Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Κάποτε οι άνθρωποι έλεγαν ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από τυρί

 
Ίσως, η σχέση του φεγγαριού με το τυρί να ξεκίνησε από έναν μύθο για έναν πεινασμένο λύκο και μια πανούργα αλεπού.
 
 
 
Όλοι γνωρίζουν ότι ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη, δεν αποτελείται από γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπάρχει όμως ένας μύθος ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από τυρί.

Η ιδέα ότι ο δορυφόρος του πλανήτη μας είναι φτιαγμένο από τυρί υπάρχει εδώ και χιλιετίες. Η παλαιότερη καταγραφή αυτής της παράξενης ιδέας προέρχεται από έναν μεσαιωνικό σλαβικό μύθο στον οποίο, ένας λύκος κυνηγά μια φαινομενικά άτυχη αλεπού, ελπίζοντας να έχει ένα εύκολο γεύμα. Η αλεπού πείθει τον διώκτη της ότι η αντανάκλαση του φεγγαριού σε μια κοντινή λίμνη, στην πραγματικότητα, είναι ένα κομμάτι τυριού που επιπλέει στην επιφάνειά της και ότι ο λύκος πρέπει να πιει όλο το νερό της για να το φτάσει. Ο λύκος, ευκολόπιστος, ήπιε πάρα πολύ νερό και έσκασε, οπότε η αλεπού την γλύτωσε.

Η πρώτη, πιο γνωστή αναφορά χρονολογείται στο 1546 και στο έργο "The Proverbs" του Άγγλου συγγραφέα -γνωστός για τα θεατρικά του, τα ποιήματα και τη συλλογή παροιμιών- John Heywood. Πρόκειται για μια επιτομή ορισμένων από τα πιο διάσημα ρητά του συγγραφέα, όπως "όσο περισσότερα, τόσο πιο καλά", "μια δεκάρα για τις σκέψεις σου" και "Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα". Κάποια στιγμή, χαριτολογώντας λέει "το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από πράσινο τυρί" -αναφερόμενος στην ηλικία του φαγητού και όχι στο χρώμα του.

Τον επόμενο αιώνα, η φράση πέρασε στην καθομιλουμένη. Μιλώντας για την ανθρώπινη ευπιστία το 1638, ο Άγγλος φυσικός φιλόσοφος John Wilkins έγραψε, "μπορείτε… να πείσετε μερικούς χωρικούς ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από πράσινο τυρί, (όπως λέμε)".
 
 
Η επιστημονική κοινότητα δεν υποστήριξε ποτέ τον ισχυρισμό, ωστόσο, κάθε παιδικό πρόγραμμα -όπως ο Τομ και ο Τζέρι- είχε τις αναφορές του στο φεγγάρι-τυρί. Μάλιστα, την Πρωταπριλιά του 2002, η ίδια η NASA ισχυρίστηκε ότι "απέδειξε", μια για πάντα, ότι το φεγγάρι ήταν φτιαγμένο από τυρί και κυκλοφόρησε μια παραποιημένη στο Photoshop φωτογραφία όπου εμφανιζόταν ένας από τους κρατήρες του φεγγαριού με ημερομηνία λήξης πάνω το!
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου