Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Η πυραμίδα του Κουκουλκάν στο Μεξικό

Η κάθοδος του Κουκουλκάν

Κάθε ισημερία, αυτή η πυραμίδα των Μάγια ντύνεται με ένα show φώτων που προέρχεται από την αρχαιότητα.Δυόμισι ώρες από την μεξικάνικη πόλη Κανκούν, στη βορειοανατολική ακτή της χερσονήσου Γιουκατάν, βρίσκεται η αρχαία πρωτεύουσα της προκολομβιανής περιοχής των Μάγια της χερσονήσου Γιουκατάν, Τσιτσέν Ιτζά (Chich’en Itza). Κατά την εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία, χιλιάδες τουρίστες και ντόπιοι μαζεύονται γύρω από την πυραμίδα για να αναδημιουργήσουν τις γιορτές που εκτυλίσσονταν χιλιάδες χρόνια πριν -χωρίς βέβαια το ξερίζωμα καρδιών...- και για να παρακολουθήσουν το "η κάθοδος του Κουκουλκάν". Στον γύρω χώρο υπάρχει μια καρναβαλική ατμόσφαιρα με τους ήχους τυμπάνων και παραδοσιακή μουσική.


Σύμφωνα με το μύθο, δύο φορές το χρόνο, όταν η ημέρα και η νύχτα βρίσκονται σε ισορροπία, το "φτερωτό φίδι", ο Κουκουλκάν (Kukulcan) για τους Μάγια, ή Κετζαλκόατλ (και Κετσαλκόατλ/ Quetzalcoatl), επισκέπτεται αυτή η πυραμίδα. Στην ισημερία, ο Κουκουλκάν επιστρέφει στη γη για να μιλήσει με τους πιστούς του, να προσφέρει ευλογία για καλή συγκομιδή και καλή υγεία πριν μπει στο ιερό νερό και μέσω αυτού, περάσει στον Κάτω Κόσμο.

Μια χειρολαβή κοντά στη βάση της πυραμίδας παράγει μια ασυνήθιστη ηχώ, η οποία λέγεται ότι αναπαράγει την κλήση του ιερού πουλιού quetzal.


Τα μαθηματικά της αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με τη φυσική περιστροφή της Γης δημιουργούν μια εκπληκτική και κάπως αποτρόπαια εικόνα ενός γιγαντιαίου φιδιού που σέρνεται στον ναό. Για πέντε ώρες, μια ψευδαίσθηση φωτός και σκιάς δημιουργούν επτά τρίγωνα στο πλάι της σκάλας, ξεκινώντας από την κορυφή και κατεβαίνοντας προς τα κάτω, μέχρι να συνδεθεί η πλατφόρμα στην κορυφή με τη γιγάντια πέτρινη κεφαλή του φτερωτού φιδιού στο κάτω μέρος. Για 45 λεπτά, αυτή η εντυπωσιακή σκιά παραμένει ολόκληρη πριν εξαφανιστεί, μαζί με το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να τη δει.

Η πυραμίδα του Κουκουλκάν (γνωστή και ως El Castillo, όπως ονομάστηκε από τους Ισπανούς Κονκισταδόρες) είναι το κέντρο της περιοχής Τσιτσέν Ιτζά. Χτίστηκε πάνω από έναν προϋπάρχοντα ναό μεταξύ του 800 και 900 μ.Χ. Είναι η μεγαλύτερη πυραμίδα στο περιοχής. Κάθε πλευρά της έχει μήκος 53,3 μέτρα, έχει ύψος 24 μέτρα και στην κορυφή της υπάρχει ναός με ύψος 6 μέτρα.


Κάθε μία από τις τέσσερις πλευρές της έχει 91 σκαλιά, συνολικά δηλαδή 364, ενώ ο ναός στην κορυφή θεωρείται ακόμη ένα σκαλί, φτάνοντας τα 365. Κάθε σκαλί δηλαδή αντιπροσωπεύει μια ημέρα του ημερολογίου. Επιπλέον, τα εννέα στάδια της πυραμίδας, που διαχωρίζονται από μια σκάλα σε κάθε πλευρά, αντιπροσωπεύουν τους 18 μήνες της ημερολογιακής περιόδου των Μάγια. Η πυραμίδα κατασκευάστηκε για να είναι μια φυσική απεικόνιση του Ημερολογίου των Μάγια (το ίδιο ημερολόγιο που προβλέπει το τέλος του κόσμου το 2012...), ενώ ο προσανατολισμός της, ελαφρώς βορειοανατολικά, πιστεύεται ότι έχει υπολογιστεί για να δημιουργήσει το φαινόμενο που είναι γνωστό η "κάθοδος του Κουκουλκάν".

Το φαινόμενο αναδημιουργείται τη νύχτα (τεχνητά) κατά τη διάρκεια του Light and Sounds Show στις 7 μ.μ. το χειμώνα και στις 8 μ.μ. το καλοκαίρι.

Η Τσιτσέν Ιτζά είναι ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου και χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου