Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο Εωσφόρος της Λιέγης


Ένας μαρμάρινος Εωσφόρος που κρύβεται πίσω από τον άμβωνα ενός γοτθικού καθεδρικού ναού




Η αρχική δομή του Αγίου Παύλου, του Καθεδρικού της Λιέγης στο Βέλγιο, πηγαίνει πίσω στον 10ο αιώνα, αλλά έχει χτιστεί ξανά κάμποσες φορές. Ο ναός που υπάρχει σήμερα είναι -ως επί το πλείστον- η αρχιτεκτονική του 13ου και 15ου αιώνα. Κάπου λοιπόν σ' αυτόν τον γοτθικού στυλ ναό, τον γεμάτο με έργα θρησκευτικής τέχνης, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό άγαλμα του έκπτωτου αγγέλου, του Εωσφόρου, ενσωματωμένο στην κόγχη της σκάλας του άμβωνα.



Ο κανονικός τίτλος του αγάλματος είναι Le génie du mal, δηλαδή η Μεγαλοφυΐα του Κακού. Είναι έργο του Βέλγου γλύπτη Guillaume Geefs, το 1848, και απεικονίζει έναν βασανισμένο όμορφο νεαρό άνδρα.

Στην πραγματικότητα είναι ένα έργο που αντικατέστησε έναν άλλο γλυπτό, που είχε σκαλίσει ο νεότερος αδελφός του Guillaume, Joseph, λίγα χρόνια νωρίτερα. Το γλυπτό του Joseph, το L’ange du mal (ο Άγγελος του κακού), είχε εγκατασταθεί στον καθεδρικό το 1842, αλλά εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι απεικόνιζε τον Εωσφόρο πολύ όμορφο και ήταν κακή επιρροή για τους νέους της εκκλησίας. Έτσι, ανατέθηκε στον μεγάλο αδελφό να φτιάξει ένα άγαλμα που θα αντικαθιστούσε εκείνο και δε αποσπούσε τόσο πολύ την προσοχή.

Ο L'ange du mal του Joseph Geefs - πηγή

Το να μπερδέψει κανείς τον Εωσφόρο της Λιέγης με κάποιον από τους αγίους που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του άμβωνα είναι πανεύκολο. Αλλά οι λεπτομέρειες αποκαλύπτουν την πραγματική του ταυτότητα -έχει φτερά νυχτερίδας, ένα δαγκωμένο μήλο στα πόδια του, τα αλυσοδεμένα δάχτυλα των ποδιών του είναι αιχμηρά σαν νύχια και μικρά αλλά ενδεικτικά κέρατα προβάλλουν κάτω από τα μαλλιά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου