Πριν την 22 Ιανουαρίου του 1987, οι φωτογράφοι του Associated Press είχαν την επιλογή να φωτογραφίζουν με α/μ ή έγχρωμο φιλμ στις αποστολές τους. Αλλά εκείνη την ημέρα, συνέβη κάτι που τους έκανε να φωτογραφίζουν τα πάντα με έγχρωμο φιλμ: ήταν η αυτοκτονία του Αμερικανού πολιτικού Μπαντ Ντουάιερ.
Η ιστορία είναι του φωτογράφου του AP Gary Gardiner και την μοιράστηκε όταν είδε τις φωτογραφίες του φωτογράφου του AP Burhan Ozbilici από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Τουρκία στις 19 Δεκεμβρίου του 2016. Ο Ozbilici ήταν "εκτός υπηρεσίας" και δεν είχε καμία ιδέα για το τι θα συνέβαινε.
Στις αρχές της δεκαετίας του '80, ο Μπαντ Ντουάιερ (R. Budd Dwyer) ήταν ένας αξιοσέβαστος πολιτικός στην πολιτεία της Πενσιλβανίας. Σε ηλικία 40 ετών είχε ήδη διατελέσει πολιτειακός βουλευτής και γερουσιαστής και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει μια νέα καριέρα στο Υπουργείο Οικονομικών αυτής της πολιτείας των ΗΠΑ.
Ο Ντουάιερ δευτερόλεπτα πριν την αυτοκτονία - πηγή
Όμως, το 1986 η ζωή του άλλαξε δραματικά, όταν βρέθηκε αναμεμιγμένος σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Κατηγορήθηκε ότι έλαβε 300.000 δολάρια, προκειμένου να διευκολύνει ένα τοπικό επιχειρηματία να αναλάβει μια εργολαβία της πολιτείας. Όλα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη επιστολή που έφθασε στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Πενσιλβανίας και μετέπειτα Υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ντικ Θόρνμπεργκ. Ο Ντουάιερ από την πρώτη στιγμή διατυμπάνιζε την αθωότητά του και θεωρούσε πολιτική τη δίωξή του από ανταγωνιστές του στο κόμμα.
Ο τοπικός εισαγγελέας, στο πλαίσιο των δικονομικών παζαριών (plea bargains) που προβλέπονται στο αμερικανικό νομικό σύστημα, του πρότεινε ποινή φυλάκισης 5 ετών, αν παραδεχόταν ότι δωροδοκήθηκε και συνέβαλε με τη συνεργασία του στην αποκάλυψη όλων των πτυχών του σκανδάλου. Ο Ντουάιερ αρνήθηκε, δικάστηκε, κρίθηκε ένοχος παθητικής δωροδοκίας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων, το ποσό δηλαδή που φέρεται να ενθυλάκωσε.
Στις 22 Ιανουαρίου του 1987, ο φωτογράφος του AP Πολ Βάθις (Paul Vathis) έπρεπε να καλύψει τη συνέντευξη Τύπου του Ντουάιερ στην πρωτεύουσα της Πενσιλβανία, μια μέρα πριν ο Ντουάιερ παρουσιαστεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του. Στα μισά της συνέντευξης, και ενώ οι κάμερες ήταν πάνω του, ο Ντουάιερ τράβηξε ένα περίστροφο (0,357 Magnum), το έστρεψε στο στόμα του και αυτοκτόνησε.
Σειρά φωτογραφιών που τράβηξε ο Πολ Βάθις - πηγή
Ο Βάθις -και όλοι οι φωτογράφοι ειδήσεων- είχε σκεφτεί ότι κάλυπτε μια συνέντευξη Τύπου ρουτίνας, οπότε στις φωτογραφικές μηχανές τους είχε α/μ φιλμ. Ακόμα κι αν οι φωτογράφοι είχαν έγχρωμο φιλμ στις τσάντες τους, το AP τους είχε δώσει εντολές να φωτογραφίζουν με έγχρωμο μόνο σε σημαντικές αποστολές που θα μπορούσαν να μπουν σε πρωτοσέλιδα.
"Η επιλογή [του Βάθις] για κάλυψη με α/μ BW ήταν απόλυτα δικαιολογημένη", αναφέρει ο Gardiner. "Οι κανόνες ήταν α/μ σε μια συνηθισμένη αποστολή, όπως αυτή η συνέντευξη Τύπου, και έγχρωμο για πιο σημαντικές αποστολές που μπορεί να μπουν σε κάποιο πρωτοσέλιδο. Έγχρωμο για τα πρωτοσέλιδα. Α/Μ για τις μέσα σελίδες".
Όταν ο Ντουάιερ πάτησε τη σκανδάλη, οι φωτογραφίες του Βάθις έφτασαν στους συντάκτες των εφημερίδων σε όλο τον κόσμο μέσα σε μια ώρα (έγινα viral κατά κάποιο τρόπο). Ο ίδιος κέρδσιε ένα βραβείο στο διάσημο World Press Photos.
Η βραβευμένη φωτογραφία του Βάθις - πηγή
Όταν όμως είδαν ότι εκείνη την ημέρα ο Βάθις είχε μόνο α/μ πλάνα, το Associated Press άλλαξε αμέσως την πολιτική του. Η 22 Ιανουαρίου του 1987, ήταν η "τελευταία ημέρα που οι φωτογράφοι του AP είχαν την επιλογή α/μ ή έγχρωμων φιλμ σε αποστολές. Την επόμενη μέρα όλοι τραβούσαν με έγχρωμο φιλμ, για τα πάντα", κλείνει ο Gardiner.
Ο Πολ Βάθις ήταν Αμερικανός φωτορεπόρτερ και ήταν φωτογράφος του AP για 56 χρόνια. Ήταν το ένα από τα οκτώ παιδιά Ελλήνων μεταναστών στην Πενσιλβανία. Ξεκίνησε να εργάζεται για το AP στη Φιλαδέλφεια, το 1946. Εκτός από την αυτοκτονία του Ντουάιερ, άλλες γνωστές φωτογραφίες του ήταν μια φωτογραφία του Κένεντι και του πρώην προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στο Καμπ Ντέιβιντ το 1962, το 100ο παιχνίδι του μπασκετμπολίστα Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, επίσης το 1962, κ.ά.. Το 1979, βοήθησε στην κάλυψη του χειρότερου ατυχήματος πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ στο Three Mile Island.
με πληροφορίες από: peta pixel, sansimera, wikipedia, huffington post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου