Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Ο πιο δύσκολος γρίφος λογικής


Η ιστοσελίδα New Scientist (πρέπει κανείς να κάνει login για να το δει) έχει ένα άρθρο για τον πιο δύσκολο γρίφο λογικής. Ονομάζεται "Οι τρεις Σοφοί" και τον έλυσε ο διάσημος Αμερικανός επιστήμονας της λογικής George Boolos.

Τρεις Σοφοί, ο Α, ο Β και ο Γ, με κάποια σειρά ονομάζονται Ειλικρινής, Ψεύτης και Τυχαίος. Ο Ειλικρινής λέει πάντα την αλήθεια, ο Ψεύτης λέει πάντα ψέματα και ο Τυχαίος απαντάει στην τύχη, πότε αλήθεια και πότε ψέματα. Σκοπός σας είναι να αναγνωρίσετε ποιος σοφός είναι ο Α, ο Β και ο Γ με τρεις ερωτήσεις που η απάντηση τους είναι "ναι" ή "όχι". Κάθε ερώτηση πρέπει να πάει σε κάποιο συγκεκριμένο σοφό. Οι σοφοί κατανοούν όλες τις γλώσσες, αλλά απαντούν μόνο στη γλώσσα τους, στην οποία οι λέξεις "ναι" και "όχι" είναι "da" και "ja", χωρίς αντιστοιχία.

Ο Boolos το 1996 έδωσε τις παρακάτω βοήθειες:

* Ο κάθε σοφός μπορεί να ερωτηθεί πάνω από μια φορά (και ως εκ τούτου, σε κάποιον θεό μπορεί να μη γίνει καμία ερώτηση)
* Η δεύτερη ερώτηση, και σε ποιον θα τεθεί, μπορεί να εξαρτηθεί από την απάντηση της πρώτης ερώτησης. Ομοίως και για την τρίτη
* Αν ο Τυχαίος λέει αλήθεια ή ψέματα πρέπει να θεωρηθεί κάτι σαν το ρίξιμο ενός κέρματος. Αν το κέρμα δείξει κορόνα λέει την αλήθεια. Αν γράμματα, λέει ψέματα.
* Ο Τυχαίος απαντά "da' ή "ja" όταν τον ρωτούν οποιαδήποτε ερώτηση ναι-όχι.

Δείτε την λύση του εδώ (στα αγγλικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου