Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Πώς προέκυψε το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης;


Μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα υπάρχουν για την πώληση διαφόρων προϊόντων. Άλλα, για να κατευθύνουν την κυκλοφορία. Αλλά υπάρχει και ένα του οποίου βασικός σκοπός είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους.

Μπορεί να το γνωρίζετε ως το σύμβολο των αναπήρων, αλλά ο επίσημος τίτλος του είναι International Symbol of Access, δηλαδή Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης. Αλλά τι πραγματικά σημαίνει αυτό το σύμβολο; Και ποιος είναι ο σκοπός του;Δείτε ακόμη:
Η ιστορία των σκύλων οδηγών εν συντομίαΤο ISA σχεδιάστηκε από τον Δανό φοιτητή σχεδίου Susanne Koefoed το 1968. Σχεδιάστηκε πρώτη φορά σε ένα συνέδριο για το σχέδιο που διοργάνωσε η Scandinavian Students Organization. Η ομάδα είχε οργανώσει ένα καλοκαιρινό συνέδριο μελέτης στο κολλέγιο τέχνης και σχεδίου της Στοκχόλμης, Konstfack. Στις διαλέξεις που δινόντουσαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, συμμετείχε και ο Αμερικανός σχεδιαστής και εκπαιδευτικός Victor Papanek. Στα γραπτά που διατύπωσε κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, φαντάστηκε τους ανάπηρους ανθρώπους -τόσο τους σωματικά, όσο και τους ψυχικά- ως άτομα που χρήζουν προσοχής. Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Papanek συναντήθηκε με τον Koefoed, η επιρροή του ήταν μεγάλη στο σεμινάριο που σχεδιάστηκε πρώτη φορά το ISA. Ο Koefoed παρουσίασε μια πρώιμη έκδοση του συμβόλου τον Ιούλιο του 1968, σε μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος των σεμιναρίων της SDO. Το σύμβολο του Koefoed απεικονίζει ένα κενό αναπηρικό καροτσάκι και προωθήθηκε ευρέως στη Σουηδία το επόμενο έτος.

Ο τότε διευθυντής του σουηδικού ινστιτούτου αναπηρίας, Karl Montan, προώθησε εκείνο το σχέδιο στο Rehabilitation International. Ο Montan, όντας επικεφαλής της International Commission of Technology and Accessibility (ICTA) του RI, του ζητήθηκε να σχηματίσει μια ειδική επιτροπή που θα έβρισκε και θα παρέδινε ένα σύμβολο για το συμβούλιο του ομίλου στο Δουβλίνο το 1969. Η ομάδα του Montan είχε να επιλέξει από έξι σύμβολα. Όταν παρουσιάστηκε το σύμβολο του Koefoed, αρκετά μέλη παραπονέθηκαν ότι ήταν πολύ αυστηρό και δυσανάγνωστο. Παίρνοντας το αρχικό σχέδιο, ο Montan πρόσθεσε έναν κύκλο στην κορυφή του καθίσματος για να δίνει την εντύπωση ενός ατόμου που κάθεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου