Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Το Στόουνχετζ της Αφρικής


Κρυμμένη στους λόφους της επαρχίας Μπουμαλάνγκα στη Νότιο Αφρική βρίσκεται μια αρχαία λίθινη κατασκευή, γνωστή μόνο σε λίγους. Κάποιοι λένε ότι είναι η παλαιότερη μεγαλιθική κατασκευή του κόσμου.



Το 2003, ο Νοτιοαφρικανός πιλότος Johan Heine πετούσε πάνω από τους λόφους της τεράστιας περιοχής Μπουμαλάνγκα (έχει έκταση 76.495 τετ. χλμ) όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη στις πλευρές. Όταν βγήκε από το αεροπλάνο, ο Heine είδε τρεις μονολιθικούς, πεντάτονους βράχους από δολομίτη να προεξέχουν από το έδαφος και πίσω τους έναν τεράστιο λίθινο κύκλο. Ο συγχυσμένος πιλότος δεν το ήξερε, αλλά μόλις είχε ανακαλύψει μια αρχαία ανθρώπινη κατασκευή.

Γνωστό μόνο σε λίγους και προσιτό μόνο μέσω των χωματόδρομων του χωριού Kaapschehoop, το μεγαλιθικό ημερολόγιο ονομάστηκε Adam's Calendar (Ημερολόγιο του Αδάμ), επειδή οι βράχοι, έτσι όπως είναι τοποθετημένοι, παρακολουθούν την κίνηση του ήλιου, ο οποίος ρίχνει σκιές στους βράχους. Ακόμα και σήμερα λειτουργεί τέλεια ως ημερολόγιο, ακολουθώντας τη σκιά του ηλίου.

Ένας συγγραφέας, εξερευνητής και μουσικός (ο ίδιο δηλώνει "αρχαιολόγος" -δείτε και αυτό), ο Michael Tellinger, ισχυρίζεται ότι είναι η αρχαιότερη ανθρώπινη κατασκευή του κόσμου, αν και αυτό αμφισβητείται.

Το τοπίο γύρω από το Ημερόλογιο στην Μπουμαλάνγκα

Η κατασκευή έχει κυκλικό σχήμα με διάμετρο 30 μέτρα και το παρατσούκλι "Birthplace of the Sun" (Τόπος γέννησης του Ήλιου, Inzalo y’Langa στην τοπική διάλεκτο), καθώς και "Africa's Stonehenge" (Στόουνχετζ της Αφρικής). Ο Tellinger πιστεύει ότι ο λίθινος κύκλος είναι ευθυγραμμισμένος με τις ισημερίες, τα ηλιοστάσια και τις κατευθύνσεις του Βορρά, του Νότου, της Ανατολής και της Δύσης. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι βράχοι του Ημερολογίου στήθηκαν σε ευθυγράμμιση με τη Ζώνη του Ωρίωνα, που ακολουθεί μια τροχιά 26.000 χρόνων γύρω από τη Γη. Αυτό οδήγησε τον Tellinger να πιστέψει ότι το Ημερολόγιο είναι σχεδόν 250.000 χρόνων, αν και η πιο κοινά αποδεκτή χρονολόγηση είναι τα 75.000 χρόνια -και πάλι, 16 φορές αρχαιότερο από τις Πυραμίδες στη Γκίζα.

Ακόμα και σήμερα όμως, η πραγματική ηλικία του Ημερολογίου του Αδάμ παραμένει μυστήριο και δεν έχει λυθεί ακόμη.

από: atlas obscura, φωτογραφίες: ancient-origins.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου