Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Και όμως το χασμουρητό λαθεμένα χαρακτηρίζεται αγένεια

Αν μέχρι τώρα τσαντιζόσασταν που ένας φίλος σας χασμουριόταν ενώ μιλάγατε, ξανασκεφτείτε το και να αρχίσετε να το παίρνετε ως κομπλιμέντο. Κάθε άλλο παρά ένα σημάδι πλήξης, δεν είναι τελικά το χασμουρητό, αλλά ένδειξη ότι σας νοιάζεται.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεταδοτικό χασμουρητό, αυτό που λέμε ότι «σταμάτα να χασμουριέσαι με κόλλησες», είναι ένα σημάδι πως ο αποδέκτης τελικά ενδιαφέρεται έντονα για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του πρώτου προσώπου.

Αυτό τουλάχιστον θεωρούν Ιταλοί ερευνητές, οι οποίοι παρατήρησαν περισσότερους από 100 ανθρώπους στις τέσσερις ηπείρους, καθώς εκείνοι βρίσκονταν στην εργασία τους, σε εστιατόρια και σε αίθουσες αναμονής. Όταν ένας από τους εθελοντές χασμουριόταν, τότε οι ερευνητές σημείωναν αν κάποιος σε μια ακτίνα 3 μέτρων «αλίευε» το χασμουρητό σε χρόνο 3 λεπτών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η φυλή και το φύλο δεν είχε καμία επίδραση στο κατά πόσο το ανεξέλεγκτο χασμουρητό διαδιδόταν, αλλά στο πόσο καλά γνωρίζονταν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Το αμοιβαίο χασμουρητό ήταν πιο πιθανό να συμβεί μεταξύ μελών μιας οικογένειας, μετά με τους φίλους και ποιο σπάνια με τους γνωστούς.

Το Πανεπιστήμιο της Πίζας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεταδοτικό χασμουρητό πραγματοποιείται από το πόσο συναισθηματικά κοντά είμαστε με κάποιον και άρα το πόσο πιθανό είναι να συμπάσχουμε μαζί του. Υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την σύνδεση του χασμουρητού με το ενσυναίσθηση.

Για παράδειγμα, αρχίζουμε να κολλάμε το χασμουρητό από την ηλικία των τεσσάρων με πέντε, δηλαδή τη στιγμή που έχουμε αναπτύξει την ικανότητα να εντοπίζουμε τα συναισθήματα του άλλου σωστά. Μελέτες έχουν υποδείξει μάλιστα, ότι τα επιρρεπή στο μεταδοτικό χασμουρητό άτομα είναι καλύτερα στην διεξαγωγή συμπερασμάτων στο τι σκέφτονται οι άλλοι από την ανάγνωση των προσώπων τους.

Τα περισσότερα ζώα, συμπεριλαμβανομένου και των φιδιών και των ψαριών, χασμουριούνται, αλλά μεταδοτικό φαίνεται να είναι μόνο στον άνθρωπο και τους χιμπατζήδες και, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, και στους σκύλους. Κατά την παρατήρηση 29 σκύλων οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε ένα δωμάτιο με έναν άνθρωπο, οι 21 άρχιζαν επίσης να χασμουριούνται. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συντελεί στην δημιουργία ισχυρότερων δεσμών με τα αφεντικά τους.

Η έρευνα δεν αναφέρει αν πρέπει να βάζουμε το χέρι μας μπροστά, αλλά για καλό και για κακό, καλό θα ήταν...

πηγή: proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου