Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Απ' τα Βlues στα Ρεμπέτικα και… τούμπαλιν

Την ιστορία δύο πανέμορφων τραγουδιών ξαναθυμήθηκα διαβάζοντας την καταπληκτική μελέτη του Π. Σαββόπουλου “ρεμπέτικα και blues δρόμοι παράλληλοι (εφ. ΑΕΠΙ, Δεκέμβριος 2012, τεύχος 21).

Α. Το ένα είναι ο Μπουφετζής του Γιώργου Μπάτη (1935) το οποίο είναι γνωστό ότι προέρχεται από κάποιο αμερικάνικο “γκόσπελ” (μουσική μαύρων Αμερικής εκκλησιαστικού περιεχομένου) από το τέλη του 1800 “How dry I am”


Β. Αυτό όμως που είναι ενδιαφέρον είναι η μεταφορά του Σμυρναϊκού “τι σε μέλλει εσένανε” από τον Slim Gailard (1916-1991, φωτογραφία πάνω) με τον τίτλο "Tee say malle", ηγογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1945 στο Λος Αντζελες. Το πιο αξιοπερίεργο είναι πως έμαθε ο Slim Gaillard αυτό το τραγούδι; Κατά τον Π. Σαββόπουλο, πάντοτε, ο Slim Gailard ακολουθούσε τον πατέρα στο κρουαζιερόπλοιο, που δούλευε. Κάποτε βρέθηκαν στην Κρήτη και όταν το πλοίο είχε αποπλεύσει για τα καλά, διαπίστωσαν ότι είχαν ξεχάσει τον 12χρονο Gaillard στη μεγαλόνησο. Ο μικρός έμεινε για ένα διάστημα, αρκετών εβδομάδων, μόνος του στο νησί, ώσπου να ολοκληρωθεί το δρομολόγιο του πλοίου και να γυρίσουν να τον μαζέψουν. Στο διάστημα αυτό ο μικρός έμαθε αρκετά ελληνικά καθώς και το τραγούδι “τι σε μέλει εσένανε”, το οποίο μετέτρεψε σε foxtrot. Τραγουδάει ο ίδιος ελληνικά και κάνει σχόλια σε δύο γλώσσες.

Εκτός από την αυτή την άποψη, υπάρχει η ανεπιβεβαίωτη φήμη ότι ο Slim Gailard είχε πατέρα Έλληνα και μητέρα Κουβανή.

Οι Slim Gaillard Quartette είναι:
Slim Gaillard – guitar & vocal
Tiny Brown – bass & vocal
Dodo Marmarosa – piano
Zutty Singleton – drums

Διασκευή σε foxtrot του “Τι σε μέλει εσένανε”, έτος 1945 (μεταξύ Αύγουστο και Δεκέμβριο), 78 στροφών.πηγή: 24grammata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου