Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Η μοίρα των έξι ανολοκλήρωτων ψηλότερων κτιρίων του κόσμου


Το να χτίσει κανείς σπίτι είναι κάτι το αγχωτικό. Το να χτίσει κάποιος όμως έναν ουρανοξύστη είναι σαν... πυρηνική βόμβα του άγχους, θα μπορούσαμε να πούμε, με όλα τα προβλήματα που μπορεί να έρθει αντιμέτωπος.



Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Υπάρχουν πολλά ψηλά (με ύψος πάνω από 300 μέτρα) κτίρια που προτάθηκαν, αλλά ποτέ δεν χτίστηκαν. Οι άνθρωποι έχουν μια τάση προς το στόμφο, όταν πρόκειται για ουρανοξύστες. Αλλά πρόσφατα, το Council on Tall Buildings and Urban Habitat (Συμβούλιο για τα Ψηλά Κτίρια και το Αστικό Περιβάλλον) έριξε μια ματιά σε ένα μοναδικό υποσύνολο τέτοιων κτιρίων που απέτυχαν και που έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Είναι πολύ ψηλά κτίρια των οποίων η κατασκευή ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα κτίρια που φιλοδοξούσαν να γίνουν το ψηλότερο στον κόσμο. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη του CTBUH εδώ.


Nakheel Tower (φωτογραφία πάνω)
Στο Ντουμπάι μπορούσε να δει κανείς τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008 σχεδόν παντού. Δεκάδες έργα υψηλού προφίλ σταμάτησαν το 2008. Ένα από αυτά ήταν το Nakheel Tower, ένας ουρανοξύστης που θα έφτανε τα 914 μέτρα ύψος και θα διέθετε 156 ανελκυστήρες. Ο Nakheel θα έβλεπε το Palm Jumeirah, τα τεχνητά νησιά στα ανοικτά του Ντουμπάι.


India Tower


Ο India Tower ήταν μια ιδέα μετά την ύφεση. Ο ύψους 718 μέτρων πύργος είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί στη Βομβάη το 2010, αλλά σταμάτησε το επόμενο έτος, μετά την έναρξη της κατασκευής του. Αυτή τη στιγμή το έργο είναι σε αναμονή.


Russia Tower


Ακόμα ένα θύμα της κρίσης του 2008. Ο πύργος, με ύψος 612 μέτρα, ήταν ήδη υπό κατασκευή όταν η ύφεση χτύπησε το επόμενο έτος, και ο κατασκευαστής ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να βάλει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνταν για τις εργασίες. Το εργοτάξιο έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης.


Doha Convention Center Tower


Με ύψος 551 μέτρα, ο πύργο στην Ντόχα έμελλε να γίνει ένα από τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου. Αλλά υπήρξε ένα πρόβλημα. Ήταν τόσο ψηλός, που οι αρχές ανησυχούσαν ότι θα είναι επικίνδυνος για τα αεροπλάνα που προσγειώνονται και απογειώνονται στο νέο αεροδρόμιο. Η κατασκευή σταμάτησε μέχρι να τελειώσει η κατασκευή του νέου αεροδρομίου. Τελικά το έργο ακυρώθηκε απότομα.


Burj Al Alam


Ακόμη μια εμφάνιση του Ντουμπάι. Η άνθηση της αγοράς ακινήτων στην πόλη αυξήθηκε μέχρι το 2008, και τεράστιοι πύργοι όπως αυτός ήταν στη μόδα. Ο Burj Al Alam είχε σχήμα λουλουδιού και προτεινόμενο ύψος 510 μέτρα. Τελικά, ακυρώθηκε το 2013.


Το Παλάτι των Σοβιετικών


Το Παλάτι των Σοβιετικών ήταν η απάντηση στην αριστοκρατική Ρωσία. Ένα παλάτι του λαού που θα χτιζόταν πάνω στα ερείπια ενός ναούς που είχε κατεδαφιστεί. Θα γινόταν τεράστιο: Με ύψος 495 μέτρα, θα ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Οι εργασίες για τα θεμέλια ξεκίνησαν αλλά το έργο διακόπηκε από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η κυκλική θεμελίωση τελικά μετατράπηκε σε πισίνα, τη μεγαλύτερη στον κόσμο για δεκαετίες. Περισσότερες πληροφορίες για το Παλάτι δείτε σε παλιότερο θέμα.

από: gizmodo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου