Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Η πρώτη φωτογραφία μιας ολικής έκλειψης ηλίου τραβήχτηκε πριν από 173 χρόνια

Η πρώτη φωτογραφία ολικής έκλειψης ηλίου από τον Berkowski
 
Οι άνθρωποι παρατηρούν τις εκλείψεις από την αρχαιότητα, αλλά μόλις τον 19ο αιώνα κατάλαβαν πώς να τις φωτογραφίσουν.
 
 

Μιας και σήμερα (08 Απριλίου 2024) θα λάβει χώρα ολική έκλειψη ηλίου (θα είναι ορατή από εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής, του Μεξικού και του Καναδά), θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πρώτη φωτογραφία ολικής έκλειψης ηλίου τραβήχτηκε στις 28 Ιουλίου 1851 από τον Johann Julius Friedrich Berkowski, ο οποίος λέγεται ότι ήταν ο πιο επιδέξιος δαγκεροτυπιστής στην τότε Πρωσική πόλη Κένιγκσμπεργκ (Königsberg), σημερινό Καλίνινγκραντ της Ρωσίας.

Το Βασιλικό Πρωσικό Παρατηρητήριο στο Κένιγκσμπεργκ ανέθεσε στον Berkowski να δημιουργήσει μια στατική εικόνα ολικής έκλειψης ηλίου χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της δαγκεροτυπίας, στην οποία η εικόνα εκτέθηκε απευθείας σε μια γυαλισμένη χάλκινη πλάκα.
 
Η αυθεντική δαγκεροτυπία του Johann Julius Friedrich Berkowski - πηγή

Πριν ο Berkowski δημιουργήσει την πρώτη του διάσημη δαγκεροτυπία ολικής έκλειψης ηλίου, οι φωτογράφοι πάλευαν να απαθανατίσουν αξιοπρεπείς εικόνες εκλείψεων, αλλά, συχνά, οι φωτογραφίες ήταν υπέρ ή υπο-εκτεθειμένες και είχαν αποτύχει να δείξουν τη σωστή αντίθεση μεταξύ του φωτεινού στέμματος του ήλιου και του σκοτεινού δίσκου της σελήνης.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο περιοδικό Acta Historica Astronomiae, η δαγκεροτυπία του Berkowski ήταν η πρώτη σωστά εκτεθειμένη εικόνα του στέμματος του ήλιου. Ο Berkowski χρησιμοποίησε ένα μικρό τηλεσκόπιο και κατέγραψε μια έκθεση 84 δευτερολέπτων, ξεκινώντας μόλις το φεγγάρι μετακινήθηκε εντελώς μπροστά από τον ήλιο. Η φωτογραφία του δεν έδειχνε απλά την αντίθεση μεταξύ του στέμματος και της σελήνης, αλλά αποκάλυψε ακόμη και μερικές ηλιακές προεξοχές που εκτείνονται από τον δίσκο του ήλιου.

Από τότε και με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές -ή και με τα smartphone-, η φωτογράφιση έκλειψης ηλίου έχει γίνει πολύ πιο εύκολη.
 
από: space

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου