Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Ένα στάδιο που το χωρίζει στη μέση ο ισημερινός


Οι δύο ομάδες παρατάσσονται σε διαφορετικά ημισφαίρια.Στα βόρεια της Βραζιλίας, στην πόλη Μακαπά (Macapá) -που το παρατσούκλι της είναι "A Capital do Meio do Mundo", δηλαδή Πρωτεύουσα της Μέσης της Γης, μιας και ο ισημερινός διέρχεται από τη μέση της πόλης-, βρίσκεται το στάδιο Zerão, ένα γήπεδο που είναι διάσημο ως "Μεγάλο Μηδέν". Το γήπεδο σχεδιάστηκε έτσι ώστε η γραμμή της σέντρας να βρίσκεται ακριβώς πάνω στον ισημερινό, και ως εκ τούτου, το κάθε μισό το γηπέδου βρίσκεται σε διαφορετικό ημισφαίριο.


Το επίσημο όνομα του γηπέδου είναι Estádio Milton de Souza Corrêa, αλλά όλοι το αποκαλούν Zerão. Όταν άνοιξε το 1990, το γήπεδο ονομάστηκε Estádio Ayrton Senna, από τον πιλότο της Formula 1, Άιρτον Σένα, αλλά το 1994 μετονομάστηκε και πήρε το όνομα του Milton de Souza Corrêa, ενός πρώην προέδρου της ένωσης ποδοσφαιρικών σωματίων της πολιτείας Αμαπά πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μακαπά.

Η Μακαπά είναι ίσως η πιο απομακρυσμένη από τις 26 πρωτεύουσες πολιτειών της Βραζιλίας. Βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο τροπικό δάσος και στις όχθες του ποταμού Αμαζονίου, και στην ουσία, το δέλτα του Αμαζονίου την χωρίζει από το υπόλοιπο κράτος. Η Μακαπά, μια πόλη μισού εκατομμυρίου ανθρώπων, δεν συνδέεται με κάποια μεγάλη οδό με οποιοδήποτε άλλη πολιτεία της Βραζιλίας.


Σε κοντινή απόσταση από το γήπεδο βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, το μνημείο Marco Zero (Σημείο Μηδέν), ένα ηλιακό ρολόι από σκυρόδεμα, με ύψος 100 πόδια, που σηματοδοτεί τη φανταστική γραμμή που χωρίζει το βόρειο από το νότιο ημισφαίριο. Στην κορυφή του ρολογιού υπάρχει μια κυκλική τρύπα. Κατά την εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία, κατά τη δύση του ηλίου, μια φωτεινή σφαίρα κινείται προς τα ανατολικά εντοπίζοντας τον Ισημερινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου