Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Έθιμα των Χριστουγέννων απ’ όλο τον κόσμο!


Περίεργες και υπέροχες Χριστουγεννιάτικες συνήθειες από όλο τον κόσμο!Παρά τις ολοένα αυξανόμενες ομοιότητες που παρουσιάζουν οι τρόποι με τους οποίους οι διάφορες χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, υπάρχουν ακόμα κάποιες ιδιομορφίες σε ορισμένες περιοχές που βιώνουν διαφορετικά τη μεγάλη μέρα!

Ίσως τα παιδιά σας τρέμουν από το φόβο τους στην όψη του τερατώδους αυστριακού... Άγιου Βασίλη, ή ίσως έχετε στο σπίτι σας ένα από τα πολλά Καταλανικά χριστουγεννιάτικα στολίδια!

Ό,τι κι αν κάνετε στο σπίτι σας, σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα ήθη και έθιμα από ολόκληρο τον πλανήτη... για να πάρετε ιδέες!

Νορβηγία: Κρύψτε τις σκούπες!
Ο θρύλος της Νορβηγίας λέει ότι, όταν φτάνει η παραμονή των Χριστουγέννων, φέρνει μαζί της όλα τα κακά πνεύματα και τις μάγισσες. Ως εκ τούτου, είναι σύνηθες για τα νοικοκυριά στην Νορβηγία να κρύβουν όλες τις σκούπες τους πριν τον βραδινό ύπνο, μην τυχόν κάποιο από τα πνεύματα ή από τις γριές μάγισσες τις αγγίξουν! Στο μεταξύ, ο πιο γενναίος άνδρας της οικογένειας, θα τολμήσει να βγει έξω και να ρίξει έναν πυροβολισμό για να διώξει τα πνεύματα.


Καταλονία: Caganer (Καγανέρ)


Σε πολλούς πολιτισμούς, θεωρείται απολύτως φυσιολογική η αναπαράσταση της σκηνής μιας γέννησης στο σπίτι της οικογένειας! Ωστόσο, οι άνθρωποι στην Καταλονία (καθώς και σε τμήματα της Ιταλίας, της Ανδόρας, της Πορτογαλίας και της υπόλοιπης Ισπανίας) εφαρμόζουν ένα παρόμοιο έθιμο πολύ πιο... "προχωρημένο". Κρύβουν έναν caganer (Καγανέρ), αλλιώς γνωστό ως "κύριο που τα... κάνει", στη φάτνη του Ιησού. Είναι ένα αγαλματάκι στο οποίο αποτυπώνεται ένας Καταλανός χωρικός, με το παραδοσιακό κόκκινο καπέλο-μαντήλι και τα φτωχικά του ρούχα, με τα εσώρουχα του κατεβασμένα, την ώρα που... κάνει την ανάγκη του, συνήθως στην άκρη του σκηνικού. Είναι ο αγαπημένος των παιδιών!

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς ο Καγανέρ βρήκε τη θέση του στη φάτνη του Χριστού. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπενθυμίζει το ρόλο του ανθρώπου στην ευφορία της γης, ότι οι... ενέργειές του λιπαίνουν τη γη και βοηθούν στην επίτευξη μιας καλής συγκομιδής.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι Καγανέρ απεικόνιζαν άνδρες με παραδοσιακές στολές. Πρόσφατα όμως, φαίνεται να έχουν πάρει τη μορφή πολλών celebrities και δημοσίων προσώπων, όπως αυτός της φωτογραφίας που απεικονίζει τον Κριστιάνο Ρονάλντο.


Καταλονία: Caga Tio


Ακόμα ένα... κοπροφιλικό έθιμο από τα Χριστούγεννα της Καταλονίας! Αυτή τη φορά γνωστό ως Caga Tio, επίσης γνωστό ως "ο θείος που τα... κάνει". Με απλά λόγια το Caga Tio είναι μια χαρούμενη φάτσα και ένα κόκκινο καπέλο και με την ασυνήθιστη τάση να κάνει τα κακάκια του... στα γλυκά την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το Caga Tió κάνει την πρώτη εμφάνισή του στο καταλανικό νοικοκυριό σχεδόν 3 βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, και από κείνη την ημέρα τροφοδοτείται καθημερινά με ό,τι πιο γιορτινό, όπως γλυκά και ξηρούς καρπούς, προτού καλυφθεί με μια κουβέρτα για να μείνει ζεστό. Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά θα το χτυπήσουν με ραβδιά, τραγουδώντας δυνατά ένα παραδοσιακό τραγούδι απαιτώντας να... βγάλει νόστιμα δώρα για αυτά.

Αφού τελειώσει το ξυλοκόπημα, μετακινούν την κουβέρτα για να δουν το αποτέλεσμα της πέψης και αν όλα έχουν πάει καλά, το Caga Tio θα έχει μαγικά "καταθέσει" όλα όσα το τροφοδοτούσαν τις τελευταίες εβδομάδες, και τα οποία θα μοιραστούν τα πιτσιρίκια. Το τέλος του διαδικασίας σημαίνει όταν αφήσει έξω κάτι σαφώς λιγότερο νόστιμο από τα γλυκά, συνήθως ένα κρεμμύδι ή μια ρέγγα παστή!


Αυστρία: Krampus


Οχι, αυτό το τρομακτικό θηρίο δεν ξεπήδησε από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ονομάζεται Κράμπους και στην Αυστρία είναι ο μοχθηρός συνέταιρος του γενναιόδωρου, αγαπημένου Άγιου Βασίλη. Ενώ ο Άγιος Βασίλης ανταμείβει τα καλά παιδιά φέρνοντας τους δώρα, ο κακός Κράμπους  απειλεί και τιμωρεί τα κακά, ενώ συχνά απεικονίζεται να μεταφέρει τα άτακτα παιδάκια με το καλάθι του μακριά, έτοιμος να τα ρίξει στην φρικτή κόλαση!

Βενεζουέλα: Roller skating
Στο Καράκας, στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, συνηθίζεται ολόκληρη η πόλη να μετακινείται νωρίς το πρωί των Χριστουγέννων χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο μέσο μεταφοράς, τα roller skates. Σε πολλές περιοχές τα αυτοκίνητα απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν το πρωί, προκειμένου να μπορέσει αυτό το πρωτότυπο έθιμο να λάβει χώρα! Το προηγούμενο βράδυ τα παιδιά θα δέσουν το ένα κορδόνι στο μεγάλο τους δάκτυλο και θα κρεμάσουν το άλλο έξω από το παράθυρο, για να νιώσουν το φιλικό σινιάλο των skaters που θα περάσουν το πρωί...

Ουκρανία: Αράχνες και ιστοί
Στην Ουκρανία, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι διακοσμημένα με όλα τα τυπικά στολίδια που θα περίμενε κανείς, αλλά και με μία ασυνήθιστη προσθήκη. Ένα παραδοσιακό παραμύθι μιλάει για μια φτωχή χήρα που δεν μπορούσε να αγοράσει στολίδια για την οικογένειά της. Όταν ξύπνησε βρήκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της όμορφα διακοσμημένο από μια αράχνη που είχε υφάνει εκεί τον ιστό της, ομορφαίνοντας έτσι τα Χριστούγεννά τους. Κι έτσι, ανάμεσα στα στολίδια και τα φώτα, τα δέντρα της Ουκρανίας έχουν πάντα κρυμμένα μια ψεύτικη αράχνη και έναν τεχνητό ιστό, που θεωρείται ότι φέρνουν τύχη σε όποια τα βρει.

Τσεχία: Ρίξτε τα παπούτσια σας!
Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι γυναίκες της Τσεχίας που δεν είναι παντρεμένες συμμετέχουν σε ένα παραδοσιακό παιχνίδι που τις βοηθά να προβλέψουν την οικογενειακή τους κατάσταση για την επόμενη χρονιά. Παίρνουν ένα παπούτσι, στέκονται με την πλάτη σε μια ανοικτή πόρτα και το ρίχνουν πάνω από τον ώμο τους. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με το μπροστινό μέρος στραμμένο προς την πόρτα, τότε η κοπέλα θα παντρευτεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με το τακούνι στραμμένο προς την πόρτα τότε η κοπέλα θα περιμένει τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο πριν παντρευτεί.


Ιταλία: Η Μπεφάνα


Αν και στις περισσότερες χώρες τα δώρα φέρνει ο Άγιος Βασίλης, στην Ιταλία σύμφωνα με την παράδοση τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους από μια ευγενική, γριά μάγισσα που τη λένε Μπεφάνα.

Ο μύθος λέει ότι οι τρεις μάγοι ζήτησαν τη βοήθειά της για να βρουν τον δρόμο τους όταν πήγαιναν να συναντήσουν το νεογέννητο Χριστό. Δεν μπορούσε να τους βοηθήσει αλλά ήταν τόσο φιλόξενη κι ευγενική, που την κάλεσαν στο ταξίδι τους. Εκείνη αρνήθηκε ισχυριζόμενη ότι είχε πάρα πολλά να κάνει. Ωστόσο, αργότερα μετάνιωσε για την απόφασή της και από τότε περιπλανιέται σε όλον τον πλανήτη αναζητώντας τους τρεις σοφούς και το Θείο βρέφος, αφήνοντας δώρα από όπου περνά.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ανακατέψτε την πουτίγκα!
Αν είστε ένα παραδοσιακό βρετανικό νοικοκυριό και θέλετε τα Χριστούγεννα τα όνειρά σας να γίνουν πραγματικότητα, γιατί να μην εφαρμόσετε το έθιμο, κάνοντας μιαν ευχή ενώ ανακατεύετε την πουτίγκα καθώς τη μαγειρεύετε; Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το πιάτο, μια πουτίγκα Χριστουγέννων γίνεται με ένα βαρύ μείγμα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και λίπους, προτού την καταβρέξουμε με αλκοόλ και την ψήσουμε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Μερικές φορές, περιέχουν μικρά ασημένια νομίσματα και όποιος τα βρει είναι ο τυχερός για την επόμενη χρονιά!


Ολλανδία: Zwarte Piet


Μερικές φορές, η παράδοση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που σήμερα πιστεύουμε σωστό! Ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης (γνωστός ως Sinterklaas), για παράδειγμα, έχει ένα βοηθό ο οποίος θεωρείται από κάποιους ως μια ατυχής αναφορά στο αποικιακό παρελθόν της χώρας. Ο Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ ) είναι ένας σκλάβος, βοηθός του Sintaklaas. Στα παιδιά λένε ότι αν δεν είναι φρόνιμα, ο Μαύρος Πιτ θα έρθει και θα τα πάρει μέσα στο σάκο του και θα τα πάει στην Ισπανία, εκεί όπου ο Ολλανδός Άγιος Βασίλης ζει παραδοσιακά. Πολλοί Ολλανδοί έχουν κριτικάρει τη ρατσιστική πτυχή του Μαύρου Πιτ τα τελευταία χρόνια, και πλέον υπάρχουν ορισμένες εκδοχές της ιστορίας του, που τον περιγράφουν ως ένα καπνοδοχοκαθαριστή, προκειμένου να εξηγήσουν το χρώμα του προσώπου του.

πηγή: gr.msn.com

1 σχόλιο: