Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η ιστορία επιβίωσης της αποστολής του Μόουσον μέσα από φωτογραφίες

Δύο άνδρες μέσα σε χιονοθύελλα κόβουν πάγο για να τον μετατρέψουν σε πόσιμο νερό, μια καθημερινή ρουτίνα κατά τη διάρκεια της αποστολής. (Mitchell Library, State Library of New South Wales)

Πρόσφατα σας παρουσιάσαμε την απίστευτη ιστορία του Ντάγκλας Μόουσον και των 31 μελών μιας Αυστραλιανής αποστολής στην Ανταρκτική το 1911-1914.

Δείτε σήμερα μερικές φωτογραφίες από εκείνη την αποστολή, από το National Geographic.



Το πρόσωπο του Cecil Thomas Madigan, μετεωρολόγου της αποστολής, καλυμμένο με πάγο. Τέτοιες "μάσκες" πάγου δημιουργούνταν εκτός καταφυγίου σε λιγότερο από μια ώρα καθώς οι άνεμοι έφταναν τα 320 χλμ/ώρα και η θερμοκρασία τον χειμώνα έπεφτε κάτω από τους -29oC. (Mitchell Library, State Library of New South Wales)

Τα χάσκι της Γροιλανδίας, αν και αντέχουν στο κρύο, από τα 38 που ξεκίνησαν στην αποστολή μόνο 2 κατάφεραν να επιβιώσουν. (Mitchell Library, State Library of New South Wales)

Γεννημένος στην αποστολή, ο Blizzard, όπως όλα τα άλλα σκυλιά εκτός από δυο, έπρεπε να θανατωθεί όταν πλέον δεν ήταν ικανά να τραβήξουν τα έλκηθρα. (Mitchell Library, State Library of New South Wales)

Ένα από τα πληρώματα περιεργάζεται ένα χάσμα που ήταν καλυμμένο με χιόνι μόλις στιγμές πριν. Η ομάδα του Μόουσον διέσχισε πολλές τέτοιες χαράδρες πριν μια καταπιεί τον Belgrave Ninnis, έξι σκυλιά και ζωτικής σημασίας εργαλεία, μαζί με τη σκηνή τους και μεγάλο μέρος του φαγητού τους. (Andrew Watson, National Geographic Stock)

Ένα τούνελ από πάγο ήταν ο μόνος τρόπος να μπουν στο Grottoes, μια καλύβα που καλύφθηκε με χιόνι μέσα σε λίγες μέρες απ' όταν κατασκευάστηκε. (Mitchell Library, State Library of New South Wales)

Το καλοκαίρι, μια ομάδα στήνει μια σκηνή κατά τη διάρκεια μιας θύελλας -μια εργασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα σε συνεχείς ανέμους. (Mitchell Library, State Library of New South Wales)

Ένα μέλος της ομάδας εξερευνά μια σπηλιά πάγου σε απόσταση λιγότερη από ένα μίλι από την Κεντρική Καλύβα, στο ανατολικότερο άκρο του Cape Denison. (Mitchell Library, State Library of New South Wales)

Το ποίο προμηθειών Aurora ήταν ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης. Ο Μόουσον δεν κατάφερε να προλάβει την αναχώρηση του πλοίου για πέντε ώρες. (Mitchell Library, State Library of New South Wales)

Πολλά από τα μέλη της ομάδας μετέτρεψαν τους σκούφους τους για να είναι πιο ζεστοί. (Paul Priday, Mawson’s Huts Foundation)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου