Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Μια πλάκα στο Όρεγκον προς τιμή της πρώτης Geocache

Ο Dave Ulmer στην πλάκα

Στις 3 Μαΐου του 2000, κάποιος Dave Ulmer μπήκε μέσα στο δάσος του Όρεγκον με έναν μαύρο κουβά γεμάτο διάφορα αντικείμενα, τον έβαλε στο έδαφος, σημείωσε τη θέση του με μια συσκευή GPS και προκάλεσε άλλους χρήστες GPS να τον βρουν. Έτσι ξεκίνησε το "geocaching".



Το Geocaching είναι ομαδική δραστηριότητα που εκτελείται σε εξωτερικούς χώρους. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν συσκευές GPS ή άλλες συσκευές πλοήγησης και προσανατολισμού για να κρύψουν ή να βρουν κουτιά (ονομάζονται "γεωκρύπτες" ή "κρύπτες", στα αγγλικά "geocaches" ή "caches") οπουδήποτε στον κόσμο.

Η έμπνευση ήρθε την προηγούμενη μέρα, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, διέταξε τη διακοπή της επιλογής Selective Availability, ένα χαρακτηριστικό των GPS που έβγαζε σκόπιμα σφάλματα στα δημόσια σήματα πλοήγησης για να παρεμποδίσει την ακρίβειά τους για λόγους ασφαλείας. Ο Ulmer ήθελε να δοκιμάσει τη νέα ακρίβεια του GPS.

Η πλάκα

Τοποθέτησε ένα δύο CD, ένα βιβλίο του Ross Perot, μια κασέτα VHS (βίντεο) της ταινίας George of the Jungle (Ο γκαφατζής της ζούγκλας), τέσσερα δολάρια, μια σφεντόνα, ένα κασετόφωνο, κάποιο τοπογραφικό λογισμικό και μια κονσέρβα μαυρομάτικων φασολιών σε έναν κουβά, τον άφησε στο δάσος και έστειλε τις συντεταγμένες του (45° 17.460Β/ 122° 24.800Δ) στο sci.geo.satellite-nav. Υπήρχε επίσης ένα ημερολόγιο με οδηγίες: "ο κανόνας είναι: πάρε κάτι, άσε κάτι".

Στις 6 Μαΐου, μόλις μερικές μέρες μετά, ο Mike Teague και ένας ακόμη χρήστης GPS εντόπισαν τον κουβά. Ο Teague ήταν ο μόνος από τους δυο που καταχώρησε την ανακάλυψη. Πήρε τα τέσσερα δολάρια και άφησε μια κασέτα, ένα στυλό και μερικά τσιγάρα. Σύντομα, και άλλοι βρήκαν την κρύπτη του Ulmer και έκρυψαν δικά τους αντικείμενα. Ο Teague κατέγραψε τις συντεταγμένες που έκρυβε τα πράγματα ο κόσμος, τα συνέδεσε με αυτούς και δημιουργήθηκε η έτσι δημιουργήθηκε η λίστα "GPS Stash Hunt".

Το ημερολόγιο της πρώτης κρύπτης

Το όνομα "geocache" προέκυψε επειδή οι χρήστες πίστεψαν ότι η λέξη "stash" (απόθεμα, και για να ναρκωτικά) μπορούσε να δώσει στον κόσμο λάθος εντύπωση σχετικά με τη δράση τους. Η λέξη "Geocache" προέρχεται από το ελληνικό "γεώ" και τη λέξη "cache", μια λέξη του 18ου αιώνα για μια προσωρινή κρύπτη, η οποία πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε για τη μνήμη του υπολογιστή.

Το 2003, ένας geocacher, με το παρατσούκλι Team 360, συγκέντρωσε χρήματα για να στηθεί μια πλάκα προς τιμή της πρώτης εκείνης κρύπτης και την τοποθέτησε μαζί με του Ulmer και μερικούς ακόμη geocacher. Μια νέα κρύπτη και ένα μεγάλο ημερολόγιο τοποθετήθηκαν κοντά. Ο αρχικός κουβάς είχε καταστραφεί από μια χορτοκοπτική μηχανή, αλλά το κουτί των φασολιών αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης. Και αυτό ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά αποκαταστάθηκε και διατηρήθηκε. Το μεταφέρει μαζί του ο Team 360 και το επιδεικνύει σε geocacher.

Μια μοντέρνα κρύπτη, με περιγραφή ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις

Οι geocacher συρρέουν ευλαβικά στο χώρο της πρώτης κρύπτης, ενώ μερικοί φτάνουν στο σημείο να φιλήσουν την πλάκα για καλή τύχη. Είναι από τις πιο επισκέψιμες κρύπτες.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 2.000.000 κρύπτες καταχωρημένες σε διάφορες ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες σε αυτό το παιχνίδι. Οι κρύπτες είναι τοποθετημένες σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, και στις επτά ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ανταρκτικής.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου