Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Η πρώτη γνωστή φωτογραφία ορκωμοσίας Αμερικανού προέδρου


Μιας και είναι φρέσκια ακόμα η ορκωμοσία του Ντόναλτ Τραμπ ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτή είναι η πρώτη γνωστή φωτογραφία ορκωμοσίας.Στις 4 Μαρτίου του 857, το Καπιτώλιο των ΗΠΑ ήταν ακόμα υπό κατασκευή. Εκείνη την ημέρα, ο φωτογράφος John Wood έστησε την φωτογραφική μηχανή του και τράβηξε την πρώτη γνωστή φωτογραφία της ορκωμοσίας ενός Αμερικανού προέδρου.

Ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που φωτογράφιζαν την ορκωμοσία του Τραμπ για τις επόμενες γενιές (και για τα like στο instagram), τον Μάρτιο του 1857, η σύλληψη μιας φωτογραφίας ήταν κάτι το πολύ δύσκολο -τότε δεν υπήρχαν τα smartphone, τα tablet και τα phablet...

Ο Wood έπρεπε να χρησιμοποιήσει την εν τη γενέσει ακόμη τότε διαδικασία -μια "διαδικασία φωτογράφισης με μεγάλη ταχύτητα" κατά τον ίδιο- για να συλλάβει την φωτογραφία του 15ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπιουκάναν, ενώ ορκίζεται στο γραφείο. Έπρεπε να διαθέτει έναν "φορητό" σκοτεινό θάλαμο για να επεξεργαστεί την πλάκα και να παράγει την εκτύπωση που βλέπουμε παραπάνω, αλλά η έκθεση ήταν μόλις 4 δευτερόλεπτα, μια αστεία ταχύτητα για τα πρότυπα του 1857.

Ο Wood δεν είχε προσληφθεί για να φωτογραφίσει την ορκωμοσία. Είχε προσληφθεί από τον αρχιτέκτονα του Καπιτωλίου, τον Montgomery C. Meigs, για να φωτογραφίσει τα σχέδια του κτιρίου, ενώ ήταν υπό κατασκευή. Ωστόσο, καθώς ο Meigs ήταν επιφορτισμένος με την κατασκευή μιας πλατφόρμας όπου θα στέκονταν ο κόσμος για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του 15ου πρόεδρου, βρήκε την ευκαιρία για να στίσει ακόμη μια όπου θα στηνόταν ο Wood για να φωτογραφίσει τον Μπιουκάναν.

Ο Wood συνέχισε την καριέρα του φωτογραφίζοντας χάρτες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, αλλά ήταν ο πρώτος που φωτογράφισε την ορκωμοσία ενός Αμερικανού προέδρου.

από: time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου