Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Σεξ στου Οθωνα τα χρόνια, όργια στην Αθήνα του ’30


«Πικάντικα» δημοσιεύματα και «βρώμικα» χρονογραφήματα αποκαλύπτουν τα ερωτικά ήθη, πάθη και έθιμα των παλαιών Αθηναίων από το 1834 έως το 1938Tο 1923 «έντιμος υπηρέτρια με ζήλο και με ζέσιν» θα δημοσιεύσει στο περιοδικό «Γάτος» αγγελία, με την οποία «ζητά να βρη ανάλογον μέσα σε σπίτι θέσιν, με τα εξής προσόντα: ξανθά μαλλιά, μάτια γλαρά, καλοφτιαγμένο σώμα, γλυκύτατο χαμόγελο που μοιάζει σαν Τζοκόντα, δαχτυλιδένιο στόμα, γάμπες κανονικές, ματιές σατανικές, ζαχαρί ομιλία, παρέχει προς τον κύριον την κάθε... ευκολία».

Μερικά χρόνια αργότερα οι συντάκτες του περιοδικού «Μπουκέτο» θα ενημερώσουν τους Αθηναίους για τα συμπτώματα της γυναικείας απιστίας ενώ «κοινωνική έρευνα» της εφημερίδας «Χρεοκοπία» θα αποκαλύψει πως οι έκφυλοι γλεντζέδες διαφθείρουν τις αθώες μικρές, ποτίζοντάς τες με κανθαρίνη! Σοφέρ αφηγούνται σε περιοδικά ιστορίες για τις ερωτικές ατασθαλίες των πρώτων κυριών των Αθηνών, αφοσιωμένες καμαριέρες εκμυστηρεύονται πως είναι αναγκασμένες να «ανέχονται» τον κύριο για να καλύπτουν την κυρία, μανικιουρίστες αποκαλύπτουν πως τα αριστοκρατικά κομμωτήρια στην πραγματικότητα είναι διαφθορεία. Αποκλειστικά ρεπορτάζ πληροφορούν την αθηναϊκή κοινωνία πως, πέρα από τα πορνεία γυναικών και τις γκαρσονιέρες, υπάρχουν και τα χαμαιτυπεία ανδρών για αχόρταγες μαντάμ, καθώς επίσης και οι «φιγιέρες» ή αλλιώς οι «κοριτσιέρες».

Εχοντας γράψει για τη γαστρονομία, τη διασκέδαση και την καθημερινή ζωή στην παλιά Αθήνα κατά την περίοδο από την άφιξη του Οθωνα έως και πριν από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου («Η παλιά Αθήνα ζει, γλεντά, γεύεται 1834-1938», Εκδ. Ωκεανίδα), ο οικονομολόγος και συγγραφέας Θωμάς Σιταράς, αυτήν τη φορά, μπαίνει στις κρεβατοκάμαρες (και όχι μόνο) των Αθηνών για να αποκαλύψει πώς ερωτεύονταν και κυρίως πώς ερωτοτροπούσαν οι Αθηναίοι εκείνης της εποχής. Αντλώντας υλικό από προσωπικές μαρτυρίες, σπάνιες φωτογραφίες και σκίτσα, χρονογραφήματα, διαφημίσεις και γελοιογραφίες, ο συγγραφέας παρουσιάζει στοιχεία για τις σχέσεις των δύο φύλων, τη σεξουαλική επανάσταση της εποχής, την εξέλιξη της θέσης της γυναίκας, τον έρωτα, τη διαφθορά και τη λαγνεία, για το πώς χαλιναγωγούσαν και, κυρίως, για το πώς ικανοποιούσαν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες την ερωτική τους επιθυμία.

Με αφετηρία τις νεαρές τροφαντές Ατθίδες της περιόδου μετά την απελευθέρωση και κατάληξη τις κοσμικές κυρίες της «αμαρτωλής» δεκαετίας του 1930 που αναζητούν «αγοράκια 12-14 ετών», στις σελίδες αυτού του πρωτότυπου λευκώματος συνωστίζονται οι «παρδαλές», οι «παστρικές» και γερμανίδες «αρτίστες» του τέλους του 19ου αιώνα, ο Μιμίκος και η Μαίρη και οι πρώτες γυναίκες σερβιτόρες της Αθήνας, παρθένες με στολή και νοστιμούλες που προσφέρονται για περιπετειούλες στο Ζάππειο, γυναίκες «εγκαταλελειμμένες», γυναίκες «μαϊμουδίτσες», γυναίκες «κυρίες των κυρίων», συφιλιδολόγοι, άνδρες εραστές και άνδρες κερατωμένοι, «μπεμπεκούλες» και «θείοι» και κορίτσια «ανεγνωρισμένης παρθενίας» και πάσης φύσεως «ντεμουαζελίδια», κοινώς δεσποινίδια. Τα καμώματα όλων αυτών και πολλών άλλων πρωταγωνιστών μιας ερωτικότατης Αθήνας παρέχουν στον συγγραφέα τη δυνατότητα να ολοκληρώσει με τον πλέον «αδιάκριτο» τρόπο την απεικόνιση μιας κοινωνίας και μιας εποχής μακρινής πλέον αλλά ακόμη άκρως σκανδαλιστικής.

Οσον αφορά τη λαγνεία πλέον και όχι τόσο τον ερωτισμό των κυρίων και κυρίως των κυριών της παλιάς Αθήνας, από τις δέκα δεκαετίες που παρουσιάζονται στο λεύκωμα, κυρίαρχη αναδεικνύεται η τελευταία, η δεκαετία του 1930. Ο συντηρητισμός της οθωνικής και της ρομαντικής περιόδου (1834-1880) θα αρχίσει να εξασθενεί κατά την τριακονταετία της Ωραίας - παρά τους πολέμους, τη φτώχεια και τις στερήσεις - Εποχής (Belle Époque), για να εξαλειφθεί εντελώς κατά τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Πλέον οι γυναίκες κυριαρχούν - εργάζονται, κυκλοφορούν, διασκεδάζουν και ερωτοτροπούν, ξεσαλώνουν. Η Αθήνα του '30 ήταν πλήρως απελευθερωμένη σεξουαλικά και «απολύτως γαντζωμένη», όπως σημειώνει ο συγγραφέας, «στο άρμα της μεγάλης αμαρτωλής ματρόνας, που λέγεται Γαλλία».

«ΒΛΕΠΙΣΤΕΣ». Μεταξύ των πολλών αθηναϊκών «ανωμαλιών», ιδιαίτερη θέση είχε και η οφθαλμοπορνεία ή αλλιώς το μπανιστήρι. Για όποιον «βιτσιόζο» ήθελε να «βλέπη το αγκάλιασμα των άλλων» υπήρχε το σπίτι της κυρίας Μαρίκας, διάσημο για τα «ερωτικά περισκόπιά» του, ήτοι «κάτι μαγικά κλειδιά που σας εισάγουν στους ερωτικούς παραδείσους των άλλων. Μπαίνετε σα διαρρήκτες μέσα, κλέβετε την ευτυχία των άλλων - με τα μάτια σας - και φεύγετε δίχως να σας αντιληφθούν». Με άλλα λόγια, «τα περισκόπια είναι μπανιστήρια ωργανωμένα, επιστημονικά, όπου κάθε "βλεπιστής" ικανοποιεί το βίτσιο του» ενημέρωνε το αθηναϊκό κοινό το περιοδικό «Φρου-Φου» σε ρεπορτάζ του 1934.


«Συμπλέγματα κτηνώδους έρωτος»

Οι «φιγιέρες» της Αθήνας του '30 δεν ήταν διαμερίσματα που τα «έχουν τίποτα κοκοτάρες ή τίποτα πλούσιες παντρεμένες», εξηγούν οι αθηναιογράφοι της εποχής, «που δεν αρκούνται μόνο απ' τον άντρα τους και που θέλουν να βρίσκουν κάπου κάπου κανένα παλικάρι, απ' αυτά που αντέχουν να ικανοποιήσουν και δέκα ακόμα γυναικάρες μέσα σε μία νύχτα». Αλλά επρόκειτο για διαμερίσματα που τα είχαν «γνωστές "δεσποινίδες" της αριστοκρατίας με τα πιο παράξενα γούστα».

Μια τέτοια υπήρχε σε μια πάροδο στα Πατήσια. Την είχε μια έκφυλη δεσποινίς που της άρεσε να την παιδεύουν. Η «φιγιέρα» της ήταν στολισμένη περίεργα - με δυο-τρεις σκελετούς και μερικές αράχνες και μ' έναν μονάχα προβολέα, το φως του οποίου έπεφτε ακριβώς στη μέση του δωματίου. Κάθε βράδυ η «αξιότιμη» στους κοσμικούς κύκλους κυρία καλούσε φτωχούς νεαρούς που τους πλήρωνε αδρά για να τη χτυπάνε αρχικά μ' ένα «καμτσίκι», ώσπου σχεδόν να λιποθυμήσει. Τότε ένας ένας με τη σειρά έπεφταν δίπλα της και «άρχιζαν τα χάδια» ώσπου να «αποκάνει» ο πρώτος για ν' ακολουθήσει μετά ο δεύτερος και ύστερα ο τρίτος.

ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΔΙΣΤΩΝ. Την ίδια περίοδο, στην άλλη μεριά της πόλης, «σ' ένα από τα καλλιμάρμαρα μέγαρα» της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, υπήρχε ένα «ιδιαίτερο κέντρο σαδιστών οργίων» όπου πήγαινε μονάχα καλός κόσμος. «Η αίθουσα ήταν ντυμένη με χαρτί ταπετσαρίας βυσσινί κι εφωτιζόταν από ηλεκτρικά κόκκινα λαμπιόνια σε σχήμα πυρσού», ενώ το πάτωμα ήταν σπαρμένο με άφθονα μεγάλα πουπουλένια μαξιλάρια πάνω στα οποία «κυλιόντουσαν τα γυμνά κορμιά ωραίων κοριτσιών, μεθυσμένων από κοκαΐνη…», εκμυστηρεύτηκε στον δαιμόνιο ρεπόρτερ του περιοδικού «Φλερτ» μια κυρία.

Ανθρωποι δεμένοι «με αθλητικά κορμιά και τα πρόσωπα σκεπασμένα με κόκκινες μάσκες» και άνθρωποι που «εδέρνονταν», άντρες με μαστίγια και γυναίκες με «μάτια χαύνα και χείλη μισάνοιχτα», ένα «έκφυλο πλήθος» που συμμετείχε «σε φρικτά συμπλέγματα κτηνώδους έρωτος…», ανάγκασαν στο τέλος την κυρία να κλείσει «τα μάτια από φρίκη».

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου