Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Μια πισίνα που έγινε μουσείο


Στα τέλη του 20ού αιώνα, ο δήμαρχος της Λιλ στη βόρεια Γαλλία είχε ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Η παλιά πισίνα στη μικρή πόλη Roubaix έκλεισε το 1985 λόγω προβλημάτων ασφάλειας.

Δεν μπορούσε όμως να την κατεδαφίσει.

Η πισίνα ήταν ένα εκπληκτικά όμορφο παράδειγμα Art Deco αρχιτεκτονικής και έπρεπε κάτι να γίνει ώστε να σωθεί.

Έτσι, η πισίνα μετατράπηκε σε μουσείο.
Η πισίνα χτίστηκε μεταξύ του 1927 και του 1932 από τον αρχιτέκτονα Albert Baert και χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους του Roubaix για πάνω από πενήντα χρόνια, οι οποίοι την λάτρευαν. Ωστόσο, τα διάφορα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας σήμαιναν ότι δε θα μπορούσαν πλέον να την χρησιμοποιούν.


Το πρόβλημα ήταν με το θόλο κάτω από την πισίνα. Μετά από πενήντα χρόνια στηρίζοντας το τεράστιο βάρος μιας πισίνας γεμάτης με νερό, εκτιμήθηκε ότι πιθανότατα θα κατέρρεε εάν συνέχιζε να χρησιμοποιείται.


Έτσι, ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής και πριν από δέκα χρόνια, τον Οκτώβριο του 2008, ένα τεράστιο πλήθος παρακολούθησε τα εγκαίνια της La Piscine, όπως λέγεται. Η πρώτη χρονιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Περίπου 80.000 επισκέπτες αναμενόταν, αλλά το μουσείο, το La Piscine-Musée d'Art et d'Industrie André Diligent, προσέλκυσε πάνω από διακόσιες χιλιάδες.


Από τότε, το μουσείο έχει γίνει σημαντικός τόπος προορισμού για όσους επισκέπτονται την περιοχή της Λιλ.


από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου