Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μια λίμνη στη Νέα Ζηλανδία ... με σαμπάνια

Στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας AIM-O-Tapu βρίσκεται μια γεωθερμική πηγή που ονομάζεται Champagne Pool (Λίμνη Σαμπάνια). Το νερό της πηγής είναι πραγματικά σαν αφρώδες οίνος και αυτό οφείλεται στις πλούσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).


Η πηγή βρίσκεται 30 χλμ νότια-ανατολικά της πόλης Rotorua και περίπου 50 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Taupo. Η γεωθερμική πηγή σχηματίστηκε μετά από μια έκρηξη περίπου πριν από 900 χρόνια. Το μέγιστο μήκος της πισίνας είναι 65 μ. και το βάθος της είναι περίπου 62 μέτρα. Στον πάτο η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 260οC, αλλά στην επιφάνεια "πέφτει" στους 73-75οC, λόγω του εξωτερικού αέρα.


Το pH της παραμένει σταθερά στο 5,5 λόγω της ροής του CO2. Η σύνθεση των αερίων, περιλαμβάνει κυρίως CO2, άζωτο (N2) σε μικρότερο βαθμό, μεθάνιο (CH4), υδρογόνο (Η2), υδρόθειο (H2S) και οξυγόνο (Ο2). Του νερού της πισίνας περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις κίτρινης σανδαράχης (As2S3) και αντιμόνιου (Sb2S3), τα οποία κατακάθονται στον πάτο της και δημιουργούν το υπέροχο πορτοκαλί χρώμα της λίμνης.


Δείτε ακόμη:
Reunion του Ivan Andreevich
Ο "ποταμός των πέντε χρωμάτων"
Η φύση δημιουργεί τέχνη vol 1 και vol 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου