Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Οι παλαιότεροι βοτανικοί κήποι του κόσμου

Εικονογράφηση του 16ου αιώνα του Orto Botanico di Padova

Από τότε που ο άνθρωπος σταμάτησε να είναι νομάς και ν εγκαθίσταται σε πόλεις, οι πολιτισμοί έχουν δημιουργήσει χώρους πρασίνου αφιερωμένους στα φυτά, τα λουλούδια και γενικότερα τη φύση. Οι βοτανικοί κήποι φαίνεται να ενσαρκώνουν τις αισθητικές προτιμήσεις των πολιτισμών που τους δημιούργησαν.

Δείτε μερικούς από τους παλαιότερους βοτανικούς κήπους.
Orto Botanico di Padova, Πάντοβα, Ιταλία


Χάρτης του 16ου αιώνα του Κήπου από τον Girolamo Porro

Ο Orto Botanico di Padova ιδρύθηκε το 1545 από τη Γερουσία της Ενετικής Δημοκρατίας και είναι ο παλαιότερος ακαδημαϊκός βοτανικός κήπος στον κόσμο που βρίσκεται ακόμα στην αρχική του θέση. Με πάνω από 6.000 είδη φυτών, ο κήπος έχει αφιερωμένος σε φαρμακευτικά φυτά για φυσικές θεραπείες. Επίσης, καλλιεργούνται δηλητηριώδη φυτά, έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να διακρίνουν τα χρήσιμα φυτά από τα βλαβερά. Το κεντρικό σιντριβάνι τροφοδοτείται από μια θερμή πηγή που τρέχει κάτω από τον κήπο, το οποίο διατηρεί τα υδρόβια φυτά υγιή.


Οι Κήποι των Βερσαλλιών, Βερσαλίες, Γαλλία

Το συντριβάνι Latona με το Μεγάλο Κανάλι

Χάρτης των Βερσαλλιών από το 1905

Το 1661 ο Λουδοβίκος ΙΣτ' επέλεξε το André Le Nôtre για να ξεκινήσει ένα έργο 40 χρόνων για την κατασκευή των μεγάλων κήπων των Βερσαλλιών. 800 εκτάρια κλασικού γαλλικού κήπου βρίσκονται πίσω από το διάσημο Versailles Château.

Το Bassin d'Apollon, ένα από τα συντριβάνια

Το Μεγάλο Κανάλι διχοτομεί τους κήπους για περίπου ένα μίλι, το οποίο χρησίμευσε και ως μέρος για κωπηλασία. Άπειρες βρύσες ρέουν σε όλους τους κήπους, με πολλούς από αυτούς να ακολουθούν το θέμα του Απόλλωνα και της εικόνα του ήλιου ως μεταφορά για τον Λουδοβίκο, τον επονομαζόμενο Βασιλιά Ήλιο. Βασικό στοιχείο των κήπων είναι η Grotte des Bains d' Apollon, ένα τεράστιο θαλάσσιο σπήλαιο διακοσμημένο με κοχύλια. Αγάλματα του βασιλιά ήλιου με Νηρηίδες περιβάλλονται από περίτεχνα σιντριβάνια.


Οι Χαμένοι Κήποι του Heligan, Mevagissey, Αγγλία

Η ιταλική περιοχή των Χαμένων Κήπων

Ο λάκκος με τους ανανάδες

Γνωστοί στην τοπική διάλεκτο (Cornish) ως Lowarth Helygen, οι Χαμένοι Κήποι του Heligan κοντά στο ψαροχώρι Mevagissey φυτεύτηκαν από την οικογένεια Tremayne στα μέσα του 18ου αιώνα. Έπεσαν σε παρακμή μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και αποκαταστάθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο στη δεκαετία του 1990.

Η Sleeping Goddess

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τη μοναδική σε όλη την Ευρώπη φυτεία ανανά σε λατομείο -έναν έξυπνο τρόπο που σκέφτηκαν οι κηπουροί της βικτωριανής εποχής για να καλλιεργήσουν ανανάδες στα ψυχρότερα περίχωρα. Ο λάκκος αποτελείται από ρηχά χαρακώματα που καλύπτονται με γυαλί και συνδέονται με εξωτερικές γούρνες που γεμίζουν μέχρι και με 15 τόνους κοπριά αλόγου. Όλο αυτό ακτινοβολεί θερμότητα μέσω των τοίχων και έτσι διατηρούνται οι ανανάδες.


Οι Βοτανικοί Κήποι του Ντουρμπάν, Ντουρμπάν, Νότια Αφρική


Οι παλαιότεροι βοτανικοί κήποι στην αφρικανική ήπειρο είναι στο Ντουρμπάν της Νοτίου Αφρικής, στην επαρχία KwaZulu-Natal. Προορίζονταν για να εφοδιάσουν τους κήπους Kew στην Αγγλία με οικονομικά πολύτιμα και νέα φυτά, οι Κήποι δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 1849. Οικονομικές καλλιέργειες όπως αυτές του ζαχαροκάλαμου, του καφέ, του ανανά και του τσάι καθιερώθηκαν γρήγορα.

Μία από τις μοναδικές κατασκευές στους κήπους είναι η Ζωντανή Κυψέλη, μια θολωτή δομή με τοίχους που ενσωματώνουν πυκνά στρώματα από αναρριχώμενα φυτά. Αυτό επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί μέσα στα πλούσια δάση και τους υγρότοπους που βρίσκονται στο εσωτερικό.


Sigiriya Gardens, Dambulla, Σρι Λάνκα

Η Lion Gate που οδηγεί στους κήπους

Άποψη του Sigiriya Rock όπως φαίνεται από τους κήπους

Ως το μέρος που βρισκόταν ένα αρχαίο ανάκτορο από τον 5ο αιώνα π.Χ., το Σιγκιρίγια στη Σρι Λάνκα είναι μία από τις παλαιότερες φυτείες. Το Lion Rock που δεσπόζει στο τοπίο "βλέπει" προς τα ερείπια των βασιλικών κτηρίων που ήταν και βουδιστικό μοναστήρι μέχρι το τέλος του 14ου αιώνα.

Υπάρχουν πολλοί κήποι μέσα στο βράχο και πολλές δεξαμενές στα βράχια που κάποτε είχαν νερό, απαραίτητο για τα φυτά. Οι κήποι διαθέτουν ένα αρχαίο στυλ που ονομάζεται Charbagh, το οποίο είναι ένας τετράπλευρος κήπος διαιρούμενος με τρεχούμενο νερό ή μονοπάτια σε τέσσερα μικρότερα τμήματα.


The Canglang Pavilion, Suzhou, Κίνα


Ο ποιητής της δυναστείας Σονγκ, Su Shunqing, ξεκίνησε το Canglang Pavilion το 1044 μ.Χ. εκεί που ήταν ένας αυτοκρατορικός κήπος με λουλούδια. Το όνομα των κήπων προέρχεται από ένα αρχαίο ποίημα, και χρησιμοποιήθηκε από τον Su για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του που του στερήθηκε το πολιτικό αξίωμα του.

Πολλά κτίρια του κήπου, σε αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι εμπνευσμένα από την ποίηση και τη λογοτεχνία.


Οι Πλωτοί Κήποι της Λίμνης Xochimilco, Xochimilco, Μεξικό

Το Νησί με τις Κούκλες στο Xochimilco

Το Chinampas χρονολογείται από το 1.150 μ.Χ. σαν ένας Μεσοαμερικάνικος τρόπος χρήσης μικρών πλωτών κήπων σε ρηχές λίμνες ή κανάλια. Η αυτοκρατορία των Αζτέκων άνθισε χρησιμοποιώντας την πλωτή γεωργία μέχρι που οι Ισπανοί έφτασαν στο Νέο Κόσμο. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.000 Chinampas μόνο.

Στο Xochimilco τα chinampas είναι ακόμ σε χρήση από τους αγρότες, αν τα κανάλια έχουν μειωθεί σημαντικά από πριν στο μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας του Μεξικού. Τα επίπεδα του νερού συνεχίζουν να πέφτουν κάθε χρόνο λόγω των απαιτήσεων του πληθυσμού στην Πόλη του Μεξικού.

Ο πιο διάσημος πλωτός κήπος στο Xochimilco ανήκε σε έναν ντόπιο ονόματι Julián Santana Barrera. Μοναχικός από τη φύση του, ήταν γνωστός για τη συλλογή από ανατριχιαστικές κούκλες που κρέμονται από τα κλαδιά για να κατευνάσουν το πνεύμα ενός νεκρού κοριτσιού που ανακαλύφθηκε στο νησί. Η συλλογή από κούκλες ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Julián απεβίωσε το 2001, αλλά οι κούκλες του συνεχίζουν να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου