Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Νιφάδες χιονιού στα άκρα φωτογραφίας με το Adobe Photoshop

Τα Χριστούγεννα είναι κοντά, οπότε επέλεξα σήμερα να δούμε ένα πολύ ωραίο εφέ. Θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα απλό περίγραμμα σε μια φωτογραφία με νιφάδες χιονιού.

Δεν είναι δύσκολο και ούτε απαιτείται καλή γνώση του Adobe Photoshop.

Πρόγραμμα: Adobe Photoshop CS3 (αγγλική έκδοση)

Βήμα 01
Το Photoshop έχει μια έτοιμη brush με νιφάδα χιονιού που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά το προεπιλεγμένο μέγεθος του είναι λίγο μικρό και αν την μεγαλώσουμε θα θαμπώσει. Γι' αυτό θα δημιουργήσουμε γρήγορα τη δική μας μεγαλύτερη brush.

Ανοίγουμε ένα νέο έγγραφο:
File -> New (ή Ctrl+N) και δίνουμε στα width και height τιμή 200 px και στο Backgound color το white.


Βήμα 02
Επιλέγουμε το Custom Shape Tool από τα εργαλεία. Δεξί κλικ μέσα στο νέο έγγραφο και ανοίγει μια παλέτα με σχήματα. Κλικ στο βελάκι που φαίνεται στο εικόνα και ανοίγει ένα μενού, απ' όπου επιλέγουμε το Nature. Στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε Append. Έπειτα επιλέγουμε τη νιφάδα που φαίνεται στο κόκκινο πλαίσιο. Έπειτα επιλέγουμε το Fill Pixels από το μενού των επιλογών.




Βήμα 03
Βεβαιωθείτε ότι το foreground colour είναι μαύρο. Με το πλήκτρο πατημένο αριστερό κλικ στην πάνω αριστερά γωνία του άδειου εγγράφου και σέρνουμε ώστε να εμφανιστεί η νιφάδα.


Βήμα 04
Θα δημιουργήσουμε μια brush από το σχήμα.

Edit -> Define Brush Preset

Την ονομάζουμε "Snowflake", μόλις εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου και OK για να κλείσει. Τώρα κλείνουμε και το έγγραφο με τη νιφάδα χιονιού.


Βήμα 05


Ανοίγουμε την εικόνα μας, δημιουργούμε ένα νέο άδειο layer, το γεμίζουμε με άσπρο χρώμα (Edit -> Fill -> White) και επιλέγουμε όλη την περιοχή με Ctrl+A.


Με το έγγραφο όλο επιλεγμένο Select -> Transform Selection και δημιουργούνται αμέσως μερικές "λαβές". Με το Alt πατημένο μετακινούμε προς τα μέσα μόνο τη μια από τις δυο λαβές που βρίσκονται στις οριζόντιες και κάθετες πλευρές του ορθογωνίου. Πατάμε Enter και Delete και αμέσως βλέπουμε την εικόνα μας με ένα άσπρο πλαίσιο.


Βήμα 06
Θα μεγαλώσουμε την περιοχή που ορίζονται από τις διακεκομμένες γραμμές.

Select -> Modify -> Expand και δίνουμε τιμή 20 pixels.

Αμέσως η διακεκομμένη γραμμή μετακινείται προς τα έξω.

Βήμα 07
Filter -> Blur -> Gaussian Blur και δίνουμε τιμή 8 px.

Βήμα 08
Επιλέγουμε το Brush Tool από την παλέτα των εργαλείων, δεξί κλικ μέσα στην εικόνα, ανοίγει το Brush Picker και ψάχνουμε να βρούμε το brush που δημιουργήσαμε. Θα είναι το τελευταίο. Το επιλέγουμε και Enter για να κλείσει το παράθυρο.

Βήμα 09
Πατάμε F5 και Brush -> Shape Dynamics. Κλικ στο Shape Dynamics και δίνουμε τις τιμές που φαίνονται στην εικόνα:


Έπειτα επιλέγουμε και το Scattering. Δίνουμε στο Scatter τιμή 250% και πατάμε πάλι F5 για να κλείσει το παράθυρο.

Βήμα 10
Επιλέξτε το πάνελ Paths, που είναι μαζί με τα Layers και τα Channels. Κλικ στο Make Work Path From Selection.


Βήμα 11
Με το λευκό να είναι το foreground colour και με δεξί κλικ μέσα στην εικόνα ανοίγει πάλι το παράθυρο επιλογών. Δίνουμε στο Size τιμή 50 px και πατάμε Enter.

Βήμα 12
Πατάμε Stroke Path With Brush, κλικ όπου θέλουμε κάτω από το Work Path, για να απενεργοποιηθεί το path μας!


Είμαστε έτοιμοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου