Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Κυνηγώντας σύννεφα: Πώς ένας ενθουσιώδης κυνηγός ανακάλυψε το πρώτο νέο σύννεφο μετά από 60 χρόνια


Σε μια προσπάθεια να κωδικοποιήσει το λεξιλόγιο των σύννεφων και να βοηθήσει στην πρόγνωση του καιρού, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Σύνδεσμος (WMO) δημοσίευσε τον πρώτο Διεθνή Άτλαντα των Νεφών το 1896. Ο Άτλας χωρίζει τα σύννεφα σε 10 γένη, 26 είδη και 31 ποικιλίες, και περιλαμβάνει σημαντικές συμβουλές για την αναγνώριση τους καθώς και ιδιότροπες περιγραφές -από "να πέσει (κάτω από ένα γκρεμό)" μέχρι "ένα κάστρο από μια οχυρωμένη πόλη". Αν και έχουν δημοσιευθεί πολλές ενημερώσεις και νέες εκδόσεις, μιας και δεν υπάρχουν νέα είδη σύννεφων το τελευταίο νέο είδος προστέθηκε στον Άτλαντα το 1951 με την ονομασία "μία περιπεπλεγμένη τούφα από τα μαλλιά".


Το 2005 ο Gavin Pretor-Pinney, ένας συγγραφέας, παραγωγός ντοκιμαντέρ και πρώην εισαγωγέας αψέντι, ίδρυσε την Cloud Appreciation Society, της οποίας το -απολαυστικό- μανιφέστο αναφέρει, "Πιστεύουμε ότι τα σύννεφα έχουν δυσφημιστεί άδικα και ότι η ζωή θα ήταν απείρως φτωχότερη χωρίς αυτά". Εκτός από το να μοιράζονται ειδήσεις για τα σύννεφα, η εταιρεία διαθέτει και δημοσιεύει μια τεράστια γκαλερί με φωτογραφίες σύννεφων. Εξετάζοντας μερικές για να προσθέσει στη συλλογή, ο Pretor-Pinney είδε ένα που θα αποκαλούσα undulatus asperatus ("ταραχώδης κυματισμός"): ένα απειλητικό, θολό σύννεφο που πίστευε ότι δεν είχε "ταυτοποιηθεί" πριν. Ο ίδιος το περιγράφει, "πιο συγκεχυμένο, σαν να βρίσκεσαι κάτω από το νερό και ψάχνεις προς την επιφάνεια, όταν η θάλασσα είναι ιδιαίτερα ταραγμένη και χαοτική."


Για να υποστηρίξει τη νέα ταξινόμηση, ο Pretor-Pinney συνεργάστηκε με τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου του Reading, Graeme Anderson, ο οποίος έγραψε τη διατριβή του για το asperatus undulatus. Μεγάλες μετεωρολογικές οργανώσεις συμφώνησαν ότι αυτά τα σύννεφα είναι διακριτά. Το 2009, ο Pretor-Pinney υπέβαλε το σύννεφο στον World Meteorological Association για εξέταση.


Ο WMO δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν το νέο σύννεφο θα προστεθεί και επίσημα, αλλά φαίνεται πιθανό. Το 2013, ανατέθηκε σε μια ομάδα η υπόθεση. Η επόμενη έκδοση του Άτλαντα θα γίνει κάποια στιγμή το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου