Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ένα παιδάκι ντυμένο με τη στολή των ΚΚΚ και ο αφροαμερικανός αστυνομικός


Είναι ενοχλητική, ελπιδοφόρα, αστεία, συναισθηματική ή σπαρακτική;

Η φωτογραφία που βλέπουμε παραπάνω και που απεικονίζει ένα μικρό αγόρι που είναι ντυμένο με τη στολή της Κου Κλουξ Κλαν -της περιβόητης ρατσιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ- να ακουμπάει -σαν να παίζει- την ασπίδα του αφροαμερικανού αστυνομικού, εμφανίστηκε σε μια εφημερίδα του Gainesville της Τζόρτια στις 6 Σεπτεμβρίου του 1992. Από τότε απλά ...χάθηκε, μέχρι πρόσφατα, όταν έκανε την επανεμφάνιση της στα κοινωνικά δίκτυα.

Πολλοί απ' όσους την έχουν ανεβάσει στο προφίλ τους δεν γνωρίζουν την ιστορία της.

Όλα συνέβησαν στις 5 Σεπτεμβρίου του 1992.

Η KKK είχαν ένα συλλαλητήριο στην κοινότητα Gainesville στην Τζόρτζια.

Ο φωτογράφος Todd Robertson δούλευε για την τοπική εφημερίδα "The Gainesville Times".

Στην πορεία της ΚΚΚ δεν υπήρχε τίποτα το σοβαρό. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, 66 μέλη της Κλαν ήταν όλοι και όλοι οι παρόντες, περικυκλωμένοι από τριπλάσιες αστυνομικές δυνάμεις. Λίγο παρακάτω υπήρχαν 100 αντιρατσιστές.

Η οργάνωση δεν είχε πολλούς οπαδούς στην κοινότητα. Οι περισσότεροι διαδηλωτές ήταν από άλλα μέρη.

Ενώ οι ανταποκριτές και οι φωτογράφοι είχαν εστιάσει στους ομιλητές της πορείας, ο Robertson αποφάσισε να ακολουθήσει μια μητέρα με τα δυο παιδιά της, που ήταν ντυμένα με τις λευκές ρόμπες της KKK.

Ένα από τα αγόρια πλησίασε έναν αφροαμερικανό αστυνομικό. Βλέποντας την αντανάκλαση του στην ασπίδα, ο μικρός ακούμπησε την ασπίδα. Αυτή η σκηνή απαθανατίστηκε από τον Robertson. Σχεδόν αμέσως, η μητέρα άρπαξε τον μικρό, αποκαλώντας τον "Josh". Κανείς δεν φάνηκε να πρόσεξε τίποτα.

Όταν ο Robertson επέστρεψε στο γραφείο του είπαν πως δεν άξιζαν οι φωτογραφίες του. Είχαν επιλέξει έναν από τους επικεφαλής της Kλαν για το εξώφυλλο.

Ο Robertson πήγε το φιλμ μόνος του για εμφάνιση σε ένα κατάστημα και πήγε μερικές εκτυπώσεις στο γραφείο. Την ώρα που έδειχνε την φωτογραφία σε μερικούς ανταποκριτές, μπήκε μέσα ο υπεύθυνος έκδοσης.

"Αυτή η φωτογραφία θα μπει στην εφημερίδα", είπε αρπάζοντας την.

Η φωτογραφία έφτασε μέχρι το Associated Press όπου έτυχε μεγάλης προσοχής.

Σύντομα οι παραγωγοί της εκπομπής "The Sally Jessy Raphael Show" πλησίασαν τον Robertson ζητώντας να τους πει για το μικρό παιδί και τη μητέρα. Δεν ήξερε όμως τίποτα. Απλά υπέθεσε πως προέρχονταν από το Winder, λόγω της σύνδεσής τους με τη ομάδα Winder Knights της Κλαν.

Το 1999 το Southern Poverty Law Center αποφάσισε να βάλει την φωτογραφία σε ένα φυλλάδιο με τίτλο "Ten Ways to Fight Hate: A Community Response Guide" (Δέκα Τρόποι να Νικήσεις το Μίσος: Ένας οδηγός Αντίδρασης της Κοινότητας).

Η ΜΚΟ πήρε την άδεια του Robertson για την έκδοση, και αυτός τους έδωσε μια έγχρωμη εκδοχή, που τώρα βρίσκεται στα γραφεία της οργάνωσης.

"Δεν ξέρω τι να πω για την φωτογραφία. Μου φαίνεται σαν να έχει περάσει ένας αιώνας. Μοιάζει με μια άλλη ζωή που έζησα πριν 20 χρόνια. Υποθέτω, κοιτούσα στη σωστή κατεύθυνση τη σωστή στιγμή", λέει ο Robertson, ο οποίος -τελικά- ποτέ δεν ασχολήθηκε με την φωτογραφία σαν επάγγελμα. Στις εκδρομές του, απλά κουβαλάει μια απλή φωτογραφική μηχανή.

Διαβάστε τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει και τις διάφορες αναλύσεις του τι μπορεί να συνέβη εκεί την ημέρα, τι σκεφτόταν ο μικρός και τι ο αστυνομικός, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου