Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τι μπορεί να δείχνει η εικόνα;


Βοήθεια: Δεν είναι η εικόνα ενός μυαλού.

Η εικόνα δείχνει μια διατομή μιας προσομοίωσης ενός υπερμεγέθους αστέρα που γίνεται supernova, περίπου μία ημέρα αφότου το εσωτερικό του άστρου άρχισε την επέκταση προς τα έξω. Ο πυρήνας ηλίου του άστρου μπορεί να πυροδοτήσει αστάθειες υγρών και την ανάμειξη βαριών στοιχείων (όπως το οξυγόνο, το μαγνήσιο ή ακόμα και ο σίδηρος) σε όλο το εσωτερικό του άστρου.

Η εικόνα είναι από την έρευνα μιας ομάδας της οποίας ηγείται ο αστροφυσικός Ke-Jung Chen από το UC Santa Cruz και παρουσιάστηκε σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε σε πρόσφατο άρθρο του The Astrophysical Journal.

Η έρευνα δείχνει ότι τα υπερμεγέθη άστρα πρώτης γενιάς μπορούν να εκραγούν σε σουπερνόβα, χωρίς να αφήσουν πίσω τους υπολείμματα, όπως οι μαύρες τρύπες. Το έργο είναι αποτέλεσμα ενός μοντέλου της ζωής και του θανάτου άστρων 55.000 έως 56.000 φορές με μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας. Όταν τα άστρα φθάσουν στο τέλος της ζωής τους, γίνονται ασταθή λόγω σχετικιστικών φαινομένων και αρχίζουν να καταρρέουν προς τα μέσα. Τελικά, η ενέργεια που απελευθερώνεται υπερνικά την ενέργεια σύνδεσης του άστρου και εκρήγνυται προς τα έξω ως σουπερνόβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου