Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Το Τείχος του Βερολίνου, 25 χρόνια μετά την Πτώση

Πολίτες του Δυτικού Βερολίνου στην κορυφή του Τείχους μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στις 10 Νοεμβρίου 1989, μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας άνοιξε τα σύνορα. (Reuters/David Brauchli)

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) άρχισε την ανέγερσή του το 1961, με βάση τα υπάρχοντα σημεία ελέγχου, και το οχύρωσαν για πάνω από σχεδόν 30 χρόνια. Οι αρχικές ξύλινες πύλες έδωσαν τη θέση τους σε κατασκευές από σκυρόδεμα με ουδέτερες ζώνες, γνωστές ως "ζώνες του θανάτου". Το Τείχος του Βερολίνου είχε ως στόχο να σταματήσει τη διαρροή αποστατών από το Ανατολικό Μπλοκ. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, περίπου 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να το περάσουν, ξεφεύγοντας στο Δυτικό Βερολίνο. Περισσότεροι από 100 πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στην προσπάθεια, οι περισσότεροι πυροβολήθηκαν από τους φρουρούς των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας. Το 1989, τα κύματα διαμαρτυρίας στο Ανατολικό Βερολίνο και μια πλημμύρα αποστατών από τη γειτονική Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία οδήγησαν την κυβέρνηση να επιτρέψει επιτέλους την ελεύθερη διάβαση των συνόρων. Οι πολίτες της Δυτικής Γερμανίας κατέκλυσαν το τείχος, γκρεμίζοντας το με σφυριά και μηχανήματα.



Στις 13 Αυγούστου 1961, η Ανατολική Γερμανία έκλεισε τα σύνορά της με τη Δύση. Στρατιώτες της Ανατολικής Γερμανίας τοποθετούν οδοφράγματα στα σύνορα που χωρίζει το Ανατολή και το Δυτικό Βερολίνο. Πολίτες του Δυτικού Βερολίνου παρακολουθούν. (AP Photo)


Οι ράγες του σιδηροδρόμου του Βερολίνου σταματούν στα σύνορα του αμερικανικού τομέα του Βερολίνου σε αυτήν την προβολή από αέρος στις 26 Αυγούστου 1961. Πέρα από το φράχτη, στην κομμουνιστική πλευρά του Ανατολικού Βερολίνου, τα κομμάτια έχουν αφαιρεθεί. (AP Photo / Worth)


Μια νεαρή κοπέλα στον ανατολικό τομέα κοιτάζει μέσα από τα συρματοπλέγματα τον Οκτώβριο του 1961. (National Archives)


Ο ετοιμοθάνατος Peter Fechter απομακρύνεται από τους Ανατολικογερμανούς συνοριοφύλακες που τον πυροβόλησαν όταν προσπάθησε να διαφύγει στο Δυτικό Βερολίνο στις 17 Αυγούστου 1962. Ο Fechter ήταν ξαπλωμένος για 50 λεπτά στη νεκρή ζώνη, πριν οδηγηθεί στο νοσοκομείο όπου και πέθανε λίγο μετά την άφιξή του. (AP Photo)


Θέα από την κορυφή του παλαιού Reichstag από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Το ημικυκλικό τείχος γύρω από την Πύλη ανεγέρθηκε από την Ανατολική Γερμανία στις 19 Νοεμβρίου 1961. (AP Photo / Worth)


Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, καλεσμένος στο Βερολίνο από τον Δυτικοβερολινέζο δήμαρχο Βίλλυ Μπραντ, επισκέπτεται το Τείχος στις 13 Σεπτεμβρίου του 1964. (AP Photo)


Δεκαετίες αργότερα, το Τείχος του Βερολίνου είναι μια ανάμνηση. Κομμάτια του υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο. Στην φωτογραφία, μερικά αυθεντικά κομμάτια του Τείχους που εκτίθενται προς πώληση στην πόλη Teltow κοντά στο Βερολίνο, στις 8 Νοεμβρίου 2013. (AP Photo / Markus Schreiber)

από: the atlantic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου