Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Τα μικρότερα μνημεία του κόσμου


Στη ρωσική πόλη Τομσκ βρίσκεται το μικρότερο, δημόσιο μνημείο του κόσμου: ένας μικρός, χάλκινος βάτραχος που κάθεται πάνω σε έναν λείο βράχο. Το γλυπτό έχει ύψος μόλις 44 χιλιοστά. Το "μνημείο του βατράχου ταξιδιώτη", όπως ονομάζεται, εγκαταστάθηκε το 2013 κοντά στην μπροστινή είσοδο ενός ξενοδοχείου. Δημιουργός του είναι ο Oleg Kislitsky ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει ένα μνημείο αφιερωμένο στους ταξιδιώτες και αποφάσισε ότι ο βάτραχος ταξιδιώτης είναι καλός εκπρόσωπός τους.
Η ιστορία του βατράχου ταξιδιώτη που έγραψε ο Ρώσος συγγραφέας Vsevolod Garshin αναφέρει ότι ένας βάτραχος ταξίδευε με πελαργούς κρεμάμενος με τα δόντια του από ένα κλαδί, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει το στόμα του κλειστό, όταν οι άνθρωποι στο έδαφος, βλέποντας το ασυνήθιστο θέαμα, άρχισαν να επαινούν τους αντί γι' αυτόν και τελικά πέθανε.


Πριν γίνουν τα αποκαλυπτήρια του βατράχου, το μικρότερο μνημείο στον κόσμο βρισκόταν σε μια άλλη ρωσική πόλη, την Αγία Πετρούπολη. Ήταν ένα χάλκινο άγαλμα ενός πουλιού ύψους 11 εκατοστών, γνωστό στους ντόπιους ως Chizhik-Pyzhik (φωτογραφία πάνω και κάτω). Το μικρό πουλί περνά συχνά απαρατήρητο από τους τουρίστες. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι αν κάποιος πετάξει ένα κέρμα και αυτό προσγειωθεί στο περβάζι, χωρίς να πέσει στο νερό, τότε θα έχει καλή τύχη. Κατά ειρωνικό τρόπο, το άγαλμα έχει κλαπεί τουλάχιστον τρεις φορές.Εκτός Ρωσίας, το μικρότερο άγαλμα ίσως το άγαλμα ύψους 15 εκατοστών Järnpojke (φωτογραφία πάνω και κάτω), δηλαδή το Σιδηρούν Αγόρι, που βρίσκεται στην αυλή μιας φινλανδικής εκκλησία στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Το άγαλμα ενός μικρού αγοριού που τυλίγει τα χέρια του γύρω από τα γόνατα του είναι δημιουργία του Σουηδού καλλιτέχνη Liss Eriksson το 1967 και στην πραγματικότητα ονομάζεται "Μικρό αγόρι που κοιτάζει το φεγγάρι", αλλά ο κόσμος το αποκαλεί απλά Järnpojke. Το άγαλμα λαμβάνει πολλά πνευματώδη δώρα όλο το χρόνο. Μερικές φορές φοράει καπέλο ή μαντίλι. Οι επισκέπτες αφήνουν κέρματα, φρούτα και σούσι.


Ένα άλλο μικρό μνημείο, το μικρότερο στο Λονδίνο, είναι εκείνο δύο ποντικιών (φωτογραφία κάτω) που παλεύουν για ένα κομμάτι τυρί. Βρίσκεται ψηλά, στο γείσο ενός κτηρίου στη γωνία των οδών Philpot Lane και Eastcheap. Το μνημείο χρονολογείται από το 1862. Η ιστορία αναφέρει ότι δύο εργάτες μάλωσαν όταν ο ένας κατηγόρησε τον άλλο ότι του έκλεψε το γεύμα του, συνεπλάκησαν στην κορυφή της σκαλωσιάς και σκοτώθηκαν πέφτοντας. Αργότερα, ανακαλύφθηκε ότι οι ένοχοι ήταν ποντικοί. Τότε, λέγεται, ότι οι υπόλοιποι εργάτες έφτιαξαν αυτό το μικρό γλυπτό στο κτίριο προς τιμήν τους.


από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου