Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Φοίνικας Κύπρου, μια πόλη-φάντασμα με προνομιακή θέα στο φράγμα που την καταδίκασε


Βρίσκεται κατά μήκος του φράγματος του Ασπρόγκρεμου στην επαρχία Πάφου




Τα ερείπια προσθέτουν ένα είδος ποιητικής ομορφιάς στη γη. Η αντίθεση ανάμεσα στο εγκαταλελειμμένο χωριό και το καταπράσινο τοπίο είναι ιδιαίτερα έντονη την άνοιξη, όταν τα λουλούδια αναδύονται μέσα στα καταπράσινα λιβάδια γύρω από τις πέτρες.


Το χωριό κατοικούνταν για πολλούς αιώνες. Ο οικισμός υποτίθεται ότι ιδρύθηκε από τους Ναΐτες Ιππότες, τον 12ο αιώνα, μετά από την εισβολή του βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου της Αγγλίας κατά την Γ' Σταυροφορία. Επί Φραγκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν "Commandaria Della Finicha" αφού σύμφωνα με τον μύθο στο χωριό υπήρχε ένας φοίνικας.


Για πολλά χρόνια, στο χωριό φιλοξενούνταν αρκετοί Τουρκοκύπριοι. Ωστόσο, η Εισβολή του Αττίλα το 1974 οδήγησαν στην εγκατάλειψη. Μετά τη φυγή των Τουρκοκυπρίων, η κυβέρνηση εγκατάστησε στο χωριό εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους.


Αλλά, και αυτοί τελικά, αναγκάστηκαν να το εκκενώσουν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να χτίσει ένα φράγμα στον κοντινό ποταμό, το οποίο θα κατέστρεφε το περιβάλλον και θα καθιστούσε τον οικισμό επιρρεπή σε πλημμύρες και ανασφαλές.


Τώρα, το χωριό είναι πλέον φάντασμα. Τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα ελαφρώς νεότερα, πιο μοντέρνα, διαβρώνονται το ίδιο και αποσυντίθενται. Τα ξεπερασμένα κτίρια στέκονται σαν θλιβερά, ξεχασμένα μνημεία των ανθρώπων που κάποτε αποκαλούσαν το χωρίο "σπίτι" τους.

φωτογραφίες: petrosmonogios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου