλαου Σολωμού με την υπηρέτρια Αγγελική Νίκλη.

Ο Κόντες μετά το θάνατο της συζύγου του επισημοποίησε το δεσμό του με την υπηρέτρια και τελικά την παντρεύτηκε λίγες μέρες πριν πεθάνει και ο ίδιος. Ο Διονύσιος ήταν μόνο 9 ετών. Μετά το γάμο της μητέρας του με το Μανώλη Λεονταράκη, έφυγε για σπουδές στην Ιταλία. Εκεί γοητευμένος από την Ιταλική ρομαντική κουλτούρα, ποίηση και λογοτεχνία, θα αποπειραθεί για πρώτη φορά να γράψει. Τα πρώτα του ποιήματα είναι γραμμένα φυσικά στα Ιταλικά. Δεν του περνάει καν από το μυαλό να γράψει στα ελληνικά, καθώς γνωρίζει ελάχιστα την ελληνική γλώσσα και τον δυσκολεύει πολύ...

Ωστόσο, όταν επιστρέφει στη Ζάκυνθο δέκα χρόνια αργότερα, θα επιχειρήσει να γράψει στα ελληνικά, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το 1821, οπότε και βαθιά επηρεασμένος από τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων αποφασίζει πως ήρθε η στιγμή η πένα του να γράψει στη μητρική του γλώσσα και να συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στην επανάσταση των συμπατριωτών του. Έτσι γράφει τον περίφημο «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», απόσπασμα του οποίου σήμερα αποτελεί τον εθνικό μας ύμνο. Το ιστορικό αυτό ποίημα ολοκληρώνεται το 1823 και εκδίδεται το 1824 κάνοντας το Σολωμό διάσημο και αγαπητό στο πανελλήνιο εν μία νυκτί. Πολύ γρήγορα θα αποκτήσει τον «τίτλο» του εθνικού ποιητή της Ελλάδας.

Το "Η Γυναίκα της Ζάκυνθος" του Εθνικού μας ποιητή σε e-book

Το 1828 εγκαθίσταται μόνιμα στην Κέρκυρα, συνεχίζει τη συγγραφή του, αποσπασματικά όμως. Μέχρι το τέλος της ζωής του δεν ολοκλήρωσε και δεν εξέδωσε κανένα άλλο ποίημα. Το 1833 ξεκινά μια ψυχοφθόρα για τον ποιητή δίκη, καθώς ο ετεροθαλής αδερφός του από το δεύτερο γάμο της μητέρας του υποστηρίζει πως είναι και εκείνος παιδί του Κόντε και διεκδικεί ποσοστό της κληρονομιάς. Αν και η δίκη έληξε υπέρ του Διονύσιου Σολωμού, του στοίχισε τόσο πολύ που ο ίδιος αποξενώνεται από τη μητέρα του και απομονώνεται από ανθρώπους και καταστάσεις. Αρχίζει να γίνεται ιδιότροπος και οξύθυμος. Λέγεται μάλιστα πως στρέφεται στο ποτό, μια αδυναμία που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του άρχισε να γράφει πάλι στα Ιταλικά, αλλά και αυτά τα ποιήματα παρέμειναν ημιτελή. Πέθανε μόνος του το Φεβρουάριο του 1857 στην Κέρκυρα μετά από τρία εγκεφαλικά. Ολόκληρη η Ελλάδα πένθησε το χαμό του εθνικού της ποιητή.

Πολλά έχουν γραφτεί για την ερωτική ζωή του ποιητή. Αρκετοί ερευνητές αφήνουν να εννοηθεί πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ήταν ετεροφυλόφιλος, καθώς δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά γυναικείας παρουσίας στη ζωή του. Φυσικά, γνωρίζουμε ελάχιστα για τη ζωή του στην Ιταλία, οπότε είναι δύσκολο να κρίνουμε. Επιπλέον αυτή η απουσία αναφορών στην προσωπική του ζωή ίσως και να οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι πολλοί ερευνητές του φοβούνται να αγγίξουν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για τη ζωή ενός τόσο μεγάλου ποιητή.

Ο εθνικός ύμνος είναι 158 στροφές.

πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου