Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Όταν ο Alice Cooper συναντήθηκε με τον Νταλί


Το 1973 ο Alice Cooper επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη προσκεκλημένος του Σαλβαντόρ Νταλί.

Πως να φτιάξετε 38 διαφορετικά είδη καφέ


Σηκώνεσαι το πρωί, θες ένα καφέ να ανοίξει το μάτι και βαρέθηκες να πίνεις συνέχεια ελληνικό, φραπέ ή νες, καπουτσίνο κλπ. Δες έχεις παρά να δεις το infographic που ακολουθεί. Δείχνει ακριβώς πως μπορεί κανείς να παρασκευάσει κάποιον καφέ. Διαθέτει μέχρι και καφέδες που μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ.

Το infographic είναι δημιουργία της Follygraph και δείχνει την ακριβή ποσότητα των συστατικών καθώς και το είδος και το μέγεθος του ποτηριού που πρέπει να σερβιριστεί ο κάθε καφές.

Κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός σαΐτας και ένα βιβλίο με οδηγίες για την κατασκευή τους


Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το περιοδικό Scientific American άρχισε να αναζητά τρόπους να αυξήσει την κυκλοφορία του και να επεκτείνει τους διαφημιζόμενους του. Γι' αυτό και προσέλαβε έναν ειδικό, τον Howard Luck Gossage.

Ένα παράξενο αεροπλάνο που πετούσε με κυλίνδρους αντί για φτερά


Το Flettner Airplane παρουσιάστηκε στα 1930. Αντί για φτερά, πετούσε με κυλίνδρους προσαρμοσμένους και στις δυο πλευρές του σκάφους και οι οποίοι περιστρέφονταν.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

10 από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη που κατοικούνται!


Σε μια εποχή που πολλοί από εμάς θεωρούμε την πρόσβαση στο internet, το σήμα στο κινητό μας και την τηλεόραση δεδομένα, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν ακόμα μερικές απομακρυσμένες γωνιές στον πλανήτη μας όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν περιορισμένες ανέσεις, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό. Για μερικούς, τα προβλήματα της καθημερινής ζωής είναι πιο στενά συνδεδεμένα με την επιβίωση παρά με τις ανέσεις.

Η φωτογραφική προπαγάνδα κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου


Η μεγαλύτερη "σύνθετη φωτογραφία" του Hurley με τίτλο "Η επιδρομή", δημιουργήθηκε από την υπέρθεση 12 διαφορετικών αρνητικών που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια ασκήσεων ή κατά τη διάρκεια ασφάλειας πεδίων μαχών μετά από μια μάχη.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

11 mugshot διάσημων τραγουδιστών

Ο Τζίμι Χέντριξ συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Τορόντο τον Μάιο του 1969 όταν βρήκαν ηρωίνη και χασίς στις αποσκευές του. Ο Χέντριξ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα ναρκωτικά τα έβαλε κάποιος θαυμαστής τους στην τσάντα του χωρίς να το ξέρει ο ίδιος, αθωώθηκε των κατηγοριών.

Η ιστοσελίδα thesmokinggun.com έχει μια κατηγορία με φωτογραφίες διάσημων που τραβήχτηκαν από την αστυνομία μετά τη τη σύλληψη τους για διάφορα αδικήματα. Δείτε 11 mugshot διάφορων τραγουδιστών καθώς και την αιτία της σύλληψης τους.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Όταν ένας μαχαραγιάς χρησιμοποίησε 6 νέες Rolls Royce σαν απορριμματοφόρα!


Ένας από τους διάσημους αγοραστές των αυτοκινήτων της Rolls Royce ήταν ο μαχαραγιάς του Alwar, ο οποίος αγόραζε πάντα τρία αυτοκίνητα κάθε φορά.
 

Εκφράσεις σε άλλες γλώσσες που σημαίνουν "ρίχνει καρεκλοπόδαρα"


Όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε μια δυνατή βροχή, λέμε "ρίχνει καρεκλοπόδαρα". Το γιατί (καθώς και άλλες εκφράσεις που συναντάμε στην Ελλάδα) το εξηγεί ο Νίκος Σαραντάκος στο ιστολόγιό του:

"Κατά πάσα πιθανότητα, θέλουμε να πούμε ότι είναι τόσο μεγάλη η ένταση της βροχής, που είναι σαν να μην πέφτουν μεμονωμένες σταγόνες αλλά συνεχή υδάτινα ραβδιά -μακριά και σχετικά παχιά, σαν τα πόδια της καρέκλας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρωτοτυπία της εικόνας βοήθησε στη διαιώνιση της έκφρασης. Υπάρχει άλλωστε και μια παραλλαγή, «βρέχει καλαπόδια» που δίνει περίπου την ίδια εικόνα, μια και τα καλαπόδια είναι κι αυτά ραβδόμορφα."

Δείτε εκφράσεις από διάφορες γλώσσες που σημαίνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Ποιος εφηύρε την πιστωτική κάρτα;


Μια μέρα του 1949, ο Frank McNamara, επικεφαλής της Hamilton Credit Corporation, βρέθηκε σε ένα εστιατόριο με τους φίλους του. Όταν έφτασε ο λογαριασμός, ο McNamara ανακάλυψε ότι είχε ξεχάσει να πάρει μαζί του χρήματα.

Ορκίστηκε πως αυτή η κατάσταση δεν θα επαναλαμβανόταν και τότε του ήρθε μια ιδέα: μια πιστωτική κάρτα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παντού.

Η κάρτα ονομάστηκε Diners Club (diner: γευματίζων) ως δηλωτική της επίσκεψης του McNamara και των φίλων στο εστιατόριο.

πηγή: scienceillustrated.gr

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

100 αντικείμενα που έχουν σταλεί στο διάστημα


Το διάστημα είναι ήδη γεμάτο από πολιτιστικά αντικείμενα από τις διαστημικές αποστολές των τελευταίων έξι δεκαετιών. Τουβλάκια Lego, πίτσα, ένα lightsaber (το σπαθί από τον Πόλεμο των Άστρων), ένα δίσκος του Chuck Berry και πολλά άλλα βρίσκονται με τα 100 αντικείμενα που περιμένουμε να βρουν οι εξωγήινοι στο διάστημα.

Το πρώτο Batmobile και η ιστορία του


Αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με επίσημη άδεια Batmobile σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960 από τον 23χρονο Forrest Robinson.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Schloss Hellbrunn: Οι κήποι του 17ου αιώνα που διαθέτουν ένα μηχανικό θέατρο που τροφοδοτείται από νερό


Το Schloss Hellbrunn ήταν το καλοκαιρινό θέατρο του Markus Sittikus, ενός αρχιεπίσκοπου του Σάλτσμπουργκ, που χτίστηκε το 1619. Το παλάτι ήταν μόνο την ημέρας, μιας και δεν διέθετε υπνοδωμάτια. Ήταν απλά ένα πολυτελές μέρος για να ξεγλιστράει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ο ισχυρός αρχιεπίσκοπος και οι φίλοι του. Αλλά δεν ήταν απλώς ένα μέρος για λουκούλια γεύματα, με πολύ φαγητό, κρασί και μουσική. Το παλάτι χτίστηκε πάνω από φυσικές πηγές (τροφοδοτούνταν από τον ομώνυμο ποταμό Hellbrunn), οι οποίες ενέπνευσαν τον Sittikus να το στολίσει με τεράστιους κήπους και συντριβάνια.

Η μοίρα των έξι ανολοκλήρωτων ψηλότερων κτιρίων του κόσμου


Το να χτίσει κανείς σπίτι είναι κάτι το αγχωτικό. Το να χτίσει κάποιος όμως έναν ουρανοξύστη είναι σαν... πυρηνική βόμβα του άγχους, θα μπορούσαμε να πούμε, με όλα τα προβλήματα που μπορεί να έρθει αντιμέτωπος.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

100 χρόνια LEICA: Η φωτογραφική που (κατ)έγραψε την ιστορία


Εκατό χρόνια πριν

Το 1911 ο Γερμανός Ernst Leitz, ο οποίος διαθέτει εργοστάσιο οπτικών ειδών προσλαμβάνει τον μηχανολόγο μηχανικό Oskar Barnack για να δημιουργήσει την φωτογραφική μηχανή που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της φωτογραφίας. Η Leica (το όνομα της προέρχεται από τις πρώτες συλλαβές του Leitz Camera) ήρθε τελικά στον κόσμο το 1914. Το μικρό της σχήμα (ως τότε οι μηχανές ήταν κυρίως ογκώδη “κουτιά”), η ευκολία των χειρισμών, η αθόρυβη λειτουργία της, η αξιοπιστία και η οξύτητα των φακών, αλλά και το φιλμ των 35χιλ., αλλάζουν την πορεία της φωτογραφίας. Χωρίς τις δυσκολίες μεταφοράς της μηχανής, το φωτορεπορτάζ απελευθερώνεται και τα γεγονότα αποτυπώνονται στην γέννησή τους. Η εξάπλωσή της σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ταχύτατη και στα χρόνια που ακολουθούν ένας μεγάλος αριθμός διάσημων φωτογράφων ταυτίζουν το όνομά τους και το φωτογραφικό τους έργο με τη Leica.



Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Το μυστικό διαμέρισμα του Γουστάβου Άιφελ στην κορυφή του Πύργου


Στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ υπάρχει ένα μικρό διαμέρισμα που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για να διασκεδάσει την ελίτ της επιστήμης και να κάνει το υπόλοιπο Παρίσι να ζηλεύει

Το παράξενο πρόγραμμα με τις πτωματοφάγες χελώνες του Γάγγη

Στο Βαρανάσι

Ο Γάγγης είναι το μεγαλύτερο ποτάμι στην Ινδία, που υδροδοτεί περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Έχει επίσης εξαιρετικά σημαντική θρησκευτική σημασία στην ινδουιστική κουλτούρα -προσωποποίηση του ποταμού αποτελεί η γυναικεία θεότητα (ντεβί) Γάγγα (Gaṅgā). Κατά τον Ινδουισμό, όποιος κολυμπήσει στο ποτάμι μπορεί να απαλλάξει κάποιον από τις αμαρτίες του. Επίσης, όποιος έχει αποτεφρωθεί στις όχθες του ποταμού -ή όποιων οι στάχτες σκορπίζονται στο ποτάμι- θα σωθεί.

Ο Γάγγης είναι επίσης ένα από τα πιο μολυσμένα σώματα νερού στον κόσμο. Το 2012 υπολογίστηκε ότι περίπου 89 εκατομμύρια λίτρα ακατέργαστων, μη επεξεργασμένων λυμάτων απορρίπτονται στον ποταμό από τις 12 πόλεις που βρίσκονται στις όχθες του. Υπάρχουν επίσης 150 βιομηχανικές εγκαταστάσεις κατά μήκος του ποταμού απελευθερώνοντας τα λύματά τους στο νερό -για να μην αναφερθούν οι τεράστιες γεωργικές απορροές που πέφτουν στο ποτάμι κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Τέλος, υπάρχουν και οι "νεκρωτικοί ρύποι": καθημερινά εκατοντάδες πτώματα ανθρώπων και ζώων ρίχνονται στο ποτάμι, χώρια τους 50 τόνους στάχτης από τα κρεματόρια.

Η Trionyx gangeticus

Στις αρχές του 1990, η κυβέρνηση σκέφτηκε μια παράξενη λύση για το πρόβλημα των πτωμάτων: σαρκοφάγες χελώνες. Αυτό το ασυνήθιστο σχέδιο έγινε πιο εύκολο από το γεγονός ότι η Trionyx gangeticus, ένα είδος με μαλακό όστρακο που ζει μέσα και γύρω από το Γάγγη, είχε ήδη πάρει μια γεύση της σάρκας των νεκρών μετά από επιδρομές που είχαν κάνει σε σβησμένες νεκρικές φωτιές. Επιπλέον, οι χελώνες έχουν επίσης θρησκευτική σημασία, γι' αυτό και το σχέδιο έγινε αποδεκτό από τους ανθρώπους.

Περίπου 32 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για το πρόγραμμα, και περίπου 25.000 χελώνες απελευθερώθηκαν μέσα στο Γάγγη σε διάστημα μιας δεκαετίας. Τα ζώα που εκτρέφονται σε ένα κυβερνητικό αγρόκτημα, τρέφονται αποκλειστικά με νεκρά ψάρια, ώστε να μην θέλουν να γευτούν ζωντανούς οργανισμούς. "Τρώνε τα πάντα εκτός από τα οστά", είπε ένας εργαζόμενος στο αγρόκτημα το 1992. 10 ενήλικες χελώνες μπορούν να καταναλώσουν ένα ανθρώπινο σώμα μέσα σε δύο ημέρες.

Τι συνέβη λοιπόν με τις χελώνες;

Το σχέδιο δεν λειτούργησε λόγω της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης. Οι χελώνες αφέθηκαν ελεύθερες στη φύση και θανατώθηκαν σε μεγάλο αριθμούς. Χιλιάδες χελώνες πέθαναν ή εξαφανίστηκαν, και ο Γάγγης παραμένει τοξικός.

από: atlas obscura

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Πολυτεχνείο: Η ιστορία της Σημαίας – Συμβόλου


Η γκρεμισμένη πύλη του Πολυτεχνείου και μια ματωμένη σημαία που βρέθηκε κάτω από τις ερπύστριες του τανκ έγιναν όπως σημειώνει η Καθημερινή, το “υπερβατικό σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς νέων που όρθωσαν το ανάστημά τους στο δικτατορικό καθεστώς”. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η ματωμένη σημαία, που οδηγεί κάθε χρόνο την πορεία μνήμης στην επέτειο των δραματικών γεγονότων του Πολυτεχνείου, φυλάσσεται από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ, παρά τη σωρεία διαμαρτυριών και τις υποσχέσεις της οργάνωσης να παραδοθεί προς φύλαξη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Τα δέντρα της Αγγλίας με τα κέρματα


Υπάρχει μια έκφραση που λέγεται συχνά. "Που θα βρω λεφτά να πληρώσω το τάδε και το δείνα; Να τα ξυρίσω απ' τον τοίχο;". Δεν ξέρω αν υπάρχουν τοίχοι που μπορείς να ξυρίσεις λεφτά, αλλά πάντως τα δέντρα, εκτός από φρούτα, παράγουν και λεφτά...

Έτσι ήταν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής το 1957


Στην παραπάνω φωτογραφία, σύμφωνα με ένα αρχείο του συμβουλίου της βρετανικής επαρχίας Νόρφολκ, βλέπουμε την παράδοση του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή στον δήμο του Νόργουιτς. Πρόκειται για έναν Elliott 405, ένα υπολογιστή της εταιρίας Elliott Brothers, μια βρετανική εταιρία που πλέον δεν υπάρχει.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

10+1 δραματικές φωτογραφίες από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μια σύνθεση 6 φωτογραφιών του Αυστραλού φωτογράφου Frank Hurley απεικονίζει πολεμικά αεροσκάφη σε υποστήριξη των Βρετανών στρατιωτών.

Στις 11:00 π.μ. της 11ης Νοεμβρίου του 1918, "την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα", όπως αναφέρεται αρκετές φορές από τον Τύπο, είναι η χρονική στιγμή έναρξης της συνθήκης ανακωχής των συμμάχων με τη Γερμανία της Κομπιέν (Compiègne), οπότε έληξε και επίσημα ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η Ημέρα Ανακωχής ή Ημέρα Εκεχειρίας γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου στη Γαλλία και το Βέλγιο με το όνομα "L'Armistice". Στη Μεγάλη Βρετανία και αρκετές χώρες της Κοινοπολιτείας είναι γνωστή με το όνομα "Ημέρα Ανάμνησης" ("Remembrance Day" ή "Jour du Souvenir" στον Καναδά), στην Πολωνία ως "Ημέρα Πολωνικής Ανεξαρτησίας" και στις ΗΠΑ ως "Veterans Day" (Ημέρα Παλαιμάχων). - πηγή

Δείτε 11 δραματικές φωτογραφίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Χορεύτριες του μπουρλέσκ στην Βικτωριανή εποχή


Το μπουρλέσκ έγινε δημοφιλές στην Αγγλία στα 1830. Η δημοτικότητά του διαδόθηκε και στις ΗΠΑ σχεδόν 10 χρόνια μετά. Το αμερικάνικο μπουρλέσκ χαρακτηρίστηκε από κωμική σκίτσα και περιλαμβάνονταν διάλογοι με σεξουαλικά υπονοούμενα και γυναίκες με σέξι κοστούμια. Αυτή η παράδοση, με την προσθήκη του στριπτίζ, συνεχίστηκε στις ΗΠΑ μέχρι τα 1930, όταν νομικά μέτρα έβαλαν τέρμα σε αυτή τη μορφή τέχνης.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

HD Timelapse του Ήλιου συλλαμβάνει τη μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα εδώ και 22 χρόνια


Πριν λίγες μέρες, το Solar Dynamics Observatory έδωσε στη δημοσιότητα το καταπληκτικό timelapse βίντεο που ακολουθεί. Αποτελείται από 17.000 εικόνες του Ήλιου που τραβήχτηκαν τον τελευταίο μήνα. Το φωτεινό σημείο που βλέπετε να περνάει από τα δεξιά προς τα αριστερά είναι η ηλιακή κηλίδα AR 2192, η μεγαλύτερη που παρατηρήθηκε εδώ και 22 χρόνια. Έχει μήκος 128.747 χλμ ή 10 φορές το μήκος της Γης. Δείτε το σε full-screen!

Ένας δίσκος βινυλίου και μια βελόνα πικάπ σε μεγέθυνση 1000 φορές


Οι περισσότεροι ξέρουν πώς λειτουργεί ένα πικάπ με δίσκους βινυλίου, αλλά αναρωτήθηκε ποτέ κανείς πως η βελόνα καταφέρνει και συλλέγει τόσες πολλές πληροφορίες από ένα δίσκο;

Όταν ο Ντόναλντ Ντακ ήταν ... Ναζί


Η Disney έχει παρουσιάσει κατά καιρούς μερικά κινούμενα σχέδια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμφισβητήσιμα. Έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό και σεξισμό, την προώθηση της χρήσης ναρκωτικών ακόμη και για παιδοφιλία. Κάποια στιγμή μάλιστα ο Ντόναλντ Ντακ ήταν Ναζί.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ένα πουλί προσγειώθηκε σε μια σελίδα ενός βιβλίου που αναφέρεται σ' αυτό


Ο 14χρονος ορνιθόφιλος Skjalg-Helmer Vian από την πόλη Vadsø της Νορβηγίας διάβαζε για το πουλί Poecile cinctus (μέλος της τάξης των στρουθιόμορφων, μέλος της οποίας είναι ο κοινός σπιτοσπουργίτης), όταν ένα πραγματικό πουλί κάθισε στη σελίδα -για να δει μάλλον τι γίνεται. Ο πατέρας του παιδιού, ο Geir Arne Vian συνέλαβε τη στιγμή.

Μερικοί ίσως να προσέξουν τους σπόρους ακριβώς πάνω από τον αντίχειρα του νεαρού αγοριού. Μπορεί η φωτογραφία λοιπόν να μην εντελώς τυχαία, αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου την υπέροχη ανάμνηση του γιου και του πατέρα.

Ο φωτογράφος πίσω από το Wallpaper στο νέο iPhone 6

φωτογραφία: Espen Haagensen από 500px

Μια δημοφιλής φωτογραφία του Γαλαξία στο 500px είναι το αρχικό wallpaper του iOS 8, του iPhone 6 και 6 Plus. Φωτογράφος είναι ο Νορβηγός Espen Haagensen, ο οποίος έμαθε για την τύχη της φωτογραφίας του στην παρουσίαση των Apple iPhone 6 και 6 Plus.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Υπέροχα, τεράστιας κλίμακας μοντέλα πόλεων

Λος Άντζελες

Μερικές φορές το μόνο πράγμα που μας προκαλεί δέος από μια πόλη, είναι ένα τεράστιο μοντέλο αυτής της πόλης, με την πιο παραμικρή λεπτομέρεια. Δείτε μερικά από τα πιο υπέροχα μοντέλα πόλεων.

Το Τείχος του Βερολίνου, 25 χρόνια μετά την Πτώση

Πολίτες του Δυτικού Βερολίνου στην κορυφή του Τείχους μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στις 10 Νοεμβρίου 1989, μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας άνοιξε τα σύνορα. (Reuters/David Brauchli)

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) άρχισε την ανέγερσή του το 1961, με βάση τα υπάρχοντα σημεία ελέγχου, και το οχύρωσαν για πάνω από σχεδόν 30 χρόνια. Οι αρχικές ξύλινες πύλες έδωσαν τη θέση τους σε κατασκευές από σκυρόδεμα με ουδέτερες ζώνες, γνωστές ως "ζώνες του θανάτου". Το Τείχος του Βερολίνου είχε ως στόχο να σταματήσει τη διαρροή αποστατών από το Ανατολικό Μπλοκ. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, περίπου 5.000 άνθρωποι κατάφεραν να το περάσουν, ξεφεύγοντας στο Δυτικό Βερολίνο. Περισσότεροι από 100 πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στην προσπάθεια, οι περισσότεροι πυροβολήθηκαν από τους φρουρούς των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας. Το 1989, τα κύματα διαμαρτυρίας στο Ανατολικό Βερολίνο και μια πλημμύρα αποστατών από τη γειτονική Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία οδήγησαν την κυβέρνηση να επιτρέψει επιτέλους την ελεύθερη διάβαση των συνόρων. Οι πολίτες της Δυτικής Γερμανίας κατέκλυσαν το τείχος, γκρεμίζοντας το με σφυριά και μηχανήματα.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Η εξέλιξη των ιπτάμενων πλοίων

Το υδροπτέρυγο του Enrico Forlanini

Η εφεύρεση των υδροπτέρυγων (ιπτάμενα δελφίνια) ήταν μία από τις πιο επαναστατικές εξελίξεις στην ιστορία της θαλάσσιας μηχανικής. Λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε δει ιπτάμενα δελφίνια. Είναι τα σκάφη που έχουν φτερά κάτω από το κύτος, προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερη ταχύτητα πάνω στο νερό. Τα "φτερά" είναι βυθισμένα, ώστε το κύτος να μπορεί να είναι πάνω από το νερό, το οποίο επιτρέπει στο σκάφος να πάει πολύ πιο γρήγορα.

Σεληνιακά σκουπίδια: Πώς το φεγγάρι έγινε ένας σκουπιδότοπος


Ακούμε για τα πόσα πολλά σκουπίδια υπάρχουν παντού. Ωστόσο, το μεγαλύτερο δοχείο απορριμμάτων έξω από την ατμόσφαιρα της Γης είναι το φεγγάρι.

Η μόνη διαφορά είναι ότι το φεγγάρι είναι προσιτό εδώ και μερικές δεκαετίες, ενώ η Γη εκατοντάδες χρόνια. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι έχουμε αφήσει πάνω από 170.000 κιλά συντριμμιών στην επιφάνεια του δορυφόρου μας.

Δείτε μερικά από τα πιο αξιόλογα κομμάτια σκουπιδιών στο φεγγάρι.