Ένα από τα πιο περίεργα παραδείγματα των "μέντιουμ σε έκσταση", στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα, είναι αυτό της Catherine-Elise Muller, μιας νεαρής Γαλλίδας, που πιστεύεται ότι ήταν σε κανονική ψυχική επαφή με τους κατοίκους του πλανήτη Άρη.
Ήταν το αποκορύφωμα του πνευματισμού. Η υποτιθέμενη πρακτική της επαφής με "τον άλλο κόσμο" από τα μέντιουμ. Τυπικά, ένας ενδιάμεσος διεξήγαγε μια τελετουργική συνεδρία για μια μικρή ομάδα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, εισέρχονταν σε κατάσταση έκστασης που υποτίθεται ότι επέτρεπε σε κάποιο άυλο "πνευματικό οδηγό" να επικοινωνήσει. Το πνεύμα τότε απαντούσε σε ερωτήσεις που έκανε η ομάδα, μέσω διαφόρων μέσων, όπως η "αυτόματη γραφή». Μετά το μέντιουμ επέστρεφε από την έκσταση.
Τα πνεύματα που είχε χρησιμοποιήσει η Muller προηγουμένως ήταν μια αρχαία Ινδή πριγκίπισσα, ο μάγος Αλεσσάντρο Καλιόστρο και ο φημισμένος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκό. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, όμως, άρχισε να επικοινωνεί με αυτό που πιστεύεται ότι είναι η φωνή του Esenale, ενός "μεταφραστή" και κάτοικου του Άρη. Οι ανακοινώσεις του Esenale, οι οποίες περιελάμβαναν τόσο ομιλία όσο και μια περίπλοκη μορφή νοηματικής γλώσσας, αναφέρονταν σε λεπτομερείς περιγραφές του πολιτισμού, της τεχνολογίας, της χλωρίδας και της πανίδας στον πλανήτη Άρη (όπως τα αόριστα ασιατικά ανθρωποειδή του Άρη και τους κάτοικους -που έμοιαζαν με καλικάντζαρους- του "Ultra-Mars", καθώς και κάτι πλάσματα σαν σκυλιά των οποίων τα κεφάλια "έμοιαζαν με λάχανα" και μπορούσαν να κάνουν θελήματα και να δέχονται διαταγές.
Σε κάποιες συνεδρίες, η Muller έφτιαξε ένα γλωσσάριο και αλφάβητο της γλώσσας του Άρη. Η φράση "Dode ne haudan te meche metiche Astane ke de me veche", για παράδειγμα, σημαίνει "Αυτό είναι το σπίτι του μεγάλου Astane, τον οποίο είδες", ενώ στην γραφή του Άρη έμοιαζε με αυτό:
Από την άλλη, οι Ultra-Martian είχαν μια ξεχωριστή γλώσσα, με δικό της αλφάβητο.
Οι σκεπτικιστές, συμπεριλαμβανομένου του ψυχολόγου Théodore Flournoy ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τη Muller για πέντε χρόνια, πρόσεξε ότι οι γλώσσες του Άρη ήταν σχεδόν ίδιες με μητρική γλώσσα της Muller, τα γαλλικά. Ο Flournoy παρουσίασε τα ευρήματά του σε ένα βιβλίο με τίτλο "Από την Ινδία στον πλανήτη Άρη", το οποίο έγινε δημοφιλές μέσα από τις επικρατούσες πολιτιστικές συζητήσεις για τον πνευματισμό.
Ο Flournoy δεν πίστεψε ότι η Muller επικοινωνούσε πραγματικά με τους Αρειανούς ή ότι εφεύρισκε σκόπιμα τα Αρειανά οράματά της. Αυτό που πίστευε ο Flournoy ήταν ότι η Muller είχε ένα μοναδικό δώρο να κατακερματίζει ασυνείδητα τη δημιουργική φαντασία της. Ο Flournoy εξέφρασε το θαυμασμό του για τη δημιουργικότητα της και προστάτεψε την ταυτότητά της, δίνοντας της το ψευδώνυμο "Helene Smith". Το μέντιουμ δεν ήταν ευχαριστημένη με το βιβλίο του, που την παρουσίασε ως μια ψυχολογική μελέτη. Ωστόσο, το βιβλίο την έκανε διάσημη και συνέχισε να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Helene Smith επαγγελματικά.
Στα κατοπινά χρόνια, η Muller αποδέχθηκε την γενναιόδωρη χορηγία ενός Αμερικανού πνευματιστή και ανέπτυξε μια μορφή χριστιανικού πνευματισμού με εξωγήινη στοιχεία. Στράφηκαν επίσης στην "αυτόματη τέχνη", παράγοντας περίπλοκα έργα ζωγραφικής των τοπίων και της αρχιτεκτονικής του Άρη, καθώς και εικόνες του Ιησού Χριστού.
από: io9
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου