Στην φωτογραφία βλέπουμε έναν όμορφο και παράξενο θόλο από λάβα κατά τη διάρκεια της έκρηξης ενός ηφαιστείου. Ίσως να μην είναι κατανοητό από την φωτογραφία, αλλά ο θόλος έχει ύψος 20 μέτρα!
Η έκρηξη του ηφαιστειακού κώνου Mauna Ulu του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη, διήρκεσε 1.774 ημέρες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκρηξη του ηφαιστείου και παρήγαγε σχεδόν 0,35 κυβικά χλμ σε λάβα. Από το 1969 μέχρι το 1974, την εκπληκτική έκρηξη μπορούσε να παρακολουθήσει και το κοινό από πλατφόρμες παρατήρησης.
Όπως αναφέρει ο United States Geological Survey, η φωτογραφία, που τράβηξε ο J.B. Judd, τραβήχτηκε μεταξύ της 10ης και 13ης Οκτωβρίου του 1969, κατά τη διάρκεια αυτής της έκρηξης. Ο θόλος ονομάζεται "dome fountain" (συντριβάνι θόλος) και ήταν ένας από τους 12 δώδεκα θόλους που δημιουργήθηκαν τον πρώτο χρόνο της έκρηξης. Αυτός ο τύπος μπορεί να μην είναι ασυνήθιστος, αλλά οι συμμετρικοί θόλοι, όπως αυτός της φωτογραφίας, είναι σπάνιοι. Η εξάπλωση της λάβας κατά τη αυτών των εκρήξεων ήταν τόσο μεγάλη που εξαπλώθηκε στον ωκεανό σε απόσταση 12 χλμ. Παρόλο που στη φωτογραφία φαίνεται ότι ο θόλος βρίσκεται μέσα στο νερό, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Τα "κύματα" στο προσκήνιο είναι στην πραγματικότητα κυματισμοί της λάβας.
Η λάβα, που ξεκίνησε τα γεμίζει τον κρατήρα ‘Alae Crater στις 5 Αυγούστου του 1969, έπεφτε πιο ψηλά από τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Το συνολικό ύψος της πτώσης της λάβας ήταν 100,60 μέτρα και το πλάτος 305 μέτρα.
Στη σελίδα του USGS υπάρχει και μια ακόμη άποψη ότι ο θόλος ίσως έφτασε σε ύψος πάνω από 75 μέτρα κατά τη διάρκεια της έκρηξης.
Το ψηλότερο συντριβάνι της έκρηξης, 539,5 μέτρα, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1969
Η έκρηξη του Mauna Ulu δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη σε διάρκεια, μιας και η έκρηξη του κώνου Pu‘u ‘Ō‘ō συνεχίζεται από το 1983 μέχρι και σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου