Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Η πραγματική ιστορία πίσω από το "Jolene" της Ντόλι Πάρτον

 
Δύο γεγονότα που συνέβησαν πραγματικά συνέβαλαν στην έμπνευση των στίχων αλλά και του μηνύματος πίσω από το εμβληματικό τραγούδι της Dolly Parton.
 
 
 
Κανείς δεν είναι άνοσος στο αίσθημα της ανεπάρκειας. Ακόμη και μια λαμπερή, ταλαντούχα, παγκοσμίως αγαπημένη γυναίκα, όπως η Ντόλι Πάρτον, μπορεί να αισθανθεί ξεπερασμένη από μια αντίπαλό της, και η σούπερ σταρ της κάντρι το παραδέχτηκε αυτό στο κλασικό "Jolene" του 1973.

Η Πάρτον έγραψε το τραγούδι από την οπτική γωνία μιας γυναίκας που ανησυχεί ότι μια όμορφη πλανεύτρα θέλει να κλέψει τον άνθρωπό της και οι στίχοι παίρνουν έναν απελπισμένο, παρακλητικό τόνο που ταιριάζει απόλυτα με την επιλογή της κιθάρας.

Το "Jolene" ήταν στην κορυφή του τσαρτ Hot Country Songs του Billboard το 1974 -ένα από τα 25 τραγούδια που η Πάρτον έχει στο Νο. 1 σε αυτόν τον πίνακα- και έκτοτε έχει εμπνεύσει διασκευές από από τους The White Stripes μέχρι και -πρόσφατα- την Beyoncé. Η Πάρτον εμπνεύστηκε το τραγούδι από δύο γεγονότα της πραγματικής ζωής.
 

 
Η πραγματική Τζολίν
Πριν η Πάρτον εμφανιστεί ως σόλο καλλιτέχνης ήταν ντουέτου με τον Porter Wagoner, παρουσιαστή του δημοφιλούς τηλεοπτικού σόου που προβλήθηκε από το 1960 έως το 1981 με τίτλο The Porter Wagoner Show. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετία του '70, η Πάρτον εμφανιζόταν στο πρόγραμμα και συχνά, μετά τις εκπομπές, υπέγραφε αυτόγραφα. Μια μέρα, συνάντησε ένα 8χρονο κορίτσι του οποίου η εντυπωσιακή εμφάνιση της τράβηξε την προσοχή.

"Είχε αυτά τα όμορφα κόκκινα μαλλιά, αυτό το όμορφο δέρμα, αυτά τα όμορφα πράσινα μάτια, και με κοιτούσε ψηλά, κρατώντας, ξέρεις, ένα αυτόγραφο", είπε η Πάρτον. "Είπα, 'Λοιπόν, είσαι το πιο όμορφο μικρό πράγμα που είδα ποτέ. Πώς σε λένε;' Και είπε, 'Τζόλιν'. Και είπα, 'Τζόλιν. Τζόλιν. Τζόλιν. Τζολίν'. Είπα, 'Είναι όμορφο. Ακούγεται σαν τραγούδι. Θα γράψω ένα τραγούδι για αυτό'".

Η Πάρτον εκπλήρωσε αυτή την υπόσχεσή της, αν και όταν το 1972 κάθισε να γράψει τους στίχους δεν σκεφτόταν μόνο το μικρό κορίτσι.
 

Η άλλη αληθινή Τζολίν
Το 1966, η Πάρτον παντρεύτηκε τον μέχρι και σήμερα σύζυγό της Carl Thomas Dean. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο γάμος τους είναι ευτυχισμένος, αν και, σε κάποιο σημείο στις αρχές, μπορεί να υπήρξε κάποια γυναίκα ανάμεσά τους.

Όπως εξήγησε η Πάρτον, υπήρξε μια κοκκινομάλλα ταμία σε τράπεζα, ο οποίος πρόσεξε τον Dean και του έδωσε ιδιαίτερη προσοχή. Εκείνος, προφανώς του άρεσε, αλλά δεν σκεφτόταν να την απατήσει.

"Ήταν κάπως σαν ένα αστείο μεταξύ μας. Έλεγα, 'Διάολε, περνάς πολύ χρόνο στην τράπεζα'. Δεν πιστεύω ότι έχουμε τόσα λεφτά'", έχει δηλώσει η ίδια.
 

Άλλες διασκευές
Το "Jolene" λέγεται ότι είναι το πιο διασκευασμένο τραγούδι της Πάρτον και, μόλις 3 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρωτότυπου, η Olivia Newton-John κυκλοφόρησε μια πιστή εκδοχή στο άλμπουμ της Come On Over. Σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, οι The White Stripes παρουσίασαν μια διασκευή του τραγουδιού στο σινγκλ τους 2000 "Hello Operator" (2000). Επίσης, περιέλαβαν μια ζωντανή ηχογράφηση στο DVD "Under the Blackpool Lights" (2004) που έγινε επιτυχία στο Top 20 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλοι καλλιτέχνες που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο "Jolene" περιλαμβάνουν τους Sisters of Mercy, τους Me First and the Gimme Gimmes, το σκωτσέζικο ντουέτο Strawberry Switchblade και τη βαφτιστήρα της Dolly, Μάιλι Σάιρους. Η πιο πρόσφατη επανεκτέλεση είναι της Beyoncé, από το Cowboy Carter (2024), όπου όμως υπάρχουν νέοι στίχοι που αλλάζουν την ατμόσφαιρα από παρακλητική σε απειλητική. "Jolene, I’m a woman too / The games you play are nothing new / So you don’t want no heat with me, Jolene" (Τζολίν, κι εγώ είμαι γυναίκα / Τα παιχνίδια που παίζεις δεν είναι κάτι καινούργιο / Γι' αυτό δεν θέλεις κόντρα μαζί μου, Τζολίν)», τραγουδάει η Beyoncé.
 

Παράλληλα όμως, έχουν γραφτεί πολλά τραγούδια ως απάντηση στο Jolene. Στο "Caroline" (1994), η Βρετανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Kirsty MacColl δίνει φωνή σε μια Jolene που αισθάνεται άσχημα για τη σχέση που έχει καταστρέψει. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της κάντρι Τζένιφερ Νετλς υιοθετεί μια διαφορετική τακτική στο "That Girl" (2013), στο οποίο παρουσιάζει μια Τζολέν που δεν ήξερε ότι έκλεβε τον άντρα κάποιας άλλης (μόλις το έμαθε, πήγε στην άλλη γυναίκα και την ενημέρωσε ότι ο άντρας της την απατά). Ουσιαστικά, το ίδιο πράγμα κάνει και η καλλιτέχνης της κάντρι Camaron Marvel Ochs, γνωστή ως Cam, με το "Diane" (2017).

Το τρίο της κάντρι Chapel Hart, στο "You Can Have Him Jolene" (2021), επιστρέφει στην αρχική αφήγηση. Έχοντας απορριφθεί από τον ανώνυμο γυναικά της ιστορίας για τελευταία φορά, η αφηγήτρια λέει στην Τζολίν, "Είναι πρόβλημά σου / καλή τύχη στο να τον κρατήσεις σπίτι".
 

Το "Jolene" έγινε και παρωδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς ο αναπληρωτής καθηγητής Αγγλικών στο Northeastern Ryan Cordell έγινε viral το 2020 με το "Vaccine" και, την επόμενη χρονιά, όταν η Πάρτον έκανε το εμβόλιο της Moderna -μια επιστημονική ανακάλυψη που βοήθησε να χρηματοδοτηθεί- τραγούδησε τη δική της παρωδία "Vaccine" ("Vaccine, vaccine, vaccine, vaccine / I'm begging of you please don't hesite").
 
Παγκόσμια επανάληψη
"Ο λόγος που πιστεύω ότι το τραγούδι έχει απήχηση σε τόσους πολλούς ανθρώπους για τόσο καιρό είναι επειδή, κάποια στιγμή, οι περισσότεροι από εμάς είχαμε πραγματικά μια Jolene ή έναν Joe στη ζωή μας", λέει η Πάρτον στην εισαγωγή ενός επεισοδίου της σειράς του 2019 του Netflix "Dolly Parton's Heartstrings". "Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλοι έχουμε νιώσει ανασφάλεια για κάτι. Όλοι έχουμε αισθανθεί ότι μπορεί να χάσουμε κάποιον που αγαπάμε από κάποιον άλλο επειδή δεν είμαστε αρκετά καλοί, και αυτό ακριβώς είναι αυτό το τραγούδι".

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου