Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

9 λυπητερές αλήθειες για το Κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε

Εικονογράφηση Gustave Doré (1884) - πηγή

"Κάποια φορά, μεσάνυχτα, ενώ εμελετούσα..."
- μετάφραση: Κώστας Ουράνης, από: sansimera.gr

Αυτή είναι η αρχή του ποιήματος Το Κοράκι, θέτοντας τη διάθεση για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ποιήματα γραμμένα στα αγγλικά.

Το τρομακτικό κοράκι του Πόε μπαίνει στο σπίτι του αφηγητή, σκαρφαλώνει σε μια προτομή πάνω από την πόρτα του δωματίου του και επαναλαμβάνει μόνο την φράση "Ποτέ πια!". Ο αφηγητής σύντομα μαθαίνει ότι το κοράκι έχει έρθει να μείνει και ότι δε θα είναι ποτέ ελεύθερος από τη λαχτάρα για τη χαμένη αγάπη του, την Ελεονόρα.



Δείτε ακόμη:
Το κοράκι που ενέπνευσε τον Πόε να γράψει το γνωστό ποίημα
Η παράξενη ιστορία των μαλλιών του Έντγκαρ Άλαν Πόε μετά το θάνατο του
Το μοναδικό bestseller του Πόε ενώ ζούσε ήταν ένα σχολικό βιβλίο για κοχύλια
Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τον Πόε να γράψει μια ιστορία μυστηρίου

Καθώς ο Πόε έγραφε το ποίημα, η σύζυγός του ήταν βαριά άρρωστη
Όταν ο Πόε έγραφε το Κοράκι, η σύζυγός του, -πρώτη του εξαδέλφη- Βιρτζίνια Ελίζα Κλεμ (όταν παντρεύτηκαν, η Βιρτζίνια ήταν 13 χρονών και στο πιστοποιητικό γάμου αναφέρεται ψευδώς ότι ήταν 20), υπέφερε από φυματίωση. Χωρίς αμφιβολία, ο Πόε την αγάπησε βαθιά. Έχοντας χάσει τη μητέρα του, τον αδελφό του και τη μητριά του από φυματίωση, γνώριζε τι θα έφερνε η ασθένεια. Το Κοράκι είναι ένα ποίημα που γράφτηκε από έναν άνθρωπο που είχε χάσει πολλούς αγαπημένους του και σύντομα περίμενε να χάσει ακόμα ένα.

Υποστήριξε ότι έγραψε το ποίημα ανάποδα
Ο Πόε περιγράφει τη διαδικασία για το γράψιμο του ποιήματος στο δοκίμιό του "Φιλοσοφία της Σύνθεσης" (The Philosophy of Composition). Κάθε συστατικό του ποιήματος επιλέχθηκε για το αποτέλεσμα. Όταν πιάστηκε με τη συγγραφή του, ξεκίνησε με τη σκηνή της κορύφωσης, "'Προφήτη', είπα, 'δαίμονα, της Συφοράς πουλί...'" και έχτισε το υπόλοιπο ποίημα γύρω του. Ωστόσο, κάποιοι λένε ότι ο Πόε υπερβάλλει με τη διαδικασία που χρησιμοποίησε και πιθανότατα έγραψε το δοκίμιο για να αξιοποιήσει την επιτυχία του ποιήματος.

Ο Πόε διάλεξε ένα κοράκι γιατί μπορεί να μιλάει
Όταν ο ποιητής έγραψε το ποίημα, είπε ότι αρχικά σκέφτηκε ένα άλλο πουλί που μιλάει, τον παπαγάλο. Ορισμένες πηγές λένε ότι είχε δοκιμάσει και μια κουκουβάγια πριν καταλήξει στο κοράκι. Στη "Φιλοσοφία της Σύνθεσης", ο Πόε έγραψε ότι το κοράκι, ως "το πουλί του κακού" ήταν "απείρως πιο σύμφωνο με τον προοριζόμενο τόνο".

Διάλεξε ένα κοράκι που μιλούσε από ένα μυθιστόρημα του Ντίκενς
Ο Πόε εμπνεύστηκε από το Grip, το κοράκι από το ιστορικό μυθιστόρημα Barnaby Rudge (Μπάρναμπυ Ρατζ) του Καρόλου Ντίκενς και μάλιστα, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των δύο κορακιών.

Το μέτρο ίσως προέρχεται από ένα ποίημα της Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ
Πιστεύεται ευρέως ότι το σύνθετο ποιητικό μέτρο του ποιήματος του Πόε προέρχεται από το ποίημα της Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ "Lady Geraldine's Courtship". Ο Πόε μάλιστα αφιέρωσε το βιβλίο του The Raven and Other Poems στην Μπράουνινγκ, γράφοντας, "Για την κυρία Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ, της Αγγλίας, αφιερώνω αυτόν τον τόμο με τον πιο ενθουσιώδη θαυμασμό και με την πιο ειλικρινή εκτίμηση".

Το Κοράκι έγινε αμέσως επιτυχία
Αφού το Graham's Magazine απέρριψε το ποίημα, ο Πόε το δημοσίευσε στο The American Review, με υπό το ψευδώνυμο "Quarles". Τον Ιανουάριο του 1845, το ποίημα δημοσιεύτηκε στο The New York Mirror με το πραγματικό του όνομα. Σύντομα έγινε πανταχού παρόν που χρησιμοποιήθηκε και σε διαφήμιση.
Όμως, υπήρχαν και παρωδίες. Μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση του ποιήματος, εκδόθηκε το ποίημα "Η κουκουβάγια" (The Owl), που γράφτηκε από τον "Sarles". Σύντομα, ακολούθησαν και άλλοι, όπως το "The Whippoorwill" (το Γιδοβύζι, είδος νυκτόβιου πτηνού), το "The Turkey" (η Γαλοπούλα), το "The Gazelle" (η Γαζέλα) και το "The Parrot" (ο Παπαγάλος). Πολλά από αυτά μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ο Αβραάμ Λίνκολν βρήκε μια παρωδία, το "The Polecat" (το Βρωμοκούναβο), τόσο ξεκαρδιστικό που αποφάσισε να ψάξει το Κοράκι, το οποίο κατέληξε να λατρέψει.

Το Κοράκι έκανε τον Πόε διασημότητα...
Σύντομα, ο Πόε έγινε τόσο αναγνωρίσιμος που τα παιδιά τον ακολουθούσαν στο δρόμο, τον χειροκροτούσαν και φώναζαν. Τότε εκείνος γυρνούσε και έλεγε, "ποτέ πια!". Και εκείνα έτρεχαν μακριά, φωνάζοντας. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί αυτή τη φήμη, έδωσε διαλέξεις που περιελάμβαναν δραματικές αναγνώσεις του ποιήματος.

... αλλά και πάλι ήταν πάμφτωχος
Λόγω των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων, οι εκδότες δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν τον Πόε για να ανατυπώσουν το ποίημά του. Ως αποτέλεσμα, το Κοράκι του απέφερε πολύ λίγα χρήματα. Ήταν τόσο φτωχός που φορούσε το -ένα και μοναδικό- παλτό του κουμπωμένο μέχρι το πηγούνι για να κρύψει το πουκάμισό του που ήταν κουρέλι. Πάλευε για να πάει φαΐ στην οικογένειά του, να κρατήσει το σπίτι ζεστό και να φροντίσει την άρρωστη Βιρτζίνια, η οποία πέθανε τον Ιανουάριο του 1847. Ο Πόε ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα.

Ακόμα και σήμερα, το Κοράκι είναι αγαπητό
Το Κοράκι είναι ίσως το μόνο ποίημα που έχει μια ομάδα NFL που πήρε το όνομά της απ' αυτό (η Baltimore Ravens). Μεταξύ των διαφόρων κινούμενων σχεδίων, της μουσικής, των ταινιών και των πινάκων ζωγραφικής, υπάρχουν τουλάχιστον 10 εκδόσεις του ποιήματος.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου