Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ένα συντριβάνι στο Τρεβίζο της Ιταλίας από το οποίο έρεε κρασί


Πριν από αιώνες, κόκκινο και λευκό κρασί έρεαν από τα στήθη του αγάλματος όποτε εκλέγονταν νέος άρχοντας.Όταν το 1559 χτύπησε μια φοβερή ξηρασία το Ττεβίζο στην Ιταλία, ο δήμαρχος της Γαληνοτάτης Βενετικής Δημοκρατίας διέταξε την κατασκευή ενός μαρμάρινου σιντριβανιού με τη μορφή μιας γυμνόστηθης γυναίκας που θα πίεζε τα στήθη της. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο άγαλμα.


Κάθε φθινόπωρο, όταν εκλέγονταν ένας νέος Podestà (δήμαρχος), από το συντριβάνι έρεε δωρεάν κρασί για τους εορτασμού. Από το ένα στήθος της γυναίκας έρεε κόκκινο κρασί και από το άλλο λευκό. Οι εορτασμοί κρατούσαν τρεις μέρες, ενώ η παράδοση συνεχίστηκε μέχρι την πτώση της Γαληνοτάτης.

Το αρχικό άγαλμα, που είχε τοποθετηθεί στο Praetorian Palace, καταστράφηκε όταν οι στρατιώτες του Ναπολέοντα μπήκαν στην πόλη και αυτό γιατί το είδαν ως σύμβολο εξουσίας των τοπικών αρχών. Από τότε, το σιντριβάνι παρέμεινε χαμένο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.


Μια νέα εκδοχή του σιντριβανιού κατασκευάστηκε το 1989. Μόνο που τώρα πλέον ρέει νερό από τα στήθη του και όχι κρασί. Το πρώτο άγαλμα έχει βρεθεί και εκτίθεται σε μια γυάλινη προθήκη στη Loggia dei Cavalieri.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου