Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Η φωτογραφία που έβαλε το AIDS στα σπίτια μας


Τον Νοέμβριο του 1990, το περιοδικό Life δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός νεαρού, του David Kirby, περιτριγυρισμένου από τα αγωνιώδη μέλη της οικογένειας του στις τελευταίες του -στην κυριολεξία- στιγμές.Το σώμα του είχε φθαρεί από το AIDS, το βλέμμα του ήταν κλειδωμένο σε κάτι πέρα από αυτόν τον κόσμο. Η στοιχειωμένη εικόνα του θανάτου του Kirby, που τραβήχτηκε από μια φοιτήτρια δημοσιογραφίας ονόματι Therese Frare, έγινε η φωτογραφία με την οποία ταυτίστηκαν οι ασθενείς του HIV και του AIDS αλλά και που προκάλεσε την κοινή γνώμη, όταν η Benetton χρησιμοποίησε την φωτογραφία σε μια διαφήμιση της το 1992. Δύο δεκαετίες μετά την φωτογραφία της που βοήθησε στο να αλλάξει η κοινή γνώμη για την ασθένεια, το LIFE.com μίλησε με την Frare γι' αυτήν.

Ολόκληρο το άρθρο στο Time.

Οι τελευταίες ημέρες ενός ακτιβιστή
Ο David Kirby ήταν ακτιβιστής που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στο Οχάιο. Όταν έμαθε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ότι είχε προσβληθεί από τον ιό HIV, ζούσε στην Καλιφόρνια και αποξενώθηκε από την οικογένειά του. Τελικά ήρθε σε επαφή με τους γονείς του και τους ρώτησε αν μπορούσε να γυρίσει στο σπίτι. Ήθελε, είπε, να πεθάνει με την οικογένειά του τριγύρω του. Οι οικογένεια του τον καλωσόρισε με πολύ χαρά.

Ο φροντιστής
"Φοιτούσα στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο στην Athens τον Ιανουάριο του 1990", θυμάται η Frare, πλέον επαγγελματίας φωτογράφος στο Σιάτλ. "Αμέσως, πήγα εθελόντρια στο Pater Noster House, ένα νοσοκομείο για ασθενείς του AIDS στο Columbus. Τον Μάρτιο, άρχισα να τραβάω φωτογραφίες για μια εργασία, και ήρθα σε επαφή με το προσωπικό και καταπληκτικούς ανθρώπους όπως ο Peta, ο οποίος φρόντιζε τον David". Ενώ η περίφημη φωτογραφίας της με τον David στο νεκροκρέβατό του, είχε μεγάλη αναγνώριση -κέρδισε και ένα βραβείο World Press Photo το 1991- ο Kirby απεβίωσε τον Απρίλιο του 1990, 32 χρονών, όχι πολύ καιρό αφότου η Frare ξεκίνησε τις φωτογραφήσεις στο νοσοκομείο. Πέρασε πολύ περισσότερο χρόνο όπως αποδεικνύεται, με τον Peta ο οποίος ήταν και αυτός θετικός στον HIV, ενώ φρόντιζε τον David. Η Frare φωτογράφησε τον Peta για 2 χρόνια, μέχρι που και αυτός πέθανε από AIDS, το φθινόπωρο του 1992.

Τελευταίες στιγμές
"Από την αρχή τον ρώτησα αν τον πείραζε να τον φωτογραφίσω", λέει η Frare, "και μου απάντησε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα, αρκεί να μην το έκανα για προσωπικό μου όφελος. Μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει ποτέ λεφτά γι' αυτήν την φωτογραφία".

Μετά την περιβόητη διαφήμισή της, η Benetton δώρισε χρήματα στο Pater Noster House, μερικά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να βρεθούν σπίτια για τον Peta και άλλους ασθενείς.

Το κανονικό του όνομα ήταν Patrick Church, αλλά ενστερνίστηκε το Peta.

Καθώς η υγεία του Peta επιδεινώθηκε στις αρχές του 1992 -όταν ο HIV μεταπήδησε σε AIDS- οι Kirby άρχισαν να τον φροντίζουν, όπως έκανε εκείνος το γιο τους.

Η διαφήμιση της benetton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου