Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Υπάρχει ένα νησί στις ακτές της Κούβας που μάλλον ανήκει ακόμα στην Ανατολική Γερμανία


Όλοι ξέρουν το Τείχος του Βερολίνου που έπεσε το 1989 και ότι η Δυτική Γερμανία τελικά απορρόφησε την Ανατολική Γερμανία -και που από τότε ζουν ευτυχισμένοι, όμορφα και ωραία...

Η Συνθήκη Ενοποίησης υπεγράφη τον Αύγουστο του 1990 και η Δυτική Γερμανία (η μια και γνωστή σήμερα Γερμανία) κληρονόμησε τα εδάφη της Ανατολικής. Ίσως όμως, μέχρι και σήμερα, στην Καραϊβική, ακριβώς δυτικά του κόλπου των Χοίρων της Κούβας, να υπάρχει μια μικρή έκταση της Deutsche Demokratische Republik.19 Ιουνίου 1972, Βερολίνο. Ο Φιντέλ Κάστρο παραδίδει έναν χάρτη της Κούβας στον Έριχ Χόνεκερ (κέντρο). Ο χάρτης δείχνει ένα νησί που φέρει το όνομα "Ernst Thälmann" και η νότια περιοχή ονομάζεται "Παραλία ΛΔΓ" (Playa RDA). - πηγή

Για να καταλάβουμε την κατάσταση, πρέπει να πάμε πίσω στο 1972, όταν το Τείχος ήταν ακόμα στη θέση του. Ο Φιντέλ Κάστρο επισκέπτονταν επίσημε το Ανατολικό Βερολίνο όταν εμφανίστηκε τους συντρόφους του στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας με ένα δώρο. Το μικρό νησί Cayo Blanco del Sur βρίσκεται 1-2 μίλια έξω από την ακτή της Κούβας, έχει μήκος περίπου 9,5 μίλια και σε αυτό υπάρχουν μια κοραλλιογενής ύφαλος, ιγκουάνα και μερικά απειλούμενα είδη. Αλλά κανένας άνθρωπος. Ο Κάστρο το παρουσίασε στην Ανατολική Γερμανία, μετονομάζοντας το σε νησί Έρνστ Τέλμαν (Cayo Ernesto Thaelman στα ισπανικά), από τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βαϊμάρης ο οποίος συνελήφθη το 1933 και εκτελέστηκε στο Μπούχενβαλντ υπό τις διαταγές του Αδόλφου Χίτλερ το 1944. Οι μεταπολεμικοί κομμουνιστές ηρωποίησαν τον Τέλμαν ως αντι-φασιστικό μάρτυρα και πολλοί δρόμοι και σχολεία ονομάστηκαν προς τιμήν του σε όλη την Ανατολική Γερμανία.

Αργότερα, το 1972, σε μια τελετή στις νότιες ακτές του νησιού, ο πρεσβευτής της Ανατολικής Γερμανίας στην Κούβα παρουσίασε, σε Ανατολικογερμανούς και Κουβανούς, μια προτομή του Τέλμαν. Η παραλία στην οποία στήθηκε η προτομή βαφτίστηκε "παραλία Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας" (Playa República Democrática Alemana).

Το νησί Τέλμαν ήταν η μοναδική κτίση της Ανατολικής Γερμανίας εκτός της χώρας. Το 1975, ο Frank Schöbel, ο μεγαλύτερος ποπ σταρ της Ανατολικής Γερμανίας, ταξίδεψε στην Κούβα για να γυρίσει ένα μουσικό βίντεο για το τραγούδι του "Insel im Golf von Cazones". Στο βίντεο εμφανίζεται η προτομή του Τέλμαν και υλικό από το βίντεο εμφανίστηκε αργότερα σε ένα ντοκιμαντέρ για τον εορτασμό της φιλίας μεταξύ της Κούβας και της Ανατολικής Γερμανίας.


Πάμε τώρα στη δεκαετία του '90, όταν έπεσε το Τείχος. Στις 3 Οκτωβρίου 1990, τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη για την οικονομική, νομισματική και κοινωνική ένωση και η ΛΔΓ χωρίστηκε σε πέντε νέα ομόσπονδα κράτη που προσχώρησαν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το Ανατολικό Βερολίνο συγχωνεύθηκε με το Δυτικό για να σχηματίσουν μια νέα πόλη-κράτος, η οποία προστέθηκε επίσης στη νέα έκδοση της Γερμανίας. Αλλά πουθενά στα έγγραφα δεν αναφέρεται το νησί Τέλμαν. Φαίνεται ότι ξεχάστηκε μιας και βρίσκεται στην Καραϊβική, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η Γερμανία δεν αναφέρθηκε ποτέ στο νησί. Αυτό, μέχρι το 2001, όταν η γερμανική ηλεκτρονική εφημερίδα και think tank, Thema 1, έγραψε μια έκθεση υποστηρίζοντας ότι το νησί ανήκει στη σύγχρονη Γερμανία. Τρία χρόνια νωρίτερα, το νησί χτυπήθηκε από τον τυφώνα Μιτς, κατά τη διάρκεια του οποίου, η προτομή του Τέλμαν έπεσε. Η κομμουνιστική Κούβα αντέδρασε αρνητικά στο άρθρο και αρνήθηκε στους δημοσιογράφους την πρόσβαση στο νησί, υποστηρίζοντας ότι το δώρο στην Ανατολική Γερμανία ήταν μόνο συμβολικό. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε, αναφέροντας ότι η συμφωνία του 1972 μεταξύ των δύο χωρών δεν ανέφερε "κάποιο δώρο, αλλά μια αλλαγή του ονόματος".

Το νησί εμπλέκεται και σε ορισμένες άλλες διεθνείς συγκρούσεις. Από το 1983, κάποιος Kevin Baugh, ο οποίος ίδρυσε το δικό του μικροέθνος, την Δημοκρατία της Μολοσσία, βρίσκεται σε πόλεμο με την Ανατολική Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η διαφορά επικεντρώνεται στο νησί Τέλμαν. Το μικροέθνος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποτελείται από το σπίτι και την αυλή του Baugh στη Νεβάδα, κήρυξε τον πόλεμο στην Ανατολική Γερμανία πριν η χώρα απορροφηθεί από την Δυτική και δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να το λήξει μετά το 1990 μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Όταν ρωτήθηκε αν σχεδιάζει να επισκεφθεί το μικρό νησί κάποια στιγμή, ο Baugh απάντησε θετικά και δήλωσε "Φυσικά, αυτό πιθανότατα θα τελείωνε τον ατελείωτο πόλεμό μας, θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του έθνους μας -και ίσως μπορεί να μην επιθυμούμε να συμβεί". Η ιστοσελίδα της Μολοσσία αναφέρει επίσης ότι αφού κανείς δεν ζει στο νησί, δεν υπάρχει κανείς εκεί για να διαπραγματευτεί μια συνθήκη ειρήνης, αν και δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο "επίθεσης από μυστικά εκπαιδευμένα ιγκουάνα". Προς το παρόν πάντως, το μικροέθνος εκδίδει ομόλογα πολέμου για τη χρηματοδότηση την συνεχιζόμενη στρατιωτική προσπάθεια.


Ασχέτως σε ποιον ανήκει, το νησί Τέλμαν εξακολουθεί να διατηρεί το γερμανικό όνομά του στους χάρτες μέχρι και σήμερα. Οι τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφθούν το νησί, αν και είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα και δεν υπάρχει αποβάθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου