Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Faloweic, ένα παράξενο, σαν κύμα, κτήριο στην πολωνική πόλη Γκντανσκ

 
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του '70, κατασκευάστηκαν στην πολωνική πόλη Γκντανσκ μια σειρά από πολυκατοικίες με ιδιαίτερο σχήμα. Ονομάστηκαν συλλογικά "Falowiec", από την πολωνική λέξη "fala", που σημαίνει "κύμα" ("falowce", στον πληθυντικό). Αυτά τα κτίρια κέρδισαν το όνομα Falowiec λόγω του χαρακτηριστικού μοτίβου που μοιάζει με κύμα καθώς τα μπλοκ των διαμερισμάτων εναλλάσσονται.
 

Δείτε ακόμη:

 
Υπάρχουν οκτώ τέτοια κτίρια στο Γκντανσκ και το πιο φημισμένο είναι το Przymorze. Διαθέτει 11 ορόφους, 16 σκάλες και 1.792 διαμερίσματα στα οποία μένουν σχεδόν 6.000 ένοικοι. Είναι δηλαδή σαν μια μικρή πόλη.
 

 
Οι διαστάσεις του -32 μέτρα ύψος, 13 πλάτος και 860 μήκος- τοποθετούν το κτήριο μεταξύ των μεγαλύτερων οικιστικών παγκοσμίως. Απλώνεται σαν ένα τεράστιο τρένο, ενώ, κατά μήκος του, υπάρχουν τρεις στάσεις λεωφορείων και τέσσερις διευθύνσεις. Είναι τόσο μεγάλο που επηρεάζει την κίνηση του αέρα δημιουργώντας ένα μικροκλίμα γύρω του: Στα βόρεια η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και το χιόνι και ο παγετός διαρκούν περισσότερο. Στα νότια, η μέση θερμοκρασία είναι ελαφρώς υψηλότερη και, σε ζεστό καιρό, το γρασίδι και τα δέντρα στεγνώνουν πιο γρήγορα.

Τα Faloweic χτίστηκαν σε μια περίοδο που υπήρχε έντονη έλλειψη στέγης και προορίζονταν να αποτελέσουν μια προσωρινή λύση. Ωστόσο, ενσωματώθηκαν στο τοπίο για πολλά χρόνια.
 


Τα μπλοκ σχεδιάστηκαν και ανεγέρθηκαν σύμφωνα με ένα παρόμοιο σχέδιο. Τα περισσότερα από τα διαμερίσματα είναι προσβάσιμα από ανοιχτές στοές που εκτείνονται κατά μήκος του βόρειου τοίχου. Αρχικά, μπορούσε κανείς να πάει με τα πόδια από τη μια άκρη του κτιρίου στην άλλη. Αργότερα όμως, οι ένοικοι ύψωσαν τοίχους που χώριζαν τα μεμονωμένα διαμερίσματα το ένα από το άλλο. 

Το σχήμα των κτιρίων μοιάζει με κύμα θάλασσας -εξ ου και το όνομά τους.
 

 
Για πολλά χρόνια, ακόμα και μετά την κατασκευή τους, ο περιβάλλον χώρος έμοιαζε με εργοτάξιο, με τεράστιους σωρούς άμμου και παντού απλωμένες τσιμεντένιες πλάκες. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποτε θα υπήρχε γκαζόν ή, έστω ένα πεζοδρόμιο. Παρ' όλα αυτά, για τους περισσότερους, το διαμέρισμά τους τους έφτανε. Ειδικότερα, αν κάποιος ζούσε στους επάνω ορόφους, μπορούσε να δει τη θάλασσα, και, με καλό καιρό, μέχρι και τη χερσόνησο Hel.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου