Στο Βαρανάσι
Ο Γάγγης είναι το μεγαλύτερο ποτάμι στην Ινδία, που υδροδοτεί περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Έχει επίσης εξαιρετικά σημαντική θρησκευτική σημασία στην ινδουιστική κουλτούρα -προσωποποίηση του ποταμού αποτελεί η γυναικεία θεότητα (ντεβί) Γάγγα (Gaṅgā). Κατά τον Ινδουισμό, όποιος κολυμπήσει στο ποτάμι μπορεί να απαλλάξει κάποιον από τις αμαρτίες του. Επίσης, όποιος έχει αποτεφρωθεί στις όχθες του ποταμού -ή όποιων οι στάχτες σκορπίζονται στο ποτάμι- θα σωθεί.
Ο Γάγγης είναι επίσης ένα από τα πιο μολυσμένα σώματα νερού στον κόσμο. Το 2012 υπολογίστηκε ότι περίπου 89 εκατομμύρια λίτρα ακατέργαστων, μη επεξεργασμένων λυμάτων απορρίπτονται στον ποταμό από τις 12 πόλεις που βρίσκονται στις όχθες του. Υπάρχουν επίσης 150 βιομηχανικές εγκαταστάσεις κατά μήκος του ποταμού απελευθερώνοντας τα λύματά τους στο νερό -για να μην αναφερθούν οι τεράστιες γεωργικές απορροές που πέφτουν στο ποτάμι κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Τέλος, υπάρχουν και οι "νεκρωτικοί ρύποι": καθημερινά εκατοντάδες πτώματα ανθρώπων και ζώων ρίχνονται στο ποτάμι, χώρια τους 50 τόνους στάχτης από τα κρεματόρια.
Η Trionyx gangeticus
Στις αρχές του 1990, η κυβέρνηση σκέφτηκε μια παράξενη λύση για το πρόβλημα των πτωμάτων: σαρκοφάγες χελώνες. Αυτό το ασυνήθιστο σχέδιο έγινε πιο εύκολο από το γεγονός ότι η Trionyx gangeticus, ένα είδος με μαλακό όστρακο που ζει μέσα και γύρω από το Γάγγη, είχε ήδη πάρει μια γεύση της σάρκας των νεκρών μετά από επιδρομές που είχαν κάνει σε σβησμένες νεκρικές φωτιές. Επιπλέον, οι χελώνες έχουν επίσης θρησκευτική σημασία, γι' αυτό και το σχέδιο έγινε αποδεκτό από τους ανθρώπους.
Περίπου 32 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για το πρόγραμμα, και περίπου 25.000 χελώνες απελευθερώθηκαν μέσα στο Γάγγη σε διάστημα μιας δεκαετίας. Τα ζώα που εκτρέφονται σε ένα κυβερνητικό αγρόκτημα, τρέφονται αποκλειστικά με νεκρά ψάρια, ώστε να μην θέλουν να γευτούν ζωντανούς οργανισμούς. "Τρώνε τα πάντα εκτός από τα οστά", είπε ένας εργαζόμενος στο αγρόκτημα το 1992. 10 ενήλικες χελώνες μπορούν να καταναλώσουν ένα ανθρώπινο σώμα μέσα σε δύο ημέρες.
Τι συνέβη λοιπόν με τις χελώνες;
Το σχέδιο δεν λειτούργησε λόγω της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης. Οι χελώνες αφέθηκαν ελεύθερες στη φύση και θανατώθηκαν σε μεγάλο αριθμούς. Χιλιάδες χελώνες πέθαναν ή εξαφανίστηκαν, και ο Γάγγης παραμένει τοξικός.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου