Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Το μουσείο των υδρογείων στη Βιέννη


Χειροποίητα αντίγραφα του πλανήτη μας



Η παλαιότερη υδρόγειος της συλλογής, από το 1492

Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι υδρόγειες σφαίρες ήταν ζευγάρια, μια που αναπαριστούσε τη Γη και μια που αναπαριστούσε τον ουράνιο κόσμο. Αν επισκεφτεί κανείς το Globenmuseum, το Μουσείο των Υδρογείων, είναι σαν να κάνει ένα βήμα πίσω στο παρελθόν όπου όλα τα πράγματα, ακόμη και τα επιστημονικά όργανα, γινόντουσαν με φροντίδα και τέχνη.



Το μοναδικό δημόσιο μουσείο του κόσμου που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στις υδρόγειους διαθέτει μια εκπληκτική συλλογή (το Ναυτικό Μουσείο στο Γκρήνουιτς στην Αγγλία, διαθέτει επίσης μια εκτεταμένη συλλογή). Υπάρχουν σφαίρες από ύφασμα (που διογκώθηκαν με φυσερό), γιγαντιαίες σφαίρες σε μέγεθος ανθρώπου αλλά και μικροσκοπικές σφαίρες σε μέγεθος δαμάσκηνου. Κάποιες είναι από σκούρο ξύλο, με λεπτές γραμμές και πλούσια χρώματα.



Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα του μουσείου είναι τα ορειχάλκινα τελλούρια. Το τελλούριο (tellurion, tellurian, tellurium) είναι μια μηχανική επίδειξη της κίνησης της γης γύρω από τους άξονές της. Αποτελείται από έναν μακρύ βραχίωνα, στο τέλος του οποίου υπάρχει μια μικρή περιστρεφόμενη σφαίρα και γύρω της περιστρέφεται το φεγγάρι. Στο άλλο άκρο του βραχίονα υπάρχει ένας απλός ήλιος: ένα κερί και ένας ορειχάλκινος ανακλαστικός δίσκος. Με τη στροφή ενός στροφάλου, το σύστημα ζωντανεύει. Καθώς η γη και η σελήνη γυρίζουν, το τελλουρίου δείχνει τις εποχές, τις εκλείψεις, τις παλίρροιες, τις μεταγωγές της ισημερίας και άλλα αστρονομικά φαινόμενα.



από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου