Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Διατηρητέο μνημείο ο πλάτανος του Καζαντζάκη


Το δέντρο, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, στη σκιά του οποίου περνούσε τα καλοκαίρια του διαβάζοντας και γράφοντας ο Νίκος Καζαντζάκης, προστατεύεται πλέον από την ελληνική πολιτεία.Με Προεδρικό Διάταγμα, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο πλάτανος του... Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης. Ο χαρακτηρισμός έγινε ύστερα από πρόσφατη έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς το δέντρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπεραιωνόβια στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο! Πρόκειται για τον αρχαίο πλάτανο στο χωριό Κράσι του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου, ο οποίος χρονολογείται άνω των 2.000 ετών, έχει περίμετρο κορμού 24 μέτρα και για να... αγκαλιαστεί χρειάζονται 15 άνδρες!

Η διάσωση, προστασία και ανάδειξη του αρχαίου πλατάνου από την ελληνική πολιτεία ήταν πάγιο αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, το οποίο είχε προσκρούσει στη γραφειοκρατία και για την προώθησή του το «Εθνος» είχε δημοσιεύσει πέρυσι εκτεταμένο ρεπορτάζ. «Ο αρχαίος πλάτανος προστατεύεται πλέον από την ελληνική πολιτεία και για την εξέλιξη αυτή είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Το εντυπωσιακό δέντρο από μόνο του αποτελεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες, Ελληνες και ξένους τουρίστες» δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης.

Παράλληλα αναφέρεται ότι στο παρελθόν εκεί περνούσε τα καλοκαίρια του γράφοντας και διαβάζοντας ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά και η παρέα του, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, όπως ο Μάρκος Αυγέρης, ο Κώστας Βάρναλης και η οικογένεια Αλεξίου, που καταγόταν από το Κράσι. Μάλιστα, το χωριό, ο πλάτανος και η φύση αναφέρονται συχνά σε έργα της Ελλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη.

Zώνη προστασίας
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο 247 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ο πλάτανος, ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, έχει πλέον γύρω του μια ζώνη προστασίας 915 τ.μ., στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η πηγή «Μεγάλη Βρύση», με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος. Οι αναφερόμενοι άξονες διαχείρισης του διατηρητέου μνημείου είναι οι εξής:

  • Η αξιοποίησή του για την αναψυχή των κατοίκων και επισκεπτών αποκλειστικά μέσω της χρήσης του υπόσκιου χώρου και όχι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή μέσο αναψυχής, που ενδέχεται να βλάψει το δέντρο και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας.
  • Η διατήρηση του αιωνόβιου δέντρου και η προστασία του από επεμβάσεις στον κορμό, στο ριζικό σύστημα, καθώς και από παρεμβάσεις στην υδρολογική κατάσταση και την περιβάλλουσα ζώνη προστασίας.

Για τη διατήρηση και προστασία του μνημείου επιβάλλονται όροι, περιορισμοί και απαγορεύσεις, όπως:

  • Δεν επιτρέπεται κανένα δημοτικό έργο ή διαμόρφωση του χώρου χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας.
  • Δεν επιτρέπεται κανένα οδικό έργο ή βαθιά εκσκαφή για διέλευση υπόγειων αγωγών και δικτύων, που μπορεί να επηρεάσει το ριζικό σύστημα του δέντρου ή την υδρολογική κατάσταση, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας.
  • Δεν επιτρέπεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων, καλωδίων και φωτιστικών στον κορμό και στους κλάδους του δέντρου κ.ά.

πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου